Mevsimler üç hafta kaydı tarımsal verim düştü

Güncelleme Tarihi:

Mevsimler üç hafta kaydı tarımsal verim düştü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2023 07:00

İklim değişikliğinin etkileri portakal çiçeklerinde bilimsel rapora yansıdı. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, yaptıkları modellemelere göre mevsimlerde üç haftalık kayma olduğunu belirterek, “Her yıl nisanda açan portakal çiçeği martta açtı, haziran ise yoğun yağışlarla verim kaybına neden oldu” dedi.

Haberin Devamı

TARIMDA verimli üretim, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle sıkıntıya girdi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin gerçekleştirdiği modelleme mevsimlerdeki zaman değişimini ortaya koydu.  Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, yaptıkları modellemelere göre mevsimlerde üç haftalık kayma yaşandığını belirtti. Örnek olarak ise Çukurova’nın simgesi portakal çiçeğini gösterdi. Bu yıl portakal çiçeğinin nisan yerine mart ayında açtığına dikkat çeken Zaimoğlu, “Diğer yandan bölgede kavurucu sıcaklıkların görüldüğü haziran ayı ise aşırı yağışla geçti. Bu durum tarımsal anlamda büyük verim kayıplarına yol açtı” diye konuştu.  

KAVURUCU SICAKLIKLAR BİR HAFTA SONRA 

Haziran yağışlarının küresel anlamda iklim değişikliğinin en net gözlenen etkisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, “Çukurova’da aylarca inanılmaz kurak bir mevsim yaşadık. Sonra birdenbire çok aşırı, üstelik mevsim dışı yağışlarla karşı karşıya kaldık. Bu bize iklim değişikliğinin ne kadar kapımızda olduğunu gösteren en önemli göstergedir” dedi.

Haberin Devamı

Mevsimler üç hafta kaydı tarımsal verim düştü
Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu

Yaptıkları araştırmalar ve modellemeler sonucunda mevsimlerde artık net bir kayma olduğunu saptadıklarını ifade eden Prof. Dr. Zaimoğlu, “Bu yıl itibarıyla mevsimler yaklaşık iki ila üç hafta arasında ileri doğru kaymış durumda. Çukurova’da şu anda görmüş olduğumuz yağışlar aslında nisan ve mayıs aylarında beklediğimiz yağışlardır ama biz bunları haziranda görüyoruz. İklim değişikliği etkisi olarak yaklaşık üç haftalık bir mevsimsel kayma söz konusu. Bilinen o kavurucu sıcaklıkları yaklaşık bir hafta içerisinde yaşayacağız” diye konuştu. 

VERİM DÜŞTÜ 

Çukurova’da geçen kurak baharın tarımda verimi düşürdüğünü anlatan Zaimoğlu, “İlkbahar özellikle buğday, mısır ve benzeri tek yıllık bitkiler ekimin hemen arkasından suya ihtiyaç duyuyor. Yağmurlar ve seller üzerine gelen dolu yağışları da verimde korkunç bir zarar meydana getirdi. Narenciyede yüzde 2’lik bir verim düşüşü bekleniyor. Malatya bölgesinde kayısıda yüzde 22’lik bir verim düşüşü var. Zeytinde ise üretim alanı artmasına karşın mevsimsel geçişlerle bölgesel olarak yüzde 2-3’lük kayıpları görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET TAKVİMİN DEĞİŞTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Mevsimlerin kaymasıyla ilgili tarımsal takvim değişikliğine dikkat çeken haberi, yine bu sayfalardan Hürriyet duyurmuştu. Özellikle Çukurova ve Şanlıurfa bölgelerinde hasadın mevsim kaymasından etkilendiğini belirten uzmanlar, “Artık yeni tarım takvimi iklimdeki değişiklikler göz önünde bulundurularak yapılmalı” uyarısında bulunmuştu.

Mevsimler üç hafta kaydı tarımsal verim düştü

BAKMADAN GEÇME!