‘Savunma sanayisi kaldıraç niteliğinde’

Güncelleme Tarihi:

‘Savunma sanayisi kaldıraç niteliğinde’
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2023 07:00

Türkiye’nin 2000’lerin başında yakaladığı savunma sanayisi dönüşümü CNBC’de makale konusu oldu. Türkiye’nin savunma ihracatından elde ettiği gelirin 2020 ve 2021 arasında yüzde 42 arttığı belirtilen haberde, bazı şirketlerin gelirinin yüzde 90’ının ihracattan geldiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Haberde “Küresel savunma sanayisi endüstrisinde Türkiye’nin büyüyen bir oyuncu olmasının tek nedeni İHA değil. Son dönemdeki uluslararası anlaşmalar, hızla artan talep, büyük çaplı Ar-Ge yatırımları önemli ve Türkiye’nin dış ilişkileri için bir kaldıraç niteliğinde” denildi. Haberde Türkiye ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: “Türkiye savunma sanayisi ihracatta 2022’de rekor kırarak, 4.4 milyar dolar ulaştı. Bu rakam, bazı Avrupa ülkelerinin yıllık savunma bütçelerinden çok daha fazla. Hükümetin hedefi ise bu sayıyı 2023’te 6 milyar dolar seviyesine ulaştırmak. Savunma Sanayii Başkanlığı, ülkenin savunma sanayisindeki cirosunu geçen yıl 10 milyar dolar olarak açıkladı. Sektörde 2 bin şirket çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin savunma sanayisindeki yeri ABD, Rusya ve Çin gibi büyük rakiplerle karşılaştırıladığında hâlâ küçük olsa da Libya, Suriye, Azerbaycan-Ermenistan ve Ukrayna’da kullanılan araçlar büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

ABD’li düşünce kuruluşu The Atlantic Council bir değerlendirmede, silah satışlarının ve özellikle dron teknolojisinin Türkiye’nin uluslararası anlamda sıkı bağlar geliştirmesine yardımcı olduğunu belirtmişti.

İLİŞKİLERİ NE KADAR GELİŞTİRİYOR

Kuruluş, “Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan dışında Polonya, Suudi Arabistan ve Tunus’la da yeni bağlantılar kurulmasını sağladı”’ yorumunu yapmıştı. Ticari ilişkilerin Körfez ve Avrupa ülkelerinde de Türkiye’nin nüfuzunu artırdığı söylenebilir. Abu Dabi’de düzenlenen, Ortadoğu’nun en büyük silah fuarı IDEX’te Türk firmaların varlığı gözden kaçmazken; zırhlı araçlardan, insansız hava araçlarına ve lazer güdümlü füzelere kadar çok sayıda araç sergilendi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!