Serinlik mesaisi... Sıcaklar yükseldi tüketici bayilere koştu

Güncelleme Tarihi:

Serinlik mesaisi... Sıcaklar yükseldi tüketici bayilere koştu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 07:00

Sıcak havadan bunalan tüketiciler beyaz eşya bayilerine koştu. Özellikle fiyatı klimalara göre oldukça avantajlı olan hava soğutucular en çok talep edilen üründü. Fakat bayilerde ve internet platformalarında tek bir hava soğutucu bile kalmamıştı. Klima firmalarında oluşan yoğunluk nedeniyle talebe hemen cevap verilemedi.

Haberin Devamı

Son günlerde vatandaşların en çok konuştuğu konuların başında rekor üstüne rekor kıran sıcaklıklar geliyor. Çalışanlar mesai saatlerinde zor anlar yaşıyor. Dinlenmek için evlerine çekilenler ise boğucu havanın etkisiyle düzgün uyuyamıyor. Tüm dünya El Nino etkisi altındayken Türkiye’de de sıcak hava dalgaları hayatımızın merkezinden gitmiyor.

‘ELİMİZDE ÜRÜN YOK’

Durum böyle olunca tüketiciler de kendilerini bir nebze olsun rahatlatmak için klimalara, hava soğutuculara ve vantilatörlere gözünü dikti. Özellikle bu hafta sonu internet üzerinden alışveriş yapmak isteyen çoğu tüketici ‘stok yok’ uyarısı ile karşılaştı. Bunun üzerine çarşıya inip beyaz eşya bayilerini gezenlere de satıcılardan benzer bir yanıt geldi: “Maalesef hava soğutucu kalmadı. Geçtiğimiz hafta hepsi tükendi. Bağlantılı ürünler olduğu için yerine hemen yenisini koyamadık. Biz de yeni ürün bekliyoruz. Klima isterseniz en kısa sürede bağlamaya çalışırız ancak servislerde biraz yoğunluk var.” Klimalara göre oldukça ucuz olan hava soğutucular içerisindeki soğuk su haznesi sayesinde 1-2 saatlik serin hava üfleme performansına sahip. Suyun içindeki buz kalıpları yenilendikçe bu süre uzuyor.

Haberin Devamı

Serinlik mesaisi... Sıcaklar yükseldi tüketici bayilere koştu

TALEP ERTELENMİŞTİ

Mayıs ve haziran ayının kısmen serin geçmesi nedeniyle bu yıl dengeli bir satış gerçekleşmesi yaşanmadığını anlatan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, “Türkiye’nin iklimlendirme sektörü ciddi bir üretim kapasitesine sahip. Ancak aşırı sıcak havalar talebin bir haftada toplanmasına neden oldu. Serin giden aylarda iklimlendirme cihazı ihtiyacını erteleyen tüketiciler aniden o taleple bayilere koşunca bir yoğunluk oluştu. Oysa tüketiciler önceki aylarda harekete geçseydi böyle olmazdı. Tabi burada ekonomik şartlar da etkili oldu. Tüketiciler beklemek istedi” dedi.

SERVİS KAPASİTESİ BELLİ

Yoğunluğun en büyük nedenlerinden birinin de aşırı talep karşısında zorlanan servis hizmetleri olduğunu ifade eden Ayk Serdar Didonyan, “Üretim tarafında sıkıntı olmasa bile. Bir gün içerisinde firmalar tarafından verilecek servis hizmeti belli. Ayrıca servis personelinin de ne kadar eve montaj yapacağı belli. O yüzden bir yavaşlama oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SERİNLEMEK 600 LİRADAN BAŞLIYOR

- Tüketicilerin son günlerde ilgi gösterdiği vantilatörler 600 liradan başlıyor, bazı ürünler 2 bin lirayı aşıyor. İçerisinde bir su haznesi bulunan ve buradaki soğuk su sayesinde ortamı serinleten hava soğutucuların ortalama fiyat etiketi 2 bin 500 lira seviyesinde. Klimalar ise 10 bin liradan başlıyor ve kapasitelerine göre 50-60 bin liraya kadar çıkıyor.

Serinlik mesaisi... Sıcaklar yükseldi tüketici bayilere koştu

KEŞİFSİZ TAKTIRMAYIN

- Tüketicilerin klima seçerken mutlaka servisler tarafından yapılan keşif uygulamasını beklemesi gerektiğine vurgu yapan İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan, “Siz düşük kapasiteli bir klimayı ucuz diye alabilirsiniz ancak evinizin büyüklüğü, baktığı cephe buna uygun olmadığı için çok fazla enerji sarfıyatı olabilir ya da size daha düşük kapasiteli bir klima yetecekken siz yüksek kapasiteli bir cihaz alırsanız yine enerji maliyetiniz yüksek olabilir” dedi. Didonyan, tüketicilerin iklimlendirme cihazlarını tercih ederken daha sürdürülebilir ve hava kalitesini koruyan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!