PwC Türkiye Kıdemli Ortağı’ndan iş dünyasına çağrı: Her fabrikanın yanına lojman yapılmalı

Güncelleme Tarihi:

PwC Türkiye Kıdemli Ortağı’ndan iş dünyasına çağrı: Her fabrikanın yanına lojman yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2023 07:00

Türkiye’de iş dünyasının nabzını tutmak için her çeyrekte şirketlerin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelen uluslararası denetim şirketi PwC, bu yıl 28 Şubat’ta 50 CEO’yu ağırladı.

Haberin Devamı

6 Şubat depremleri, toplantının ana gündem maddesiydi. PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, geniş katılımlı toplantıda bir deprem ülkesi olan Türkiye’de üretimin sürdürülebilirliğini masaya yatırdıklarını anlattı.

YATIRIM KARARLARINDA DEPREM ETKİSİ

Yakın dönemde PwC’nin küresel CEO araştırmasını tamamladığını ve burada “Fırsatlar ve Tehditler” başlıkları altında doğal afetlerin bulunmadığını dile getiren Ulu, 28 Şubat’taki toplantıda ise depremle ilgili farkındalığın ön plana çıktığını ifade etti. Ulu’nun verdiği bilgilere göre Türkiye’deki üst düzey yöneticilerde deprem farkındalığı oldukça yüksek. “Ciddi bir farkındalık var. Marmara bölgesindeki birçok şirket yatırım planlarında depremi dikkate alıyor” diyen Ulu, şöyle devam etti: “Kahramanmaraş merkezli depremlerde gördük ki, üretim binaları afetten etkilenmese bile insan kaynağı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çalışanlar için büyük risk var. İş dünyası bunun farkında ve tedbirler alınması gerektiğini tartışıyorlar.”

Haberin Devamı

LOJMANLAR GERİ GELMELİ

Cenk Ulu, deprem gerçeğinden bağımsız yatırım planı yapılamayacağının altını çizdi. Bu ortamda sürdürülebilir üretim planına devletin de destek vermesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Artık fabrika kurulurken yanına çalışanlar için güvenli konut da düşünülmeli. Lojmanlar olmalı. Bu lojmanlar kişilere değil kurumlara ait olursa afetlerde insan kaynağı riski oluşmaz. OSB’lerin yanında lojman-konut projeleri yapılmalı. Lojman yatırımları devlet tarafından desteklenmeli. Bunu şirketler şu anda ciddi olarak düşünüyorlar.”

300 DEPREMZEDE GENCİ İŞE ALACAK

ARTIK genç çalışanlar için İstanbul’da yaşamanın zorlaştığını belirten Cenk Ulu, şirketin bir buçuk yıl önce Eskişehir’de ofis kurmak üzere çalışmalara başladığını söyledi. Ulu, “Eskişehir’de üniversitelerle görüştük. 300 kişilik bir ofis açma kararı aldık. Dört katlı bir ofis kiraladık. Sadece birkaç kişi İstanbul’dan gidecek. Gerisi Anadolu’nun kalifiye gençleri olacak. Deprem olunca buraya deprem bölgesindeki gençleri almaya karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

PwC’nin depremzede gençlere yönelik istihdam çağrısına büyük bir talep var. Şimdiden bölgeden 20’ye yakın genci işe aldıklarını anlatan Ulu, “Depremzede gençlerin Eskişehir’de bir yıllık kiralarını ödeyeceğiz. CV’ler geliyor. Barınma sorunu yoksa Eskişehir’e de gelmesine gerek yok, oradan da çalışabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!