Maliye, ‘düğün ve villa timi’ kurdu

Güncelleme Tarihi:

Maliye, ‘düğün ve villa timi’ kurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı lüks tüketime dönük büyük bir ‘‘vergi atağı’’ başlattı. Maliye Bakanlığı, dolarların havada uçuştuğu düğünleri ve villaları yakın takibe aldı. Bu amaçla kurulan iki ayrı ‘‘özel tim’’in yapacağı incelemelerin vergi gelirlerini artırmada önemli rol oynayacağı belirtildi.

Maliye Bakanlığı'nın ‘‘şatafatlı yaşama yakın takip’’ atağının en önemli adımı İstanbul'da atıldı. İstanbul Defterdarı Akif Hamzaçebi, 10 kişilik özel bir ‘‘düğün inceleme ekibi’’ oluşturduklarını açıkladı. Hamzaçebi, bu çalışmalar çerçevesinde İstanbul'daki lüks oteller ve düğün salonlarına, ‘‘düğün listelerinizi bildirin’’ uyarısı gönderdi. Hamzaçebi, gönderdiği mektupta, hem düğün sahiplerinin kimliklerinin, hem de yapılan harcamanın kendilerine bildirilmesini istedi.

HABERLER İZLENİYOR

Kurdukları 10 kişilik özel time bu bilgilerin gelmeye başladığını kaydeden Hamzaçebi, bu timin ayrıca basında yeralan düğün haberlerini de yakından izlemeye aldığını söyledi. Defterdar Hamzaçebi, şöyle konuştu:

‘‘Gazetelerin sosyete sayfalarının yanısıra, magazin basınını da yakın takibe aldık. Oluşturduğumuz ekip 30-35 magazin dergisini alıp tek tek inceliyor. Bu dergilerdeki düğün haberleri ve şatafatlı eğlence manzaralarının kahramanları izlemeye alınıyor. Ciddi bulgular elde ettiğimiz an, incelemeler derinleştiriliyor.’’

Yakında bazı kişiler hakkında soruşturmaların başlayacağını kaydeden Hamzaçebi, ‘‘Kesin rakam ortaya çıkmadı, ancak izlediğimiz yayınlardan ve otellerden gelen bilgiler doğrultusunda yakın izleme ve soruşturmaya alacağımız kişi sayısı 10 kişiyi bulacak’’ dedi.

ÇEYİZLER İNCELENİYOR

Hamzaçebi, oluşturulan ‘‘düğün timi’’nin timin ayrıca, normal düğün harcamalarıyla da ilgilendiğini söyledi. Bütün nikah müdürlüklerinden yeni evlenen çiftlerin adresini aldıklarını kaydeden Hamzaçebi, yeni evlenen çiftlere ‘‘mutluluklar diliyoruz’’ diye başlayan tebrik mektubu gönderdiklerini ve bu mektubun ekinde gönderilen formu doldurmalarını rica ettiklerini belirtti. Yeni evlenen çiftlerden mobilya, beyaz eşya, aydınlatma cihazları gibi temel ev eşyalarını hangi işletmelerden satın aldıklarını sorduklarını kaydeden Hamzaçebi, buralardan elde edilecek verilerle birlikte mobilya, beyaz eşya satıcıları gibi işletmelere giderek denetimlerini orada sürdürmeye başlayacaklarını söyledi.

Kooperatifler inceleniyor

İSTANBUL Defterdari Akif Hamzaçebi, ‘‘villa timi’’nin de İstanbul ve çevresindeki lüks kooperatif evlerini, özel villaları incelemeye aldığını bildirdi. Hamzaçebi, şöyle konuştu:

‘‘İlkönce bir envanter çıkarmaya çalışıyoruz. Bu konuda epeyce yol aldık. Bu envanteri hazırladıktan sonra teker teker kooperatifleri, villaları hangi firmanın yaptığının, kaça malolduğunun, kaça satıldığının ve kimlerin satın aldığının bilgisini istiyoruz. Buna bağlı olarak da başka bir yoğun denetim başlatılıyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!