Piyasalarda kritik hafta

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda kritik hafta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2024 07:00

PİYASALAR, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin mesajlarını yakından izlerken, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı da merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

Fed’in yakından izlediği enflasyon göstergesi verileri, bu hafta perşembe günü açıklanacak. Veriler indirim beklentilerini de doğrudan etkileyecek.

Fed’in yakından takip ettiği ve ölçüt olarak kullandığı enflasyon göstergesi olan Çekirdek Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi’nin (PCE), son bir yılın en yüksek artışını göstermesi bekleniyor. PCE’nin bir önceki aya göre ise yüzde 0.4 artması bekleniyor. Beklentiler aynı zamanda fiyat baskılarını kontrol altına alma yolundaki uzun ve engebeli yolun da altını çiziyor.

DOLAR VE ALTIN FİYATINDA ETKİLİ

Perşembe günü açıklanacak olan PCE verilerinin gelecek aylarda gerçekleşecek olası bir faiz indirimi için piyasa beklentilerini de düşürmesi bekleniyor. Fed’in enflasyon için önemli bir gösterge olarak kabul ettiği PCE’nin yüksek seyretmesi, bankanın faizleri beklentilerden daha yavaş indirebileceği öngörülerini artırıyor. Fed’in faiz indirimine dönük beklentiler ise dolar, altın ve hisse senedi fiyatlamalarında etkili oluyor.

Haberin Devamı

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, ekonomi genel olarak beklendiği gibi gelişirse yılın sonlarında politika faizini düşürmeye başlamanın muhtemelen uygun olacağını ifade etti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da Fed’in faiz oranlarını çok erken düşürmesinin risk oluşturduğunu dile getirdi.

KÖRFEZ’E İHRACATINI ARTIRACAK

BU yıl 29’uncusu düzenlenen Gulfood Uluslararası Gıda Fuarı, Dubai’de kapılarını açtı. Fuara katılan Pınar markası da ihracatının yüzde 57‘sini Körfez ülkelerine gerçekleştirdiğini açıkladı. Şirket, bu yıl söz konusu ihracatını artırma ve mevcut pazarlardaki payını güçlendirmeyi hedeflediğini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!