Şarj ağı için lisansını aldı

Güncelleme Tarihi:

Şarj ağı için lisansını aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 07:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Togg’un araç şarj ağı hizmeti vermesi amacıyla kurduğu Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne, şarj ağı işletmeci lisansını verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’de elektrikli araçlar için şarj altyapısının güçlenmesine yönelik çalışmalarını sürdüren EPDK’nın bünyesinde kurulan Enerji Dönüşüm Dairesi’nin de çalışmalarını sektörle işbirliği içinde sürdürdüğü belirtildi. Öte yandan, EPDK’dan bugüne kadar şarj ağı işletmecisi olmak için lisans alan şirket sayısının 14 olduğu öğrenildi. Türkiye’de yaklaşık olarak 3 bin 500 şarj ünitesi soketi bulunuyor. Yapılan projeksiyona göre şarj soketi sayılarının; 2023 itibarıyla 12 bin 500, 2025 itibarıyla 30 bin, 2030 itibarıyla 160 bin olması bekleniyor.

125 KURUŞ AVANTAJLI

EPDK’nın elektrikli araç şarj istasyonlarında verilen şarj hizmetinin fiyatlandırılması ve oluşan yakıt maliyetlerini dizel ve benzin maliyetleriyle de karşılaştırılmasını takip ettiği kaydedildi. Haziran 2022 fiyatlarına göre ortalama şarj hizmeti fiyatları esas alındığında, elektrikli aracın AC (22 kW) ünitelerden şarj edildiği durumda km başına yaklaşık olarak dizele göre 114 kuruş, benzine göre 125 kuruş, DC (50 kW) ünitelerden şarj edildiği durumda ise dizele göre 50 kuruş benzine göre 61 kuruş avantaj sağladığı dile getirildi.

YILLIK 8 BİN 710 LİRA

Evde gerçekleştirilen şarj işleminde kullanılan elektrik, mesken tarifesi üzerinden fiyatlandırılırken, işyerinde veya halka açık ticari bir alanda ise ticarethanesi tarifesi üzerinden fiyatlandırılıyor. TÜİK verilerine göre bir binek araç Türkiye’de yılda ortalama yaklaşık 13 bin km yol yapıyor. Genel yaklaşım olarak toplam şarjın yüzde 80’inin evde yüzde 20’sinin ise halka açık alanlarda yapıldığı durumda ve Haziran 2022 fiyatları baz alındığında; yaklaşık olarak bir elektrikli aracın yıllık şarj maliyeti 8 bin 710 lirayı buluyor. Yani elektrikli bir araç kullanıcısı yıllık ortalama km başına 67 kuruş harcayarak seyahat edebilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!