"Ruhani'nin petrol tehdidi bölge ülkelerini vurur"

Güncelleme Tarihi:

Ruhaninin petrol tehdidi bölge ülkelerini vurur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2018 17:18

İran Azad Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehdi Mutahharniya: " Açıklama, İran'ın bölge ülkeleri petrollerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesini engelleyeceğine dair bir tehdit."

Haberin Devamı

İRANLI Siyaset Uzmanı Hüseyin Dehbaşi: "Ruhani, uluslararası taşımacılık yapan ticari gemileri ve su yollarını tehdit edecek her türlü girişimin, Birleşmiş Milletler  sözleşmesi 7'nci maddesine aykırı olduğunu ve uluslararası yaptırımı olacağını bilmiyor mu?" 

İran Azad Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehdi Mutahharniya, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin "ABD'nin ülkesinin petrol ihracatını engellemesi halinde bölge ülkelerinin de petrol ihraç etmesinin mümkün olmayacağı" yönündeki açıklamalarının bölgede petrol ihraç eden ülkelere "İran'ın Hürmüz Boğazı'ından petrol geçişlerini engelleyeceği tehdidi" olduğunu söyledi.

İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'ya konuşan İranlı siyaset bilimci Mutahharniya, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin İsviçre ziyareti ve bu ülkede yaptığı açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Haberin Devamı

Mutahharniya, Ruhani'nin İsviçre ziyareti sırasında yaptığı ve "petrol tehdidi" şeklinde yorumlanan açıklamasının ABD'den çok bölge ülkelerine yönelik olduğunu belirtti. 

RUHANİ'NİN İSVİÇRE TEMASLARI "ABD'YLE VEKALET MÜZAKERESİ" 

İsviçre'nin Avrupa ülkeleri arasında önemli bir yeri bulunduğuna ve ABD'nin İran'daki çıkarlarını savunmasıyla ön plana çıkan bir devlet olduğuna işaret eden Mutahharniya, "ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi sonrası İran'ı ekonomik yönden boyun eğdireceği ile ilgili açıklamalar yapıldığı süreçte Ruhani'nin Avrupa'nın önemli ve ABD'nin İran'daki çıkarlarını savunmayla ön plana çıkan İsviçre'de resmi temaslarda bulunması ABD'yle vekalet müzakeresi olarak değerlendirilebilir." dedi. 

RUHANİ'NİN AÇIKLAMASI BÖLGE ÜLKELERİNE "HÜRMÜZ BOĞAZI TEHDİDİ" 

"İran petrolü ihraç edilemezken, bölge petrolünün ihraç edilmesinin mümkün olmayacağı"yla ilgili Mutahharniya, "Büyük bir ihtimalle (Ruhani'nin yaptığı) açıklama, İran'ın bölge ülkeleri petrollerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesini engelleyeceğine dair bir tehdit." ifadelerini kullandı. 

ABD'nin geçmişe göre bölgenin petrolüne ihtiyacı olmadığına işaret eden İranlı siyaset bilimci Mutahharniya, "Ruhani'nin petrol tehdidi ABD'den çok bölge ülkelerine yönelik." diye konuştu. 

Haberin Devamı

RUHANİ'NİN AÇIKLAMALARI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI 

Öte yandan İranlı Siyaset Uzmanı Hüseyin Dehbaşi ise Cumhurbaşkanı Ruhani'nin açıklamalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. 

Dehbaşi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir hukuk insanı olan Cumhurbaşkanı Ruhani, uluslararası taşımacılık yapan ticari gemileri ve su yollarını tehdit edecek her türlü girişimin, Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi 7'nci maddesine aykırı olduğunu ve uluslararası yaptırımı olacağını bilmiyor mu?" ifadelerini kullandı. 

İsviçre'deki temasları sırasında burada yaşayan İranlılarla bir araya gelen Ruhani, yaptığı açıklamada, ABD'nin İran petrol ihracatını tamamen durdurmak istediğini belirterek, şunları kaydetmişti: 

Haberin Devamı

"Bu ifadenin manasını kavrayamıyorlar, çünkü ABD yönetimi 'İran'a bir damla petrol ihracat ettirmeyeceğiz' demiş. Bu tüm bölge petrolünün ihraç edilemeyeceği anlamına gelmektedir. İran petrolü ihraç edilemezken bölge petrolünün ihraç edilmesi mümkün olabilir mi? Eğer bunu yaparsanız sonuçlarına da katlanırsınız." 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!