Perakendeciler, yükselen turist sayısından memnun: Cironun yüzde 50’si turistten

Güncelleme Tarihi:

Perakendeciler, yükselen turist sayısından memnun: Cironun yüzde 50’si turistten
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2022 07:00

Bu yıl 21’incisi düzenlenen Perakende Günleri’nde enflasyonun perakende sektörüne etkileri ve canlanan turizmin avantajları ön plana çıktı. Bazı AVM’lerde ciroların yüzde 50’sinden fazlasının turistlerden geldiğini belirten sektör temsilcileri, “Turizm çok canlı geçiyor. Ayrıca, marka çeşitliliği sağlanarak, turizme hitap edecek markaların çoğalması da büyük önem taşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl 21’inci kez düzenlenen Perakende Günleri, “Dijital Dönüşüm” ana temasıyla dün başladı. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin basın toplantısına, Türkiye Alışveriş Merkezleri Ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Başkanı Serhan Tınastepe, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel,  Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, Tescilli Markalar Derneği (TMD) İzzet Stamati, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz ve E-Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi katıldı.

Perakendeciler, yükselen turist sayısından memnun: Cironun yüzde 50’si turistten

Haberin Devamı

7 MİLYON ZİYARETÇİ

320 milyar TL’lik cirosal hacmi temsil eden bir dernek olduklarını belirten Serhan Tınastepe, “Perakende ticaretin regülasyonu ve e-ticaretin regülasyonu yasalarının çıkmasını bekliyoruz. Canlı iç talebin sürdürülebilir olacağına dair kaygımız var. İç talebin canlılığında enflasyonun etkisiyle öne alınmış taleple karşı karşıyayız. Turizm ise çok canlı geçiyor. Birçok üyemiz ciroların yüzde 50’sinden fazlasını turistlerden elde ediyor” açıklamasında bulundu. AVM’lerde günlük ziyaretçi sayısının 6.5-7 milyon seviyesine geldiğini ifade
eden Hüseyin Altaş da, “Ancak AVM yatırımlarının değeri düşmeye başladı. 150 milyar dolarlık yatırım artık 40 milyar dolara düştü. 7 yıl önceye göre 100 dolarlık kiramız, 20 dolara geriledi” dedi.

Perakendeciler, yükselen turist sayısından memnun: Cironun yüzde 50’si turistten

GÜNDEM GIDA OLMALI

Alp Önder Özpamukçu, tüketim harcamalarının büyümeyi ciddi şekilde etkilediğini belirterek, durumun müşteri sayılarına ise aynı şekilde yansımadığını söyledi. Özpamukçu, “Marka çeşitliliği, turizme hitap edecek markaların çoğalması önemli ancak vergiler bu durumu etkiliyor. Enerji ve nakliye maliyetleri de enflasyonu arttırıyor. Organize perakendede de marketler olmasaydı enflasyon nasıl olurdu bunu herkesin düşünmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Perakendeciler, yükselen turist sayısından memnun: Cironun yüzde 50’si turistten

 

‘ÜRÜNLERİN CAZİBESİNİ ARTTIRACAK’

BMD Başkanı Sinan Öncel, “Rubledeki değerlenme bizim ürünlerimizin cazibesini de arttıracak. Rusya pazarı ilerleyen günlerde daha heyecanlı olacak gibi görünüyor” diye konuştu. Enerji giderlerinin maliyetleri arttırdığına dikkat çeken Öncel, ”Cadde kiralarındaki kira anlaşmazlıklarının daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz. Mülk sahibi astronomik kira artışıyla gelebiliyor. AVM’lerde ise ciro üzerinden kiralama çok daha az mağduriyet yaşatıyor” diye konuştu. ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz de şu açıklamayı yaptı: “Tedarik zincirindeki kırılmalar, tüketicilere yansıtılmıyor. Enflasyon bizim tarafta çok iyi yönetildi ama fiyatlara yansıtılacak yer olduğunu söyleyebiliriz. Enerji maliyetleri de artıyor, iyi olan şey turizm ve yeme içme sektöründeki hareketliliğin devam ediyor oluşu.” Pandemi sonrası turistlerin Türkiye’ye ilgisinin ve kur avantajının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken İzzet Stamati, taklit ürünlerle ilgili ise “Şu an Çin’den sonra ikinci sıradayız. Elektronikten deterjana kadar pek çok alanda taklit ürünler Türkiye’nin imajını olumsuz etkiliyor. Mevcut markalardan daha çok Türkiye’ye yeni gelecek markaların taklit konusunda daha çok sıkıntıları var” dedi.

Haberin Devamı

Perakendeciler, yükselen turist sayısından memnun: Cironun yüzde 50’si turistten

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA KİMLİK  KONTROLÜ TALEBİ

Hüseyin Altaş 25 ila 30 AVM’nin malî sorun yaşadığını, bankaya geçen birkaç tane AVM olduğu bilgisini vererek, “Bankalar nasılsa sahibi işletiyor diye yumurtlayan tavuğu kesmek istemiyor” dedi. Altaş ayrıca, “AVM’lerde göçmenlerin sergilediği tavırdan şikayetçiyiz. İçişleri Bakanlığı’na AVM’lerde kimlik sorgulaması yapılmasına yönelik talebimiz oldu. Kişisel güvenliğin arttırılmasını talep ediyoruz “ bilgisini verdi. “Birçok üyemiz ara zamlarla çalışanlarını destekliyor. Neredeyse üyelerimizin tamamına yakını ya ara zam yaptı ya da temmuzda ara zam yapılacağını paylaştı” diyen Tınastepe, asgari ücrette de ara zammın faydalı olacağını belirtti. Kozmetikte taksit yasağının halen kaldırılmadığını hatırlatan Tınastepe, “Tüketicilerden ciddi derecede talep geliyor. Burada atılacak adımın sektörü canlandırma konusunda faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!