Likya yolu  ‘Tescil’ bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Likya yolu  ‘Tescil’ bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 17:36

Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan 509 kilometrelik tarihi Likya Yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Güzergah tescili’ bekliyor.

Haberin Devamı

FETHİYE'den başlayıp Antalya'ya kadar uzanan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulan yürüyüş rotası Likya Yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan verilecek güzergah tescilini bekliyor. 509 Kilometre uzunluğu ile trekking (yürüyüş) tutkunlarının gözdesi olan tarih ve doğa kokan yol için Finike Belediyesi, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi ortak bir çalıştayda buluşarak yolu alternatif turizm merkezi haline getirmenin yöntemlerini konuştu.

TURİZME BORCUMUZ VAR
Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından birisi olarak gösterilen yolun doğa yürüyüşçüsü İngiliz bir yazarın kaderine bırakıldığını kaydeden Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, “Tarihi yolun güzergahının 1999 yılında İngiliz Kate Clow tarafından belirlenmesi hepimizin ayıbıdır. Yazarın iyi niyetle kaleme aldığı kitap, yürüyüşçülerin rehberi oluyor ama rehberde hatalar mevcut. Bunları düzeltmek de hepimizin başta Finike olmak üzere Türk turizmine borcudur” dedi.

Haberin Devamı

SAYIN BAKAN ROTA YANLIŞ
Sadece Rusya’ya bel bağlamak yerine alternatif turizme yönelmek gerektiğini kaydeden Sarıoğlu, “Likya Yolu’nu kimse bilmiyor. Burada tescil yok. Rota Demre’den çıktıktan sonra dağdan inip Finike içerisine girip sahilden devam ediyor. Bu yol aslında bu güzergahtan geçmiyor. Zamanında Büyük İskender buradan yürümüş deniliyor ama İskender buradan geçtiğinde Finike denizin altındaydı. İskender Finike’yi yüzerek geçmediğine göre medeniyetten dağlardan geçti. Rotada yanlışlık var. Yürüyüşçüler medeniyetleri es geçip taş evleri, antik kent, antik tiyatro küçük Efes sayılabilecek Arykanda’yı görmeden deniz kıyısından yürüyüşlerini sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal buraya gelmeli ve hazinemize sahip çıkmalı. Efes nasıl biliniyorsa burada bilinmeli” diye konuştu.

DİNLENME NOKTALARI YAPACAĞIZ
Dağlardan, antik kentlerden geçen yürüyüşçülerin rezil rüsva olduğunu vurgulayan Sarıoğlu şöyle devam etti: “Batı Antalya Kalkınma Ajansı (BAKA) ile proje yürütüyoruz. Finike Belediyesi olarak o güzergahtaki taş evleri onarıp o insanlara içerisinde tuvalet ve duş da bulunan dinlenme evleri yapmaya sonuna kadar varım. Yürüyüşçülerin teknolojik aletlerini güneş paneli kurulu sistemlerde sarj edebilecekleri yerler de başka bir ihtiyaç. Eksikleri tek tek belirleyeceğiz.”
5 ÜLKEDEN YAZAR GELECEK
“Finike merkezine Likya Yolu motifleri koyuyoruz. İçerisinde Çin, Rusya ve Hollanda’nın da bulunduğu Likya Yolu’nu en çok ziyaret eden beş ülkenin gazeteci yazarını tarihi yola davet ederek Likya Yolu’nda yürümelerini ve anılarını kendi ülkelerinde, kendi dilleriyle kaleme almalarını sağlamak da projelerimiz arasında yer alıyor.”
LİKYA YOLU NEDİR?
Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası. Tarihi liman bölgesi Patara, Simena, Olympos, Myra Antik Kenti gibi tarihi yerleşim yerlerinin de güzergahında olan bu yol üzerinde toplamda 19 antik Likya kentinin kalıntıları bulunuyor. Tek seferde yürümek yaklaşık 30 gün sürüyor. Bu rota 1999 yılında doğa yürüyüşçüsü ve yazar Kate Clow tarafından kültür turizmine kazandırıldı.

 

BAKMADAN GEÇME!