Küresel piyasalara Alibaba dokunuşu

Güncelleme Tarihi:

Küresel piyasalara Alibaba dokunuşu
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 07:00

Alibaba’nın, operasyonlarını 6 birime ayırma kararı teknoloji hisselerinde yüzde 3’lük bir artışa neden olurken; Alibaba hisseleri ise yüzde 13’ün üzerinde değer kazandı. İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang’in şirket içinde yayınlanan açıklamasında, “Amacımız Alibaba Group çatısı altındaki hizmetleri daha çevik hale getirmek, karar alma bağlantılarını kısaltmak ve daha hızlı yanıt vermek” dedi.

Haberin Devamı

Çinli online ticaret devi Alibaba Group Holding Ltd., 220 milyar dolarlık operasyonlarını altı birime ayırma kararı aldığını duyurdu. Bu yeniden yapılanma sonrasında ortaya çıkacak şirketler şu şekilde olacak: “Cloud Intelligence Group (bulut bilişim çözümleri), Taobao Tmall Commerce Group (yerel çevrimiçi ticaret hizmetleri), Local Services Group (teslimat hizmetleri), Cainiao Smart Logistics Group (lojistik hizmetleri), Global Digital Commerce Grup (AliExpress), Dijital Medya ve Eğlence Grubu (oyun, hareketli görüntüler ve web hizmetleri).

‘ÇEVİK HALE GELECEK’

İcra Kurulu Başkanı Daniel Zhang, değişimle ilgili personele gönderdiği e-postada, “Amacımız Alibaba Group çatısı altındaki hizmetleri daha çevik hale getirmek, karar alma bağlantılarını kısaltmak ve daha hızlı yanıt vermek” ifadelerini kullandı. Bu adım Çinli grubun e-ticaretten medyaya kadar faaliyet gösterdiği birçok alanda daha özerk bir yapıya kavuşmasını sağlarken, yeni halka arzların da önünü açacak. Çinli teknoloji şirketleri açısından alışılmışın dışında bir yapıyı ortaya çıkaracak olan bu adımın, Alibaba’nın rakipleri tarafından örnek alınabileceği de belirtiliyor.

Haberin Devamı

ÖRNEK OLABİLİR

Asya-Pasifik’in dün en önemli başlıklarından biri olan Alibaba’daki bölünme, teknoloji sektörü liderliğinde hisselere de genel anlamda pozitif yansıdı. Operasyonların aynılması kararı başta Asya-Pasifik ülkelerinde olmak üzere teknoloji şirketleri açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Büyük Çinli teknoloji şirketleri için holdingleşmek nadir görülen bir durum olarak karşılanıyor. Çünkü kararların tek merkezden alınması, hükümetin teknoloji sektörüne yönelik  kontrolünü sağlıyor.

Küresel piyasalara Alibaba dokunuşu

GÖZLER ANT’IN HALKA ARZINDA

Kararın ardından Asya Pasifik bölgesindeki kazançlara teknoloji hisseleri öncülük etti. Hang Seng Tech endeksi bir aydan uzun süredir ilk kez yüzde 3’ün üzerinde yükselirken; Meituan ve Tencent gibi şirketlerin hisselerinde de yükseliş görüldü; Alibaba hisseleri ise yüzde 13.7 değer kazandı. Asya’daki olumlu havaya bankacılık sektörü üzerindeki azalan baskı da etki etti. CNBC’ye konuşan Kingston Securities’ten Dickie Wong, Alibaba’nın daha büyük bir hedefi olduğuna inandığını ve Ant Group’un halka arzının tekrar gündeme gelebileceğini belirtti. Bu yılın başında Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu’ndan tüketici finansmanına ilişkin izinleri genişletmek için onay alan Alibaba, Ant Group’un da yüzde 33’üne sahip. Yatırımcıların, atılan bu büyük adıma rağmen Ant’ın, iptal edilen halka arzına odaklanacağı düşünülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!