Şarj ağlarına tek platform

Güncelleme Tarihi:

Şarj ağlarına tek platform
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 07:00

Elektrikli araçların yaygınlaşması girişimcileri de harekete geçirdi. Şarj istasyonu talebinin her geçen gün artacağını gören Hacı Mustafa Karalı ve Nihat Yıldız ‘Şarj Ağı’ platformunu kurdu. Tüm istasyonları tek bir ağda birleştiren uygulama hızla büyüyor. Kullanıcılar web sitesi ya da mobil uygulama üzerinden konumlarına en yakın istasyonu görüyor ve tüm bilgilerine ulaşıyor. Hedef yıl sonunda 10 bin, 5 yılda ise 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmak.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ araçlara ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’nin otomobili Togg da bu ilginin artmasında etkin rol oynuyor. Taleple birlikte en önemli ihtiyaç ise şüphesiz ki şarj istasyonları olacak. Elektrikli araç kullanıcıları için hem istasyon sayısının artması, hem de bu noktalara kolay ulaşım büyük öneme sahip. İşte bu ihtiyacı gören girişimciler kolları sıvadı ve dikkat çeken bir platform kurdu. Hacı Mustafa Karalı ve Nihat Yıldız’ın hayata geçirdiği ‘Şarj Ağı’ platformu, tüm istasyonları tek bir çatı altında topladı. “Hikâyemiz elektrikli araç kullanıcıları olarak karşılaştığımız bir sorun sayesinde başladı” diyen Karalı süreci şöyle anlattı:

NASIL YOLA ÇIKTI

“Türkiye’de 125 farklı şarj istasyonu markası olduğunu öğrenince şaşırmıştık. Her birinin kendine özgü ödeme sistemi, kartı ve mobil uygulaması vardı. Hangi şarj istasyonunu kullanacağımızı belirlemek o kadar zordu ki kafamız karışmıştı. İşte bu noktada harekete geçtik ve tüm şarj istasyonlarını bir ağda birleştirmeyi ve ulaşımı kolaylaştırmayı hedefledik. Mobil uygulamamız sayesinde kullanıcılar konumlarına en yakın şarj istasyonunu kolayca bulabiliyor ve herhangi bir ödeme yöntemiyle her istasyonda elektrikli araçlarını şarj edebiliyor. Deneyimlemek isteyenler, web sitemize girdiklerinde de bulundukları bölgeyi seçiyor ve o bölgedeki tüm şarj istasyonlarını görebiliyor. Kullanıcılarımız, hangi şarj istasyonunun kullanılabilir olduğunu, ne kadar ücret ödeyeceklerini ve hatta şarj istasyonu yorumlarını da görebiliyor. Bu sayede kendilerine en uygun ve en yakın şarj istasyonunu seçerek, seyahatleri sırasında araçlarını sorunsuz bir şekilde şarj edebiliyor. Ayrıca, şarj istasyonu satışı ve kurulum hizmeti veren firmalarla yaptığımız anlaşmalar sayesinde kullanıcılarımıza indirimler uygulayacağımız bir şarj ağı kartı da sunuyoruz.”

Haberin Devamı

Şarj ağlarına tek platform
Girişim, geçen yıl İTÜ Çekirdek’in girişimcilik yarışması Big Bang Startup Challenge Otomotiv sahnesinde yer alarak Otomotiv İhracatçıları Birliği’nden 100 bin TL ödül kazandı.

Haberin Devamı

18 BİN İSTASYON

Nisan 2022’de faaliyete başladıklarını ve şu anda 30’dan fazla şarj istasyonu markasına hizmet verdiklerini belirten Karalı, “Bugün 18 binden fazla şarj istasyonuna tek bir mobil uygulama üzerinden erişme imkânı sunuyoruz. Sadece Türkiye değil. Avrupa ve Amerika da sisteme dahil. Henüz tanıtımımız olmadığı halde binlerce üyeye de ulaştık. Yıl sonunda 10 binin üzerinde, 5 yılda ise 1 milyondan fazla kişinin şarj ağına üye olmasını bekliyoruz. Ayrıca Türkiye’deki elektrikli araç sayısının artmasıyla birlikte şarj istasyonu sayısı da artacak. Enerji şirketleri, kamu kurumları ve özel şirketler şarj istasyonu yatırımlarına devam ediyor. Önümüzdeki yıl sonunda Türkiye’de 12 binin üzerinde şarj istasyonunun olması bekleniyor. Bu gelişmeler, elektrikli araç sahipleri için daha fazla şarj istasyonu seçeneği sunacak ve böylelikle Türkiye’nin elektrikli araç altyapısının gelişimine katkı sağlayacak. Bizim de istasyon sayımız buna paralel artacak” dedi.

