Rusya'dan son günlerin en komik tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan son günlerin en komik tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2014 01:33

Vladimir Putin'in danışmanı Sergei Glazyev, ABD'yi, elindeki ABD devlet tahvillerini satmakla tehdit etti. Oysa bu hamle ABD'nin değirmenine su taşımaktan başka bir anlam ifade etmiyor. Daha da ötesi Rusya bu hamleyi yaparsa döviz rezervlerini ucuz fiyatlardan eriteceğinden olası finans krizine karşı daha da kırılgan hale gelecek.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'da askeri müdahaleye gerek olmadığını söylemesinin ardından piyasalar rahatlasa da Rus ve ABD yetkililerinin karşılıklı tehditleri devam ediyor.

Bu tehditerin sonncusu Vladimir Putin'in danışmanlarından Sergei Glazyev'den geldi. Glazyev ABD'nin ticari yaptırım tehdidine karşılık ABD'yi ellerindeki ABD tahvillerini satmakla tehdit etti. Glazyev "Elimizde yüz milyarlarca ABD devlet tahvili bulunuyor. Eğer ABD, Rus vatandaşların ve işletmelerin hesaplarını dondurmaya cürret ederse herkesi ABD tahvili satmaya teşvik ederiz, güvenilir olmayan dolarlardan kurtuluruz ve ABD pazarını terk ederiz" diye konuştu.

Rusya'nın elinde 200 milyar dolardan fazla ABD devlet tahvili bulunuyor.

Ancak uzmanlar bu tehdidin son derece komik olduğunu belirtiyor. Rusya'nın elinde bulundurduğu ABD tahvillerinin Rusya'nın döviz rezervlerine dahil olduğunu hatırlatan uzmanlar bu rezervin Rusya için bir finans krizine karşı sigorta görevi gördüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

"TAHVİL SATARSA ABD'NİN DEĞİRMENİNE SU TAŞIR"
Rusya'nın bu hamleyi gerçekleştirmesi durumunda ABD tahvilleri faizlerini artırarak ABD ekonomisine sınırlı zarar vereceği, buna karşılık elindeki büyük ölçüdeki tahvili kısa sürede satmak için ucuz fiyatlara razı olarak rezervlerin erimesini seyredeceği belirtiliyor. Uzmanlar Rusya'nın tahvil satışını zamana yaysa da bunun etkisinin az olacağını söyledi. Fed'in ayda 55 milyar dolar tahvil alımı gerçekleştirdiğini belirten uzmanlar bu tempo ile Fed'in altı aydan az bir süre içinde Rusya'nın elindeki ABD tahvillerini satın alarak kendi politikasına katkıda bulunabileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!