Son dakika... Türkiye'den ne zaman domates alacaklarını açıkladılar...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Türkiyeden ne zaman domates alacaklarını açıkladılar...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2017 11:28

Rusya, Türkiye’den domates ithalatının 2018’de kısmen yeniden başlayabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç yaptığı açıklamada “Türkiye’den domates ithalatı ancak 2018’de kısmen yeniden başlayabilir. Türkiye’den domates ithalatı 50 bin tondan fazla olmaz” diye konuştu. Uçak krizi öncesinde Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatı 346 bin 747 ton seviyesindeydi. Yani Rusya’nın şu an açıkladığı 50 bin tonun tam 7 katını ihraç ediyorduk.

2015 Kasım ayında bir Rusa uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Türkiye/Rusya ekonomik ve ticari ilişkileri zarar görmüştü. Rusya, Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlere kısıtlama getirmişti. İki ülke geçen yıl yaz aylarında sağlanan normalleşme ile birlikte birçok ürün üzerindeki engeli kalksa da Türk domateslerinin Rus pazarlarına ithalatı hala yasaktı. Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yapılmış, ticari kısıtlamalar da ele alınmıştı.

Haberin Devamı

ZEYBEKCİ MİKTAR KISITLAMASI YOK DEMİŞTİ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de geçen hafta domates ile ilgili 1-2 gün içerisinde önemli gelişmeler olabileceğini belirtmiş “Teyit ettiler ama ilk domates sevkiyatı yapılana kadar bu konuda tedbirli olmayı tercih ediyoruz. Her türlü uygulamada Kasım 2015 öncesine dönmek hedefimiz. Herhangi bir miktar kısıtlaması yok. İlk domates sevkiyatı yapılana kadar günle ilgili konuşmak istemiyorum. Şu anda problem bitti diye biliyorum, bitti diye konuşuyoruz. Ama bu prosedürü çalıştırırken herhangi bir teknik engel, tekrar sürprizle karşılaşma endişem de yok değil” demişti.

Umudumuz 300 bin tona çıkarılması
Rusya Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’den yıllık 50 bin ton civarında domates ithalatına izin verilmesi için teklif yaptığına ilişkin, geçmiş dönemde Türkiye’nin Rusya’ya 350 bin ton domates ihracatı olduğunu belirten  Türkiye Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak da şunları söyledi: “50 bin tonluk ihracat tatmin edici olmayacaktır.

50 bin tonluk rakam ‘yarım elma gönül alma’ gibi. Rusya tarafı, kendi domates üreticilerini destekleme amaçlı bir politika yürütüyor. Ama biz şunu iyi biliyoruz ki Rusya Federasyonu’ndaki domates üretimi halkın ihtiyacına cevap vermekten çok uzak. Rusya tarafında domates fiyatları yüksek seyrediyor. Çünkü yaptıkları üretim onlara yetmiyor. İkili ilişkilerle 50 bin ton domates ihracatının 250-300 bin tonlara çıkartılacağını umut ediyoruz. Yani eski seviyelere getirilmesini istiyoruz. Hatta serbest bırakılmasını da talep ediyoruz. Ticarette bir kısıtlamanın olması doğru değil. Serbest ticaret kurallarının işlemesi gerekir.”

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!