Merkez Bankası, sürprizlerin sinyalini verdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası, sürprizlerin sinyalini verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2013 01:13

Geçtiğimiz hafta Erdem Başçı’nın dolar kuruyla mücadele için işaret ettiği sürprizler ilk kez Merkez Bankası’nın ekonomistlere sunumunda telaffuz edildi. İhtiyaç halinde Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) ve yabancı para zorunlu karşılıklar araçlarının kullanılacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, banka ekonomistlere gerçekleştirdiği sunumda dolar kuruna yönelik sürprizlerin neler olacağı yönünde ilk işaretleri verdi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre ihtiyaç duyulduğunda Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) ve yabancı para zorunlu karşılıklar aracılığı ile brüt rezervlerden döviz likiditesi sağlanacağı açıklandı.

ROM İLE 32 MİLYAR DOLAR

Piyasalar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ‘sürpriz adımlar atacağız’ dediği konuşmasının ardından bu sürprizler arasında Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) ve Yabancı Para zorunlu karşılıklarda ayarlamalar olabileceğini belirtmişti. Geçmişte bu iki aracı da kullanan Merkez Bankası ROM ile 32 milyar dolar rezerv biriktirdi. Yabancı para zorunlu karşılıkları dolayısıyla Merkez Bankası bilançosunda 28 milyar dolarlık tutar yer aldı.

Haberin Devamı
AGRESİF MÜDAHALE SÜRPRİZ

Öte yandan Başçı, geçtiğimiz hafta rezervlerin kullanılarak döviz satım ihalesiyle de kura güçlü şekilde müdahale edilebileceğinin sinyallerini de vermişti. Ekonomistlere yapılan sunumda ise bu yönde açıklama yapılmadı. Yine de Merkez Bankası istisnai günde uygulanacak minimum döviz satım ihalesi tutarını ufak da olsa artırdı. Gelecek hafta pazartesi ek parasal sıkılaştırma yapılacak istisnai gün ilan edilirken, o gün yapılacak döviz satım ihalesinin minimum tutarı ise 100 milyon dolardan 120 milyon dolara çıkarıldı.

CARİ AÇIK DÜŞÜK ÇIKACAK

Merkez Bankası’nın ekonomistlere sunumunda cari açığın seyrine de değinildi. Yurt içi talepte ve ihracatta ılımlı bir büyümenin gözlendiği belirtilen sunumda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığında gözlenen kademeli iyileşmenin sürdüğü ve yılsonunda cari işlemler açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranının Orta Vadeli Program tahmininden düşük olmasının beklendiği kaydedildi. Merkez Bankası’nın notunda, döviz kuru gelişmeleri enflasyon üzerinde geçici bir etkiye sahip olacağı da belirtildi.

1.92 TL’nin üstünde de olabilir altında da
MERKEZ Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, sunumunda dolar kurunun yılsonunda 1.92 TL’nin altında da üstünde de olabileceğini, kurda yılsonu için hedeflemenin olmadığını söyledi. Kenç gelişmekte olan ülke para birimlerinin uzun vadede değer kazanacağı düşüncesinde olduklarını da söyledi. Erdem Başçı’nın “Yılsonunda kur 1.92’nin altına inerse şaşırmayın” açıklamasını piyasalar ‘kurda yılsonu hedefi’ olarak algılamıştı.

Haberin Devamı

Piyasalarda ‘bekle-gör’
ÖNCEKİ gün ABD imalat endeksinin olumlu çıkmasıyla yüzde 2,91’e kadar yükselen ABD 10 yıllık tahvilleri piyasalarda borsa ve dolarda baskıya yol açmıştı. Bu tahvil faizlerinin yüzde 2,86’da kalmasıyla olası yükselişi sınırlanan borsa Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verileri öncesi “bekle-gör” pozisyonuna geçti. Yatay seyir izleyen borsa günü 0,01 kayıpla 66 bin 965 puandan kapadı. Dolar, Obama’nın Suriye’ye müdahale için geri adım atmayan açıklamaları ve yüksek seyreden ABD 10 yıllık tahvil faizleri sebebiyle tekrar 2.06 TL sınırını geçti.

JP Morgan: Türkiye hâlâ favori ülkemiz
DÜNYACA ünlü yatırım bankası JP Morgan’dan olumlu Türkiye açıklaması geldi. JP Morgan “Orta, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da favori ülkemiz hâlâ Türkiye” açıklamasında bulundu. Banka Fed’in varlık alımlarını azaltması ve kur endişelerinin kısa vadede aşağı yönlü etki yapacağını ancak uzun vadede Türkiye’nin favori ülkeleri olduğunu belirtti. Açıklamaya göre Fed’in kararının Türk hisseleri için geri dönüş zamanlamasını belirleyeceği vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!