Haberin Devamı

 Girişimin hedefleri hakkında da bilgi veren Karalı, “Kendi şarj istasyonlarımızı kurmak istiyoruz. Bir diğer projemiz de satın aldığınız anda uygulamanın araca yüklü olması ve son tüketiciye böyle ulaşması. Bununla ilgili markalarla görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

2023 SIÇRAMA YILI OLACAK

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nun açıkladığı son verilere göre, Türkiye’de toplamda 4 bin 498 adet elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor. Bu şarj istasyonlarının 898’i hızlı (DC), 3 bin 600 adedi ise normal akım (AC) güç veriyor. Türkiye genelinde şarj istasyonu kurmak ve işletmek için lisans alan şirket sayısı ise nisan ayı itibarıyla 124’e ulaştı. Şarj istasyonu sayısının başta Togg olmak üzere planlanan yeni yatırımlarla birlikte 2023 yılında önemli bir sıçrama yapması bekleniyor. Diğer yandan, Türkiye yollarındaki tamamen elektrikli araç sayısında da 2023 yılı bir dönüm noktası olacak. Türkiye’de 2012 yılından bu yana satılan elektrikli araç sayısı 12 bin adetti. Sadece Togg bu yıl 28 bin adet araç teslimatı gerçekleştirecek. Pazarda satılacak diğer markalara ait araçlarla birlikte Türkiye yollarındaki elektrikli araç sayısının yıl sonunda 55 bin adede ulaşması sürpriz olmayacak.

Haberin Devamı

Şarj ağlarına tek platform

DEPREM BÖLGESİNDEN MESAJLAR

MEHMET SAĞLAM/KÖYLÜM HATAY ÜRÜNLERİ: ‘ÜRETEREK MÜCADELE EDECEĞİZ’

DEPREM felaketi bölgedeki işletmelere de büyük darbe vurdu. Hem evlerini hem de dükkânlarını kaybeden firmalar yeniden ayağa kalkmak için var güçleriyle çalışıyor. Çadırlarda, konteynerlerde zor yaşam şartlarına inat üretmeye, çalışmaya devam eden binlerce kişi, hayata tam anlamıyla sıfırdan başlıyor. İşte bu işletmecilerden biri de Köylüm Hatay Ürünleri’nin sahibi Mehmet Sağlam. 6 Şubat öncesinde İskenderun’da bir dükkânda hizmet verdiklerini belirten Sağlam şunları söyledi: “Köylerde kendi ürettiğimiz ya da küçük üreticilerin, kadın girişimcilerin ürettiklerini alır satardık. Depremle birlikte dükkânımız yıkıldı. Birçok ürünümüz de enkazda kaldı.”

Haberin Devamı

Şarj ağlarına tek platform

‘SİPARİŞLER GÜÇ VERDİ’

3 yıl önce e-ticarete başladıklarını, bugün ise tek geçim kaynaklarının bu olduğunu belirten Sağlam, “Sosyal medyadaki örgütlenme ile gelen destekler bize güç verdi. Stoklarımızda salça, zeytinyağı, nar ekşisi gibi ürünler vardı, satışlara onlarla başladık. Bir yandan da üretime başladık. Mesela şimdi taze kekik sezonu. Ürünleri topluyoruz, çadırdaki kadınlarımız da paketlenmesine yardım ediyor. Böylece bu zor süreçte onlara da maddi manevi destek veriyoruz. Yolladığımız ürünlere gelen yorumlar da bizleri mutlu ediyor. Biliyoruz ki aslında ilk etapta bize destek için sipariş verdiler. Ama bu vesile ile Hatay ürünleri ile de tanıştılar ve aramızda özel bir bağımız oldu” diye konuştu.

Şarj ağlarına tek platform

‘ÇALIŞMAK İSTİYORUZ’

“Hatay’dayız, şehrimizdeyiz. Üreterek mücadele etmeye çalışacağız” diyen Sağlam şöyle devam etti: “Yardım edin demek istemiyoruz. Bunun sürekli olması imkânsız. Biz çalışmak, üretmek istiyoruz. İsteriz ki bu günlerde tüm Türkiye Hatay ürünlerini denesin, bu şekilde katkı sağlasın. Zor şartlarda da olsa işimizi yapmak ve bunun karşılığını almak istiyoruz.”

Şarj ağlarına tek platform
İnstagram hesapları ‘koylumhatayurunleri’ üzerinden sipariş vererek destek verebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!