Sigortada ne vaat ediyorlar?

Güncelleme Tarihi:

Sigortada ne vaat ediyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 22:02

Sigorta, partilerin seçim beyannamelerine de girdi. Özellikle bireysel emeklilik sistemi, tarım ve afet sigortası öncelikli konular arasında yer alıyor. Sel baskınının DASK kapsamına alınması, BES’te devlet katkısının arttırılması, alacak sigortasının yaygınlaştırılması partilerin vaatleri arasında.

Haberin Devamı

Her seçim döneminde partilerin seçim beyannamelerini inceler, sigortacılığı ne kadar gündemlerine aldıklarına ve bu konudaki vaatlerine bakarım. Haksız da sayılmam; trafik, konut, kasko, sağlık, zorunlu deprem, hayat sigortası ile toplam 60 milyona yakın sigorta poliçesi bulunuyor. Bunların üzerine bireysel emeklilik sistemini de katarsanız sigorta sektörü, takribi 50 milyon kişiye dokunuyor. Şöyle söyleyeyim, sadece 18 milyona yakın araç sahibinin trafik sigortası, bireysel emeklilik sisteminde de 11 milyon kişi bulunuyor. Hal böyle olunca da 24 Haziran seçimlerinde hangi parti, sigortada hangi vaatlerde bulunmuş diye merak ettim. Tek tek tüm partilerin beyannamelerini inceledim.

NELER YAPILDI?
Öncelikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nden başlayayım. AK Parti, seçim beyannamesinde, 16 yılda, sigortacılık alanında yapılanlar geniş yer buluyor. 2003 yılında BES uygulaması başlatıldığına ve yatırılan katkı paylarına yüzde 25 doğrudan devlet katkısı verildiğine değinilen seçim beyannamesinde, yine BES’te otomatik katılım uygulaması başlatılarak, çalışma hayatına giren kişilerin otomatik olarak sisteme kaydedilmesinin sağlandığı, bu yolla da tasarrufların artırıldığı belirtiliyor. 2006’da devlet destekli tarım sigortası uygulamasına geçildiği, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara yüzde 50 oranında prim desteği sağlandığı, zaman içinde sigortanın kapsamının genişletildiği de beyannamede yer alıyor. Trafik kazasına karışanların kaza tespit tutanağı düzenlemesine imkânı tanındığı, trafik kazalarından kaynaklı tedavi gideri ödemelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmasına yönelik düzenleme yapıldığı, 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu’nun çıkartıldığı, trafik sigortası primlerinin makul seviyelerle sunulabilmesine yönelik azami prim uygulamasına geçildiği, kefalet sigortalarının kamu ihalelerinde kullanımına imkan tanındığı da AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan başlıklar.

Haberin Devamı

ÖNCELİK, BES VE TARIMDA
Gelelim, 24 Haziran seçimlerinde partilerin sigortadaki vaatlerine. Görünen o ki, seçime katılan ve beyannamelerine sigortacılığı alan partiler; odağına Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) koymuş. Adalet ve Kalkınma Partisi, Özel Emeklilik Sektörleri Gözetim ve Denetim Politika Belgesini hazırlayarak uygulamaya koymayı taahhüt ederken; Cumhuriyet Halk Partisi, BES’teki devlet katkısını yüzde 33’e çıkarmayı vaat ediyor. İyi Parti ise BES ile ilgili yeni opsiyonlar sunacağını belirtiyor. Halkların Demokratik Partisi ise bireysel zorunlu özel sigortaya yönelik katkı payı uygulamasını sonlandırarak, kesintilerin maaşlara yansıtılacağına beyannamesinde yer veriyor. BES’ten sonra zorunlu deprem sigortası ve tarım sigortası da partilerin seçim beyannamelerinde değindikleri diğer sigortalar.

Haberin Devamı

Hemen belirteyim, seçime katılacak partilerden Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin beyannamelerinde özel sigortacılık yer almazken, İyi Parti ile HDP’nin vaatlerinde ise sadece bireysel emeklilik sistemi yer alıyor.

AK PARTİ
- Hukuki himaye sigortası geliştirilecek.

- Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörleri Gözetim ve Denetim Politika Belgesi hazırlanıp, uygulamaya konulacak.

- Zorunlu deprem sigortası yaygınlaştırılacak.

- DASK’ın teminat kapsamı sel, fırtına gibi diğer afet risklerini de kapsayacak.

- Şirketlerin alacaklarının tahsilat riskine karşı teminat sağlayan alacak sigortası KOBİ’ler arasında yaygınlaştırılacak.

- Tarım sigortalarının kapsamı genişletilecek. Serin iklim tahıllarında uygulanan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamına, mercimek ve nohut ürünleri dahil edilecek.

Haberin Devamı

- Tarım sigortasında elma, armut ve ayva meyvelerinde teminat başlangıcının pembe-beyaz tomurcuk dönemine çekilmesi sağlanacak.

- İncirde ve üzümde yağmur zararı, küçükbaş hayvanlarda yavru atma riski tarım sigortası teminat kapsamına alınacak.

CHP
- Parçalı tarım arazilerinin tarım sigortası sorunu çözülecek.

- Tüm ürünler, üretim araçları ve hayvanlar, sisteme kayıt edildikleri anda primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde, tarım sigortası kapsamına dahil edilecek.

- Öğrenciler okul kazalarına karşı sigortalatılacak.

- Bireysel emeklilik sigortasında devletin katkısı kadınlar için yüzde 33’e çıkarılacak.

- Trafik sigortalarında yüzde10 SGK, yüzde 5 BSMV kesintileri kaldırılacak.

Haberin Devamı

- Trafik sigortasında fiyat düşüşü sağlanacak. Ağır vasıta araçlarda trafik sigortası bedelleri düşürülecek.

- DASK mevzuatı yeniden düzenlenecek ve yerel yönetimlerle bağlantılı olarak, riskleri azaltma hedefiyle işletilecek.

İYİ PARTİ
- Tamamlayıcı sigortaların güvenilirliği ve getirisi artırılacak. Tamamlayıcı sigorta sahibi kişi sayısı artırılacak.

- Bireysel emeklilik sigortası ile ilgili yeni opsiyonlar sunulacak.

HDP
- Bireysel zorunlu özel sigortaya yönelik katkı payı uygulaması sonlandırarak, kesintiler maaşlara yansıtılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!