OVP’nin temel hedeflerinden biri cari açık... Dev fabrikanın açılışında Cevdet Yılmaz’dan cari açık vurgusu

Güncelleme Tarihi:

OVP’nin temel hedeflerinden biri cari açık... Dev fabrikanın açılışında Cevdet Yılmaz’dan cari açık vurgusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 07:00

Sadece Türkiye değil Çin’e kadar uzanan geniş coğrafyada ilk özel sektör pil hücresi fabrikası olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin açılışı dün yapıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, fabrikanın önemli bir ithal girdinin önüne geçeceğine vurgu yaparak, “Cari açığı çözmek için yerli ve milli üretimi artırmak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “En önemli kısıtımız cari açık dediğimiz meseledir. Bunu çözmenin yolu dışa bağımlılığı azaltmak yerli ve milli üretimi artırmaktan geçer. Bu kısıtı ortadan kaldırmak için mutlaka ve mutlaka daha önce ithal ettiğimiz ürünleri içeride üretmemiz, diğer yandan da ihraç etmemiz gerekiyor. OVP’nin en temel hedeflerinden biri bu olacaktır” dedi.

Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde Pomega Enerji Depolama Teknolojileri pil hücresi fabrikası açılış törenine katılan Cevdet Yılmaz, burada yaptığı konuşmada cari açığı düşürme hedefine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

86 MİLYON’UN YÜZYILI

“Avrupa’dan Çin’e kadar bölgedeki ilk ve tek özel sektör pil hücresi üretim tesisinin açılışını yapmaktan onur duyuyorum. Türkiye olarak iddialı hedeflerimiz var, sıradan ülke değiliz. Tarihte sıradan bir ülke olmadık, gelecekte de böyle olmayacak”  diyerek sözlerine başlayan Cevdet Yılmaz, Türkiye Yüzyılı kavramına dikkat çekti. Yılmaz şöyle konuştu: “Bu yüzyıl herhangi bir partinin, kişinin, kesimin yüzyılı değil, 86 milyon bütün milletin yüzyılıdır. Herkesin katılımıyla, katkısıyla şekillenecek bir yüzyıldır. Bu yüzyılın en önemli unsurlarından biri güçlü ekonomik ve teknolojik yapı inşa etmemizdir. Çok üretmek önemli ama katma değeri yüksek üretim yapısı oluşturmak, bilgi ve teknoloji tabanlı bir ekonomi inşa etmek çok daha kıymetli. Bazı hesaplar yaparlar, işte kilogram başına ihracat değeri gibi. Esası bunun aslında insan; nitelikli, girişimci, bilgili yenilikçi insan kaynağınız olduğu zaman katma değeri yüksek ekonomiyi de inşa ediyorsunuz. Bu anlamda kritik teknolojilerle bizleri Türkiye Yüzyılında uluslararası alanda üst seviyelere çıkaracağına yürekten inanıyorum.”

Haberin Devamı

Cevdet Yılmaz, şu anda hazırlanan Orta Vadeli Program’ın en temel hedeflerinden birinin cari açığı azaltmak olduğunu dile getirdi.

OVP’nin temel hedeflerinden biri cari açık... Dev fabrikanın açılışında Cevdet Yılmaz’dan cari açık vurgusu

ENERJİ ÖNE ÇIKAN SEKTÖR

Haberin Devamı

Cevdet Yılmaz, cari açığı düşürmek için enerji projelerine öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz şu mesajları verdi: “Enerjide değişen şartlara gelişmelere bağlı olarak çok önemli inisiyatifler almamız gerekiyor. Önemli bir parça, bu ve benzer girişimlerle bir taraftan ülkemizi hedeflerine taşıyacağız diğer taraftan tüm insanlığın sorunu olan konularda mutlaka ülkemizi öncü ülkelerden biri haline getireceğiz. Proje bazlı destek dediğimiz birçok alanın önünü açtık, burada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sadece teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı kapsamında hali hazırda desteklenen projeler sonuçlandığında 7 milyar dolarlık cari açığın düşmesi bekleniyor. Biz bunları devam ettirdikçe cari açık sorununu da çok farklı bir yere taşımış olacağız.

Haberin Devamı

ANKARA ÖNEMLİ BİR EKONOMİK MERKEZ

Ankara, siyasi başkentimiz, bürokrasimizin merkezi ve daha çok böyle bir imajı var. Ama bir taraftan da Ankara, önemli bir ekonomik merkez. Bu boyutunu Ankaralılar öne çıkarmıyor diye düşünüyorum. Ben de 40 yıllık Ankaralı olarak söylüyorum. Ankara az önce bahsettiğim katma değeri yüksek ekonomi inşasında öncü illerimizden biri konumunda. İnşallah çok daha yüksek katma değerli ihracatı Ankara’da göreceğiz.”

 DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Kontrolmatik Teknoloji’nin iştiraklerinden biri olan Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olan Lityum Demir Fosfat (LiFEPO4) pil hücresi entegre üretim tesisi olma özelliğine sahip. Ocak 2022’de Polatlı, Ankara’da temeli atılan Giga Fabrika, 97 bin 450 m2 alan üzerinde kuruldu. Bu yılın ikinci yarısı başlarken 500 MWh/yıl kapasiteli ilk fazı devreye alındı. Yıl sonuna kadar 1.750 MWh/yıl kapasiteye çıkarılması ve 2024 yılında üçüncü fazın da devreye girmesiyle 3.000 MWh/yıl kapasiteye ulaşması planlanıyor. Fabrikada ilk fazla birlikte yaklaşık 250 kişinin istihdam edilmesi, tüm fazların devreye alınmasıyla bu sayının 600 kişiye çıkarılması planlanıyor. Hem enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak hem de dışa bağımlılığı azaltacak bu yatırım ile yenilenebilir enerji santrallerinin ulusal şebekede daha fazla kullanılması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!