Rekabet Kurumu’ndan indirim uyarısı! Zincir marketlere ikinci şube ayarı

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurumu’ndan indirim uyarısı Zincir marketlere ikinci şube ayarı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2023 07:00

Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik bir dizi uyarı yayınladı. Kurumun açıklamalarında zincir marketlerin şubeleri arasındaki mesafeyle ilgili uyarı ön plana çıktı. Ayrıca son dönemde dikkat çeken indirim kampanyalarıyla ilgili uygulama eksikliklerine de vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

AYNI ÇAP İÇİNDE İKİNCİ ŞUBE

Rekabet Kurumu, zincir market açılışları için mesafe uyarısında bulundu. Uyarıda, “Belirlenecek bir mesafe çapında aynı ekonomik bütünlük içerisinde yer alan perakendecilerin ikinci bir şube açmalarının yasaklanması ve yine bu teşebbüslerin aynı çap içerisinde bir devralma işlemi yapmasının engellenmesiyle ilgili kararlar değerlendiriliyor” denildi.

ALICI GÜCÜNÜN KÖTÜYE KULLANILMASI

Kurum tarafından hazırlanan “Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu”nda, sektörde alıcı gücünün kötüye kullanılmasının engellenmesi amacıyla bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiği belirtildi.

Bu çerçevede öneriler şöyle sıralandı:

“Kanun taslağında haksız ticari uygulamalara ilişkin olarak, bozulabilir tarımsal ürünler ve gıda ürünleri bakımından 30 günü aşan ödeme vadelerinin, diğer tarımsal ürünler ve gıda ürünleri bakımından 60 günü aşan ödeme vadelerinin, bozulabilir gıdalarda kısa sürede yapılan iptal bildirimlerinin, alıcının tek taraflı sözleşme değişikliklerinin, kayıp ve bozuk mal riskinin tedarikçiye transferinin yasaklanması gerektiği düşünülmektedir. Ayrıca satılmayan ürünlerin iadesinin; listeleme, raf ve stok bedellerini tedarikçinin ödemesinin; promosyon, pazarlama ve reklam için tedarikçinin ödeme yapmasının yasaklanmasına yönelik düzenleme yapılmasına ihtiyaç vardır.”

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ BİRİM TALEBİ

Raporda söz konusu düzenlemelerin takibi ve denetimi için de bağımsız bir birimin tesis edilmesi talep edildi. Bu birimle ilgili şu öneriler sıralandı: “Söz konusu birimin göreve özgü yapılandırılması, şikâyet veya resen inceleme yapma yetkilerine haiz olması, habersiz inceleme yapma yetkisinin olması, bilgi isteme, para cezası tesis etme, ihlali doğrudan sonlandırma gibi yetkilerle donanması gerekir. Haksız ticari uygulamaların önlenmesine yönelik tesis edilecek para cezalarının caydırıcı nitelikte olması, caydırıcılığın sağlanması için idari para cezasının teşebbüs cirosu üzerinden tesis edilmesi düşünülmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!