Lükste ikinci el modası

Güncelleme Tarihi:

Lükste ikinci el modası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2022 07:00

Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar lükste de ikinci ele rağbeti arttırdı. Geçtiğimiz yıl sıfır lüks ürün satışları sadece yüzde 12 büyürken, ikinci eldeki artış ise yüzde 65’i buldu. Öyle ki, Gucci ve Burberry gibi devler ikinci el satışına aracılık etmeye bile başladı. Louis Vuitton, Hermes ve Chanel gibi bazı markalar ise bunun yeni ürün satışını düşüreceğinden endişe ederek bu trendden uzak duruyor.

Haberin Devamı

Dünyada tedarik zinciri sorunu ve enerji krizinin tetiklediği ekonomik bozulma, lüks ürün endüstrisini de etkiledi. 2017 yılına kıyasla, geçen yıl yeni lüks ürün satışları yüzde 12 büyürken, ikinci elde yüzde 65 artış yaşandı. Amerikalı araştırma şirketi Bain & Co’ya göre, gelecek 5 yıl içinde, lüks üründe ikinci el satışları yıllık yüzde 15 oranında artış gösterecek. Lüks üründe ikinci el trendi yükselişe geçerken, birçok marka bunu görmezden gelmeyerek ‘krizi fırsata çevirme yolu’nu seçti. Aslında lüks ürünlerin ikinci el satışları yeni bir konu olmasa da son dönemde bu durum markaların hükümranlığı altına girmesiyle şekil değiştirdi. Bu bağlamda, Gucci, Burberry ve Stella McCartney gibi bazı lüks markalar ürünlerinin ikinci el satışlarına aracılık etmeye başladı.

Haberin Devamı

SIFIRI 2 BİN, 2. ELİ 250 DOLAR

Bazı markalar ikinci el ürünleri kendi internet sitelerinden satışa sunarken, bazıları da ikinci el ürün satan sitelere aracılık etme yolunu tercih ediyor. Aracı online satış sitelerinin kârından bir pay alma yolunu seçen markalara karşılık, ürünleri için aracılara komisyon vermek istemeyen şirketler ise bunu kendi çatıları altında gerçekleştiriyor. Amerikan Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan ve e-ticaret işiyle uğraşan 48 yaşındaki Rachelle Kebaili, bu tür platformlardan birinde vintage bir Gucci çantayı 250 dolara aldığını anlatıyor. Hali hazırda yeni Gucci çantalar ise 2 bin dolara satışta. Kebaili, “Başkalarında olmayan parçaları edinmeyi seviyorum. Kim böyle bir anlaşmaya ‘Evet’ demez ki” diye konuşuyor.

Lükste ikinci el modası

‘SATIŞLARI DÜŞÜRÜR’ ENDİŞESİ

Ancak bunu tercih etmeyen şirketler de yok değil. Hermès International, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE ve Chanel gibi bazı markalar, bu trendin yeni ürünlerin satışını düşüreceği ve artan fiyatlar üzerindeki yükü daha da arttıracağı görüşünde. WSJ’ye konuşan Birkin çantalarının üreticisi olan Hermes’in CEO’su Axel Dumas, “Bu Hermes tarafından teşvik edilen bir durum değil” diyerek, “Bu mağazaya gelen normal müşterilerimize zarar verir” diye konuşuyor.

 

Haberin Devamı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TERCİH SEBEBİ

BİRÇOK lüks ürün kullanıcısı da daha ucuz olan az kullanılmış bir ürünü hem fiyatı hem de sürdürülebilirlik adına tercih eder oldu. Sürdürülebilirlik kaygısı, özellikle de genç müşteriler arasında epey yaygın. WSJ’ye konuşan uzmanlar, daha az para ödeme fırsatı varken, gençlerin çevre dostu ürünleri tercih ettiğini belirtiyor. İtalyan moda danışmanı Cecilia De Fano da butiklerdeki fiyatların şu an ‘çılgınca’ olduğunu, Avrupalı kadınların artık büyük ölçüde ikinci eli tercih ettiğini belirtiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!