Para politikasında etkin başkanlık

Güncelleme Tarihi:

Para politikasında etkin başkanlık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 22:41

Cumhurbaşkanı Erdoğan, para politikalarında da etkin olan bir başkan görüntüsü vermeye mecbur olduklarına dikkat çekerek “Halk para politikalarında sıkıntıya düştüğü zaman bunun hesabını kime sorar? Başkana sorar. Başkana soracağına göre para politikalarında etkin olan bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık seçimlerini kazanması halinde para politikalarında daha etkili bir rol oynayabileceğine vurgu yaparak, “Türkiye’nin çıkarlarını korumak için bu adımları atacağız, ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa bunu yaparız” dedi. Erdoğan, “Bir defa siz devlet başkanısınız. Halk para politikalarıyla ilgili konularda kimi sorumlu tutar? Bunu başkana soracağına göre para politikalarında etkili olan bir başkan görüntüsü vermeye mecburuz” ifadelerini kullandı.

Londra’da Bloomberg TV’ye verdiği ve Bloomberght’de yayımlanan mülakatında başkanın bu etkinliğinin önemli bir değişiklik olduğunu kaydeden Erdoğan, “Bu birilerini rahatsız edebilir, ama mecburuz. Vatandaşa hesap veren, devleti yönetendir” değerlendirmesini yaptı. Erdoğan, bu konudaki adımları bir yerleri rahatsız etmek amacıyla atmadıklarını vurgulayarak, “Ancak Türkiye’nin çıkarlarını korumak için bu adımları atacağız, ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa bunu yaparız” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Merkez Bankası yönetimi ile olan ilişkisinin ne şekilde devam edeceğine bir ilişkin bir soruya da, “Şu anda Merkez Bankası ile bir ilişkimiz var, bundan sonra da aynı istikamette devam edecek. Ülke yönetiminde yeni değiliz, görevi yeni devralmıyoruz ki; 16 yıldır ülkeyi aralıksız yönetiyoruz” şeklinde yanıt verdi. Başkan olarak para politikalarında daha etkin rol oynayacağını kaydeden Erdoğan, küresel ölçekte para politikalarında uygulanan yönetişim ilkelerini Türkiye’de de uyguladıklarını ve uygulayacaklarını dile getirdi. Erdoğan, “Bu yönetim anlayışı Amerika’da ne ise, Avrupa’da ne ise, Türkiye’de de aynı şekilde olacak. Onlar için meşru olan bir şey bizim için gayrimeşru olamaz. Bunu herkes böyle bilsin. Adımlarımızı da ona göre atacağız. Ülkemize asla kaybettirmeyeceğiz” değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin faiz politikasının bilindiğini, bunu yeniden keşfetmeye gerek olmadığını ve uluslararası anlamda da diğer ülkelerin faiz politikalarının bilindiğini belirterek, “Biz de adımlarımızı ona göre atıyoruz, değerlendirmelerimizi en ince şekilde ona göre yapıyoruz. Ona göre de kendi kararımızı vereceğiz” dedi.  

Haberin Devamı

ENFLASYON NETİCE
Faiz ve enflasyon ilişkisini de değerlendiren Erdoğan, “Bir defa sebep-netice ilişkisine baktığımız zaman, faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olacaktır. Biz bunu bir defa iyi ayarlamamız lazım. Faizde hedef nedir? Reel faizdir. Peki reel faiz nedir? Reel faiz, faizle enflasyon arasındaki farktır. Bunu yakaladığınız anda zaten reel faizi ne yapıyorsunuz, ciddi manada aşağı çekiyorsunuz. Reel faizi aşağı çektiğimiz anda bütün maliyet girdileri de ne yapacaktır, o da aşağı düşecektir” dedi.

ABD’DEKİ HAKAN ATİLLA DAVASI
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, ABD’de yürütülen eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

“Şu anda tabii Halkbank’a çok büyük bir haksızlık yapılıyor. Özellikle Hakan Atilla herhangi bir suçlu değil. Hakan Atilla, sürekli Amerika’ya gidip gelen, son altıncı gidişinde ise herhangi bir suç ortada yokken alıkonulan, gözaltına alınan bir arkadaşımız. Böyle adaletsizlik olamaz. Ve şu anda da ne yazık ki orada gözaltında, tutuklu ve tutuklu olarak da şu anda akıbetini bekliyor. Mahkemeler farklı bir şekilde şu anda devam ediyor ve buradan çıkacak netice nedir bilemiyorum. Bir yargı süreci var. Bir yargı süreci içerisinde de özellikle Halkbank avukatları bunları takip ediyor. Temenni ederim ki Türkiye-ABD ilişkilerini tamamıyla yerle yeksan etmeyecek bir netice çıkar.”

Haberin Devamı

Erdoğan, “Adaletsizlik olduğunu belirtiyorsunuz. Adaletsizlik olduğunu düşünüyorsanız ülke olarak cezayı ödeyecek misiniz?” sorusuna, netice ortaya çıkmadan bir şey söylemenin yanlış olduğu yanıtını verdi. Erdoğan, “Hakan Atilla kesinlikle suçsuzdur. Dolayısıyla biz onun beraatını bekliyoruz. Çünkü ortada bir suç yok ki. Söyleyebildikleri, isnat edebildikleri bir suç yok ki... Böyle bir insana suç isnat etmek bir defa kabul edilebilecek bir şey değildir. Kaldı ki Hakan Atilla eğer suçlu olarak ilan edilecek olursa bu bir defa Türkiye Cumhuriyeti devletini adeta suçlu olarak ilan etmek anlamına gelir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!