Kurak günlerde tohum toprakla kavuşamıyor... Ekim ayının sadece adı kaldı

Güncelleme Tarihi:

Kurak günlerde tohum toprakla kavuşamıyor... Ekim ayının sadece adı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2023 07:00

Ekim işlemlerinin Anadolu’nun çoğu bölgesinde kasım ayının sonuna ertelendiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu dönemde yapılan ekim işlemleri yüksek ve kaliteli bir verim için oldukça önem taşıyor. Ancak şu anda çiftçilerimizin gözü hava durumunda. Yağışlar çok yetersiz, toprak da nemsiz” dedi.

Haberin Devamı

KURAK günler artıyor, toprak giderek daha fazla nemsiz kalıyor. Türkiye, son 50 yılda sulak alanlarının yarısından fazlasını kaybederken bu durum tarımsal üretimi de gittikçe daha da olumsuz etkiliyor. Barajlardaki su miktarının tehlikeli seviyelere yaklaştığı bugünlerde tohumların toprakla buluştuğu ekim ayı için farklı bir durum var. Çiftçinin gözü henüz görülmeyen yağmur bulutlarında. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu’ya göre ekim ayının artık sadece adı kalmış durumda. Zira yağışsız geçen günler tohumların toprağa atılmasını da engelliyor.

BEKLENTİYİ KARŞILAMIYOR

Çiftçinin takviminin değiştiğine vurgu yapan Soylu, “Şu anda çiftçiler için olumsuz bir tablo var. Yağışlar beklentileri karşılamanın oldukça uzağında. Tahminler de pek iyi değil. Hububat ekim alanlarının yüzde 75’i kuru tarım bölgelerinde. Bu alanlarda ekim yapacak çiftçiler de dolayısıyla yağmuru bekliyorlar. Ancak bu yıl ekim ayı yağışsız geçmeye devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Kurak günlerde tohum toprakla kavuşamıyor... Ekim ayının sadece adı kaldı
Prof. Dr. Süleyman Soylu

VERİMİ ETKİLİYOR

Yağışsız günlerin devam etmesi ile birlikte hububat ekim faaliyetlerin bazı bölgelerde kasım sonu hatta aralık başına kadar kayabileceğine değinen Soylu, “Çiftçilerimiz bu aylarda da hububat ekimi yapabilir. Hâlâ vaktimiz var. Ancak ekim dönemi ileriye atınca hasat dönemi de ileriye atmıyor. Burada bitkinin gelişim süreci var. Genellikle bugünlerde ekim faaliyetlerinin tamamlanması yüksek ve verimli bir rekolte için oldukça önemli. Bu süreci bir maraton gibi düşünmeliyiz. Çiftçiler tohumları bu dönemde ekerse bitkiler kışa kuvvetli girer kuvvetli çıkar. Daha geç olan ekim faaliyetlerinde hububatlarda verim kaybı yaşanması da olası” diye konuştu.

AŞIRI YAĞIŞLAR DA HASAT MEVSİMİNİ ETKİLEMİŞTİ

MAYIS ve haziran aylarında Türkiye’nin büyük bölümünde etkili olan yağışlar da hasat döneminde çiftçinin takvimini bozmuştu. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buğday için hasat iki haftadan fazla ileri atmıştı. Kimi bölgelerde uzun süreli kimi bölgelerde ise ani ve şiddetli olarak etkili olan yağışlar arpa ve buğday gibi ürünlerde hasat takvimini, üründeki verimi ve kaliteyi etkilemişti. Bazı bölgelerde ise rekolte beklentilerin üzerinde gerçekleşmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!