Sigorta pazarı küçüldü

Güncelleme Tarihi:

Sigorta pazarı küçüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2018 21:39

Sigorta pazarının 2018 ilk yarı sonuçları açıklandı. Buna göre, yılın Ocak-Haziran döneminde şirketler tüm sigorta branşlarında 25,7 milyar liralık prim üretti. Ancak enflasyon nedeniyle sigorta pazarı yüzde 0.4 küçüldü.

Haberin Devamı

SİGORTADA bu yılın ilk yarısında işler iyi gitmedi ve sektör küçüldü. Ocak-Haziran döneminde sigorta şirketleri tüm sigorta branşlarından toplam 25,7 milyar lira prim üretimi gerçekleştirerek, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15’e yakın büyüdü. Ancak bu yılın ilk yarısında TÜFE’de gerçekleşen yüzde 15,39’luk enflasyon ile mukayese edildiğinde sigortacılar prim üretimde yüzde 0,4 küçüldü. Yani sigorta şirketleri, bu yılın 6 ayında enflasyon ile mukayese edildiğinde geçen seneki üretimlerinin altında prim üretti. Böylece sektörün nominal büyümesi eksiye düştü. 2017’nin aynı döneminde ise şirketler, 25,7 milyar TL’lik üretim gerçekleştirmişti.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı veriler incelendiğinde ise sigorta şirketleri enflasyon nedeniyle, sigortacılığın lokomotifi olan temel sigorta branşlarının neredeyse tamamında küçüldü. Bu konuda da başı trafik sigortası ve kasko sigortası çekti. 2017’nin Nisan ayında trafik sigortasına gelen müdahale sonucu, trafik fiyatlarını devlet belirlemeye başladı ve tavan fiyat uygulamasına geçildi. Sigorta şirketleri 2017’nin Ocak-Haziran döneminde trafik sigortasından 5,4 milyar TL prim üretimi gerçekleştirirken, bu yılın ilk yarısında ise üretim yüzde 12,4 artarak, 6.1 milyar TL oldu. Ancak enflasyon ile mukayese edildiğinde trafik sigortası yüzde 2.6 küçüldü. Benzer bir durum kasko sigortalarında da yaşandı. Bu yılın ilk yarısında 3.7 milyar liralık üretim gerçekleştiren sigortacılar, geçen seneye oranla yüzde 13.2 kaskoda büyüdü ancak yüzde 15.39’luk enflasyon nedeniyle bu branşta yüzde 1.9 küçülme oldu. Bu branşların dışında yangın ve doğal afetler sigortalarından sektör yüzde 2.6, kaza sigortalarında yüzde 5, finansal kayıplar sigortalarından yüzde 13.2 küçüldü. Bu yılın ilk yarısında sigortacıların üretimde en çok değer kaybı yaşadığı branşlar ise yüzde 56,5 küçülme ile hukuksal koruma sigortaları, yüzde 87,1 küçülme ile destek sigortaları ve yüzde 42,2 ile kefalet sigortası oldu. Hayat, sağlık ve nakliyat sigortalarında da sigortacılar bu yılın ilk yarısında büyüme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Sigorta pazarı küçüldü

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!