Otomotivde vergi indirimi ‘strateji belgesi’ne girdi Maliye, son anda sildirdi

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde vergi indirimi ‘strateji belgesi’ne girdi Maliye, son anda sildirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2011 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dün 5 hedef maddesi ve bu maddelere bağlı 27 eylem planınından oluşan ‘Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’ni açıkladı. Sektöre dönük vergilerin kademeli indirimi de strateji belgesine girdi. Ancak, Maliye Bakanlığı son dakika müdahalesiyle ilgili maddeyi belgeden sildirdi.

Haberin Devamı

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, otomotiv sektörünün merakla beklediği ‘Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı dün sektör dernekleri ve temsilcilerinin de hazır bulunduğu geniş katılımlı toplantıyla açıkladı. Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) 5 hedef ve-28 eylem planı olarak sunulan belgede son dakikada Maliye Bakanlığı’nın müdahalesiyle bir madde silindi. Strateji belgesinde “Otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirmek” başlığıyla yer alan 3’üncü maddenin içinden 4.1 numaralı ‘Vergi mevzuatının otomotiv sektörünün yapısına göre uyumlaştırılması amacıyla bir çalışma yapılacaktır” eylem planı çıkartıldı.
2014’e kadar indirim yok
Maliye Bakanlığı’nın 2014 yılına kadar Avrupa Birliği (AB) normlarında düzenlenmesi ve düşürülmesi planlanan otomotiv vergileriyle ilgili bu son dakika müdahalesi, otomotiv sektörü tarafından şaşkınla karşılandı. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) tüm üyelerini Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün eylem planın açıklamasından önce bu son dakika değişikliğini bildirirken, sektörün en önemli beklentisi olan vergilerin yeniden düzenlenmesi ve kademeli düşürülmesi 2014 yılı sonrasına kalmış oldu. Ergün, bu konuda sektör temsilcilerine, değişikliğin son dakikada yapıldığı bilgisini verdi. OSD başta olmak üzere diğer sektör dernekleri ve temsilcileri, bu maddenin yeniden belgeye konulması için lobi yapacağını bildirdi.
Kaynak bulununca ÖTV kalkar
Vergi mevzuatıyla ilgili maddenin strateji belgesi ve eylem planından çıkartılmasına rağmen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, konuya olumlu yaklaşarak, “Yerine karşılık buldukça ve kaynakları çeşitlendirdikçe uzun vadede otomotivdeki Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) kaldırmayı hedefliyoruz” dedi. Ergün, 2011-2014 yılları arasında geçerli olacak planın amacının sektörün küresel rekabet gücünü artırmak ve ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olması olduğunu ifade etti. Ergün, bu belge ile Ar-Ge altyapısını iyileştirmek, tasarım-üretim-markalaşma, iç ve dış pazarları geliştirme, hukuki düzenlemeler gibi 5 önemli hedef konulduğunu ve belgede belirlenen hedeflere ilişkin eylemlerin 2014’e kadar hayata geçirilmesi planlandığını söyledi.
Yeni yatırım lazım
Türk otomotiv sektörünün ithalatçı pozisyonuna düşen bir sektör olmaması, mutlak ihracatçı pozisyonunu koruması gerektiğini vurgulayan Ergün, trendin yeniden yukarıya doğru dönmesi gerektiğini, bunun 2 yolu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “İhracatı artırmak ve ithalatı azaltmak. Türkiye’de üretilen otomobillerin ürün gamını genişletmemiz gerekiyor. Tüketicinin taleplerini daha çok dikkate alan yeni modeller, yeni tasarımlar ortaya koymak gerekiyor. Türk malı otomobil üretmenin dışında başka markaların da Türkiye’de üretimini teşvik etmemiz gerekiyor. Türkiye’de var olan modellerin iç pazardaki payını artırma çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor.”

Haberin Devamı

Diyarbakır’dan Samsung Konya’dan Hyundai çıkardı

Haberin Devamı

DÜNYADA 6 büyük otomotiv ülkesi olduğunu hatırlatan Nihat Ergün, şöyle konuştu: “Türkiye ve G.Kore’de otomotivin temelleri 40 yıl önce aynı zamanda atılmış.Türkiye’nin ekonomisi G.Kore’den daha iyiymiş. Biz o zaman TÜMOSAN’ı onlar Hyundai’yi kurmuş. Ama bugün geldiğimiz noktada TÜMOSAN Konya’da kendi çapında traktör üreten bir firmayken, Hyundai dünyanın en büyük markalarından biri. O yıllarda biz Diyarbakır’da TEMSAN’ı, G.Kore Samsung’u kurmuş. Şimdi iki şirketin durumu ortada. O dönem doğru yapsaydık bugün Konya ve Diyarbakır’dan dünya markaları çıkabilirdi. ”

