Metal endeksi pusula olacak

Güncelleme Tarihi:

Metal endeksi pusula olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 07:00

İSTANBUL Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ‘Metal Endeksi’ çalışmasını hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Sektörün ihracat artış oranları ile bir sonraki ay beklentisinin de yer alacağı ve her ay düzenli olarak açıklanacak endeksin lansman toplantısı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, bu çalışma ile ihracatçı firmalara yön gösterip sürdürülebilir ihracatı sağlamayı, sektörü bekleyen fırsatlar ve risklere değinerek ihracatı kuvvetlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Tecdelioğlu, “Her ay İDDMİB olarak üyelerimize hırdavat, mutfak, bakır, alüminyum, armatür ve döküm sektörlerinde hem online hem de telefonla ihracat beklenti endeks anketleri doldurtuyoruz. Bu anket sonuçlarını 2022 yılının ekim ayından beri ihracat değer, miktar ve birim fiyat verileri ile birlikte raporluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bu çalışmanın ihracatçılar birliği içinde bir ilk olduğunu ifade eden Tecdelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmamızla, Türkiye ihracatının yaklaşık 3 buçuk katı gibi katma değerli olan sektörümüzün sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışıyoruz.”

Metal endeksi pusula olacak
Çetin Tecdelioğlu

YÜZDE 10 DARALMA

Tecdelioğlu, sanayi sektörleri arasında ihracatta altıncı sırada olduklarına vurgu yaptı. Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün ocak-haziran dönemi ihracatının 6.63 milyar dolara ulaştığını, aynı dönemde birim ihraç fiyatının ise 4.59 dolar olduğunu söyleyen İDDMİB Başkanı, “2022 yılına göre demir sektöründe şu ana kadar miktarda yüzde 11, değerde yüzde 15 daralma var. Ağustos, eylül, ekim aylarında ihracatta artış ve kredi musluklarının açılmasıyla biraz toparlanma olacak. Yıl sonunda demir sektöründe miktarda yüzde 10 daralma olabilir. Sektörde en büyük sorun kur ve finansmana erişim” diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!