Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2022 07:00

Merkez Bankası temmuz ayında da faizi sabit tuttu. Yılbaşından itibaren yapılan yedinci toplantıda da faize dokunulmadı. Karar sonrası yapılan açıklamada kredilere yönelik yeni önlem sinyali dikkat çekti. Cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşmenin devam ettiğinin ifade edildiği açıklamada, “İhracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yapılan toplantıda politika faizi yüzde 14’te sabit tutuldu. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası yapılan açıklamada, küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesinin uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açtığı anlatıldı. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğinin belirtildiği açıklamada, “Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası faizi değiştirmedi

RESESYON OLASILIĞI

Yılın başındaki güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürdüğüne değinilen açıklamada, istihdam kazanımlarının benzer ekonomilere göre daha olumlu seyrettiği kaydedildi. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşmenin devam ettiğinin ifade edildiği açıklamada, “Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. İvmesini kaybettiği gözlenmekle birlikte, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Kurul, güçlendirdiği makro ihtiyati politika setini kararlılıkla uygulayarak gerekmesi durumunda ilave tedbirleri uygulamaya alacaktır” denildi.

Haberin Devamı

KREDİ KELİMESİ EKLENDİ

PPK açıklamasında enflasyondaki yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği kaydedildi. Kurul’un atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü kaydedilerek, “Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir” denildi. Önceki metinden farklı olarak değerlendirme süreçleri tamamlanan aktarım mekanizmalarının içine ‘kredi’ ifadesi eklendi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası faizi değiştirmedi

AVRUPA’DAN 11 YIL SONRA FAİZ ARTIŞI

Bu hafta Çin’le başlayan merkez bankası kararları, dün de Türkiye, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının kararlarıyla devam etti. Bugün de Rusya merkez bankası’nın faiz kararının açıklanması bekleniyor. Çin, Japonya ve Türkiye faizlerde değişikliğe gitmezken; Avrupa Merkez Bankası (ECB), aldığı kararla faizleri 11 yılın ardından 50 baz puan arttırdı. Çin’de banka kredileri için gösterge niteliğindeki 1 yıl vadeli ana faiz oranı yüzde 3.7 seviyesinde sabit tutuldu. 5 yıl vadeli gösterge faiz de yüzde 4.6’da bırakıldı. Japonya Merkez Bankası da piyasa beklentisine paralel olarak, faiz oranında değişikliğe gitmedi ve yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verildiği açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!