Merkez Bankası satışları yavaşlattı amaç da buydu

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerin tüketici kredilerini yavaşlattığını, amacın da bu olduğunu belirterek,  “Ama bunun bir geriye gitme değil, yavaş ilerleme olduğunu görüyoruz. Zaten amaç  da bunu bir miktar yavaş ilerleme haline getirebilmekti.
O noktada kaldığı sürece sorun yok. Piyasalarda bir daralmaya yol açacak tedbir haline dönüşüp  dönüşmeyeceğinin de dikkatli bir şekilde
takip edilmesi gerekiyor. O takip de zaten yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Otomotivin 4 yıllık strateji ve eylem planı

HEDEF 1: Ar-Ge altyapısını iyileştirmek
EYLEMLER

·  Tasarım doğrulama, dayanım, yol ve araç testleri yapılması için test  merkezleri ile rüzgar tüneli kurulacak, mevcut test merkezleri sanayinin  ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilecek.
·  Otomotiv alanında yetkinliği olan üniversitelerin ve meslek liselerinin laboratuvar alt yapıları üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde geliştirilecek  ve desteklenecek.
·  Otomotiv sanayisine verilecek ARGE desteklerinin mevcut etkinliğinin  değerlendirilmesi ile bu desteklerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yönünde  bir çalışma yapılacak, çalışma sonucu tespit edilen destekler uygulanacak.
·  ARGE projelerinde ‘ulusal odak projeleri’ ile rekabet öncesi işbirliği  projelerine öncelik verilecek.
·  KOBİ ‘lerin ARGE  altyapısının kurulması için işletmelere bilgi, danışmanlık ve destek  sağlanacak.”
HEDEF 2: Şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerini artırmak
EYLEMLER
·  Araç konsept ve tasarım aşamasından başlayan uzun vadeli işbirlikleri  ile ana ve yan sanayi arasındaki ilişkiler geliştirilecek.
·  Özgün teknoloji ve tasarım ile buna dayalı üretimin geliştirilmesi için  yeni teşvik mekanizmaları oluşturulacak.
·  Elektrikli  araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçların ana  parçalarının üretimi desteklenecek.
·  Daha fazla  katma değer üretimine yönelik yerlilik oranını artırıcı  faaliyetler desteklenecek.
·  Kamu koordinasyonunda üretime yönelik ulusal odak projeleri oluşturulması  ve desteklenmesi sağlanacak.
·  Sanayinin ihtiyaçlarına yönelik nitelikli insan kaynağı yetiştirilecek.
·  Girdi Tedarik Stratejisi kapsamında yapılan çalışmalarla işbirliği ve koordinasyon kurulacak.
HEDEF 3: Otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirmek
EYLEMLER

·  Türkiye iç pazarını büyütecek faaliyetler geliştirilecek, otomotiv  sanayinin dış pazarlara açılımı dinamik bir biçimde desteklenecek.
·  Kamu alımlarında ve kiralamalarında yerli araç kullanımı özendirilecek.
·  Çevre dostu araçların kullanımının yaygınlaştırılması için toplumda  farkındalık seviyesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
·  Çevreye duyarlı araçların kullanımı özendirilecek. (Otoyol, köprü ve otoparklardan ücretsiz veya indirimli yararlanmak)
·  Kamu araç filoları oluşturulurken çevre dostu araçların tercih edilmesi  sağlanacak.
HEDEF 4: Hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek
EYLEMLER

·  Düşük CO2 emisyonu olan çevre dostu araçların (elektrikli, hibrit ve  emisyon seviyesi düşük diğer araçlar) kullanımını teşvik eden bir vergilendirme  sistemi için çalışma yapılacak.
·  Ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılarak bertarafı için gerekli  hukuki düzenlemeler oluşturulacak.
·  Sanayi Genel Müdürlüğünün otomotiv sektörüne  hizmet veren biriminin kurumsal kapasitesi uluslararası olacak.
·  Otomotiv sanayine yönelik piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri  etkinleştirilecek.
·  Araçlarda geri dönüştürülmüş malzeme kullanımı artırılacak.     
HEDEF 5: Fiziki altyapıyı geliştirmek
EYLEMLER

· Organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar
için uygun şartlarda  arsa ve altyapı teminine yönelik
gerekli çalışmalar yapılacak.
· Otomotiv ürünlerine uygun oto-port nitelikli limanlar ve çevresindeki  ulaştırma altyapısı geliştirilecek.
· Çevreye duyarlı elektrikli ve CNG’li araçların kullanımının yaygınlaşması için gerekli altyapı çalışmaları yürütülecek.
· Sanayinin üretim ihtiyaçlarına yönelik ham madde üretimi geliştirilecek.

Haberin Devamı

2.el otomobil fırsatları için tıklayın


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!