‘Şehirleri canlandırmanın yolu ekonomiden geçiyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Şehirleri canlandırmanın yolu ekonomiden geçiyor’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 07:00

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odası’nın deprem bölgesi illeri için hazırlanan imalat sektörü raporunun tanıtım toplantısında, “Şehirleri ayağa kaldırmanın yolu ekonomiyi canlandırmadan geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

58 BİN KİŞİ İŞTEN AYRILMIŞ

Hisarcıklıoğlu, deprem bölgesi için bugüne kadar yapılanları anlattı. Bölgedeki istihdam sıkıntısını da vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi: “Deprem bölgesindeki insanların, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamamız da gerekiyor. İstihdamla ilgili son rakamlar, bölgede özellikle dört ilimizdeki çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret etmektedir. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay’da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmıştır. Yani her üç kişiden biri artık çalışmamaktadır. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüştür. Demek ki 58 bin kişi işten ayrılmış veya işini kaybetmiştir. Kahramanmaraş’ta özel sektörde çalışan sayısı yüzde 29 azalmıştır. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya’da 95 binden 71 bine gerilemiştir. Yani her eskiden çalışan her 4 kişiden biri artık çalışmamaktadır. Adıyaman’daki özel sektör istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir.”

Haberin Devamı

BÖLGE İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Tanıtımı yapılan raporun deprem bölgesindeki sanayi için yol haritası niteliğinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu rapor çok değerlidir ve referans niteliğindedir. Hem kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler sıralanmış, yerel ve bölgesel kalkınmaya yönelik somut politika adımları hazırlanmış; hem de kurumlarımız için ne tür adımlar atılması gerektiğine ilişkin yapıcı öneriler belirlenmiştir. Gaziantep sadece bölgenin değil, ülkemizin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biridir. İsmi markalaşmış bir şehrimizdir. Geçen hafta İstanbul Sanayi Odamız tarafından Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. Gaziantep’ten 28 firmamız ilk 500 firma arasında yer aldı. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen üretim, ihracat ve istihdamdaki başarılarıyla Gaziantep’i gururlandıran tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!