Mars patatesi gerçek oluyor

Güncelleme Tarihi:

Mars patatesi gerçek oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 20:29

MARS’ta koloni kurmak için birçok şirket çalışmalarını hızlandırdı. Marslı filmi ve kitabındaki astranotun Mars’ta kurduğu sera ile patates yetiştirmesinden ilham alan Philips ve Arizona Üniversitesi araştırmalara başladı.

Haberin Devamı

Araştırmaların hedefinde ise astranotların Ay, Mars ve diğer gezegenlerdeki zeminde seralar kurması ve bu seralarda ürünleri yetiştirmesi hedefleniyor. Dokuz hafta süren bir araştırma, Ay’daki örnek bir serada su soğutmalı yüksek basınç sodyum (HPS) sistem yerine Philips enerji verimli LED aydınlatma kullanmanın, yüksek kaliteli yenilebilir marulların miktarını arttırdığını, işletme verimliliğini ve kaynakların kullanımını geliştirdiğini gösterdi. Philips LED modüller altında yetiştirilen marullar, yenilebilir 54 gram/kilovatsaat taze ağırlığa ulaşırken yüksek basınç sodyum sistemde yetiştirilen marullar, yenilebilir 24 gram/kilovatsaat taze ağırlığında kalıyor. Bu da yüzde 56’ya denk gelen bir enerji verimliliği anlamına geliyor.

KAPALI ALANLARDA

Çalışmalarının sonuçlarının sadece uzayda besin yetiştirme konusunda değil, aynı zamanda dünyadaki kapalı alan tarımı için de önemli olduğunu ifade eden Philips Şehir Tarımı Bölümü İş Geliştirme Müdürü Blake Lange, “Gün geçtikçe geleneksel tarım yöntemleri, özellikle nüfusun yoğun olduğu ve yerel su kaynaklarının kısıtlı olduğu alanlarda, yüksek kaliteli ve yerel üretim besinlere duyulan ihtiyacı karşılamada yetersiz kalıyor. Yaptığımız çalışma kapalı alanlarda, ışığın olmadığı, şehirlere yakın ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde, ekinlerin büyümesine imkân veren tarım teknikleri geliştirerek çiftlik ile sofralar arasındaki mesafeyi azaltmaya odaklanıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!