Perakende satışlarda kredi kartı endişesi

Güncelleme Tarihi:

Perakende satışlarda kredi kartı endişesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 07:00

Para politikasındaki sıkı duruşu desteklemek amacıyla kredi kartıyla yapılan harcamalara taksit sınırlamasının gelecek olması perakendeciyi endişelendiriyor.

Haberin Devamı

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu toplantısında kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalarının olduğunu aktarmıştı. Kredi kartlarında yapılacak düzenleme ile taksit sınırı getirilmesi bekleniyor.

ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı, “Perakende sektöründe işler iyi. Bu yıl alışverişlerin iyi bir seyirde gideceğini öngörüyoruz. Ancak kredi kartlarına gelecek düzenlemenin etkileri olumsuz yansıyabilir. Kamu tarafından böyle radikal kararların alınması tüketici alımlarını geriye çekecektir” dedi.

Perakende satışlarda kredi kartı endişesi

Nuri Şapkacı

Aynı zamanda Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı da olan Şapkacı, bu yıl sektörün bir önceki yıla kıyasla büyüyüp büyümeyeceğinin; nasıl bir performans göstereceğinin yılın ikinci yarısından itibaren belli olacağına işaret etti.

Haberin Devamı

AVM’LER KÜÇÜLÜYOR

Mevcut durumdaki satışların ise iyi gittiği bilgisini veren Şapkacı, “Perakende sektöründe ciroların bu yıl enflasyonun üzerinde artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Şapkacı diğer yandan, AVM’lerin metrekarelerinin küçüldüğünü, finansmana erişim sıkıntısından dolayı gerekli AVM’lerin gerek duyduğu yenilemenin ve dönüşümün gerçekleşemediğini, ekonominin dalgalı olduğu dönemlerde yatırımcının da temkinli davrandığına dikkat çekti.

CİROSUNU YÜZDE 90 ARTIRDI

Yaklaşık 200 AVM’yi yöneten Alman ECE Marketplaces’in iştiraki olan ECE Türkiye,  geçen yıl portföyündeki AVM’lerde perakende satış cirolarının yüzde 90, müşteri giriş sayısının ise yüzde 9 arttığını duyurdu.

Perakende satışlarda kredi kartı endişesi

Semet Yolaç Canlıel

ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel, bu yıl hizmet vermeye başlayacak yeni AVM’lerin olduğunu söyledi. Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki üç büyük şehirde görüşmelerin devam ettiği projeler olduğunu kaydeden Canlıel, “Ağaoğlu Şirketler Grubu ile imzaladığımız anlaşma ile Ağaoğlu ÇekmeköyPark AVM’yi portföyümüze ekledik. 7 milyar TL yatırım hacmi ile hayata geçirilen projenin AVM bacağında 25 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 100’den fazla mağaza yer alacak. 2024’ün son çeyreğinde açılması planlanıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!