Nasdaq Başkan Yardımcısı Frucher, Borsa İstanbul’la ortaklığı değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Nasdaq Başkan Yardımcısı Frucher, Borsa İstanbul’la ortaklığı değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2013 01:38

Borsa İstanbul ile ortaklığa hazırlanan küresel borsa devi ABD’li Nasdaq OMX’in Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, Türkiye ve Borsa İstanbul ile olan deneyimini, koşu bandına benzetti.

Haberin Devamı

“Durmaksızın devam eden bir süreç” dediği Borsa İstanbul ile ortaklık için Türklerin çok sıkı pazarlık yaptığını belirten Frucher, “BIST’in adı değişmeyecek ama umarım logoda Nasdaq adı da geçer” dedi.Borsa İstanbul ile ortaklık görüşmelerini bizzat yürüten NASDAQ OMX’in Başkan Yardımcısı Sandy Meyer Frucher, Borsa İstanbul yönetimi ve Türkiye’ye ilişkin deneyimini koşu bandında koşmaya benzetti. Türklerin çok sıkı pazarlık yaptığını daha önce de duyduğunu söyleyen Frucher, “Borsa İstanbul ile anlaşma yapmak tıpkı yüksek bir hızda çalışan koşu bandına çıkmak gibi. Durmaksızın devam eden bir süreç. Borsa İstanbul’cular çok sıkı pazarlık ediyor. Bunu bizzat yaşıyorum. Sürecin en kısa sürede tamamlanmasını bekliyorum” dedi.

BİR KUMARHANE DEĞİLDİR

Haberin Devamı

Nasdaq’ın ABD’de borsaya açık bir şirket olması nedeniyle Borsa İstanbul ile yürüttükleri ortaklık görüşmelerine ilişkin fazla detay veremeyeceğini söyleyen Frucher, Türkiye ve Borsa İstanbul’a yatırım yapmalarının perde arkasını Hürriyet’e anlattı. Borsa İstanbul ile Nasdaq arasında teknolojik işbirliği görüşmelerinin zamanla stratejik ortaklık yapmaya kadar vardığını kaydeden Frucher şunları söyledi: “Biz gerçekten Türkiye’de olmak istiyoruz. Bu sadece gelirlerimizi artırmak istediğimiz için değil. Ben Borsa İstanbul’un lansmanının yapıldığı gala yemeğinde adeta büyülendim. Borsa bir kumarhane yeri değildir. Borsa yatırım yapma yeridir. Bir dart oyunu değildir. İşte Borsa İstanbul’un açılış toplantılarında, siyasi otoritenin ve Borsa’nın yönetim ekibinin kararlılığı, işi ele alışlarındaki ciddiyet bunu tamamen ortaya koyuyordu.”

GELECEĞE YATIRIM YAPTIK

Borsa İstanbul ekibinin yanı sıra Hükümetin sermaye piyasalarını geliştirmeye yönelik kararlılığının da çok etkileyici olduğunu belirten Frucher, şöyle konuştu: “İnsanlar bir araya gelip, güzel konuşmalar yapabilirler, harika düşler kurabilirler. Ama ben daha önce burada Borsa İstanbul’un yaptığı gibi farklı organizasyonları bu kadar kısa sürede birleştiren başka bir borsa görmedim. Bir yıldan az bir sürede yasal altyapı hazırlandı, tüm oyuncuları da oyuna katmayı başardılar. Böylece bir düş potansiyel gerçeğe dönüştürüldü. İşte biz de hem borsanın bugününe ve özellikle geleceğine yatırım yapmayı arzu ettik. Biz bir ortaklığa girdiğimizde bunun sonunda ne olacağına bakarız. Bu sadece bir ücret ödeme değildir, bu ortak bir gelecek kurmak kararıdır bizim için. Bizim burada gördüğümüz budur, harika bir gelecek.”

Haberin Devamı

Finans merkezi umudumu artırdı

TÜRKİYE’nin çok çok önemli bir ekonomi olduğunu ve mutlaka burada olmaları gerektiğini düşündüğünü vurgulayan Sandy Meyer Frucher, “Türkiye çok büyük badireler atlamış bir ülke. Ancak son yıllardaki başarısı görmezden gelinemez. Şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak tanınıyor.

Kesinlikle bölgesinde etkin bir güç ve ileride daha da etkinleşeceğine şüphem yok. Dolayısıyla ekonomik olarak giderek daha da güçlenmesi, son bir yılda sermaye piyasalarına dönük çalışmalar, Borsa İstanbul’un birleşme sürecindeki başarı, benim İstanbul Finans Merkezi projesine olan inancımı, umudumu artırdı” dedi.

Şaşırtıcı bir başarı

Haberin Devamı

Sandy Meyer Frucher, şöyle konuştu: “Borsa İstanbul’un bir yıldan az bir süre içinde, altın ve vadeli opsiyon borsası, takas merkezi gibi farklı yapıları tek çatı altında toplaması bence büyük başarı. Uzun yıllardır sermaye piyasaları içinde yer alıyorum. Bu konuda kamu tarafında da çalıştım. İnanın bana birçok borsa gördüm, farklı yapıları tek çatı altında toplamaya çalışan. Ancak çok azı başarılı oldu.

Dolayısıyla Borsa İstanbul’un bir yandan bu birleşme sürecini başarıyla tamamlaması ve bir yandan da sermaye piyasalarını geliştirmek büyütmek için hukuki alt yapının hazırlanması bence şaşırtıcı bir başarı.”

Umarım logoda ‘Powered by Nasdaq’ olur

Haberin Devamı

SANDY Meyer Frucher’a Borsa İstanbul adında bir değişiklik olup olmayacağını da sorduk. Borsa İstanbul adında bir değişiklik planlanmadığını söyleyen Frucher şu bilgileri verdi: “Borsa İstanbul adı çok güzel ve önemli bir marka. Daha da büyüyecek. Henüz yola çıkmış olmasına rağmen İstanbul çok iyi bir marka dolayısıyla isim çok avantajlı, bunda bir değişiklik planlanmıyor.

Ama umarım logoda ‘Powered By Nasdaq (Nasdaq tarafından opere ediliyor, Nasdaq’la besleniyor)’ şeklinde bir ifade yer alır. Bütün bu anlaşmalar, görüşmeler her şey Borsa İstanbul’la ilgili. Biz Borsa İstanbul’u almıyoruz sadece ortak oluyoruz. Borsa İstanbul global bir marka olacak. Ortaklığımızla birlikte bu hedef daha da ivmelenecek. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!