Steve Jobs’un söylediği en unutulmaz 10 cümle

Güncelleme Tarihi:

Steve Jobs’un söylediği en unutulmaz 10 cümle
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 12:30

Sadece bir tane Steve Jobs vardı ve ona neden böyle hayran olduğumuzu görebilmek çok kolaydı.

Haberin Devamı

Doğumda ayrılan bir ikiz; teknolojiyi kullanma şeklimizi değiştiren vizyon sahibi bir insan; sadece eğlenceli olduğu için kodlama ve kaligrafi eğitimi almış üniversite terk; Hindistan’da aylarca çıplak ayaklarla yürüyerek bilgiyi arayan birisi.

Ve bir süre süveter ve papyonla uğraştıktan sonra her yerde siyah boğazlı kazak ve mavi kot giyen birisi.

Bu yetmezmiş gibi, Jobs aynı zamanda çok iyi bir pazarlamacı ve hatipti ve söylediklerinin çoğu özellikle hayatını tüketici elektroniği üretmeye adamış birisine göre bilgelik doluydu.

Tabi ki, önemli olan da buydu. Apple çok başarılı bir tüketici elektroniği üreticisinden çok daha fazlası ve aynı zamanda Jobs da başarılı bir girişimciden çok daha fazlası.

Macworld’te yapılan tanıtımlarda ve Stanford’ta ve başka yerlerde yaptığı unutulmaz açılış konuşmalarında Jobs ardından gelecekler için onlarca yıl faydalı olacak bilgiler ve görüşler paylaştı. İşte söylediklerinin arasından en iyileri:

Haberin Devamı

1. "Geçen 33 sene boyunca her sabah aynaya baktım ve kendime: Eğer bugün hayatımın son günü olsaydı, bugün yapmak üzere olduğum şeyi yapar mıydım?' diye sordum ve birkaç gün üst üste cevap hayır olduğunda bir şeylerin değişmesi gerektiğini anladım."

Bu alıntıyı o kadar çok seviyorum ki bunu hakkında bir makale yazdım. Yaşamınızda bu standardı yakalayabilmeniz çok zordur fakat denemeniz de bir o kadar önemlidir. Eğer bu sayfayı okuyorsanız hayatınızda yapabileceğiniz birçok seçiminiz var demektir. Akıllı seçim yapın çünkü sadece bir kere yaşıyorsunuz.

2. "İleriye bakarken noktaları birleştiremezsiniz; sadece geriye bakarken noktaları birleştirebilirsiniz. Bu yüzden noktaların bir şekilde geleceğinizde birleşeceğine güvenmelisiniz. Ne olursa olsun bir şeylere güvenmek zorundasınız — içgüdülerinize, kaderinize, hayata, karmaya. Bu yaklaşım beni asla yüz üstü bırakmadı ve hayatımda büyük değişikliklere neden oldu."

Girişimciler için özellikle önemli bir ders. Her problemi nasıl çözeceğinizi bilerek ya da becerileriniz ve varlıklarınız çalışma arkadaşlarınızın becerileri ve varlıkları ile birleştiğinde harika bir şey ortaya çıkacağını bilerek bir şirket kuramazsınız ya da büyük bir girişim başlatamazsınız. Bir zamanlar bilge birisinin söylediği gibi, bu gece araba sürmeye benzer. Her zaman yolun farların aydınlattığı kadarını görebilirsin fakat bu şekilde gideceğin yere varırsın.

Haberin Devamı

3. "Odaklanmak tamamen hayır demeyi bilmekten geçer."

Bu önemli bir görüştür çünkü hayır dediğiniz şey ileride kariyeriniz için evet dediğiniz şeylerden daha da önemli olabilir. Her şeye evet demeye hazırızdır aslında. Her fırsat, her yeni iş, yeni proje ya da yeni ortaklık ilgilenmeye değer gibi görünür. Fakat gerçek başarı hayır dememiz gereken şeyleri tanımlayabilmekten gelir. İlk alıntıyı unutmayın — Bu gezegendeki zamanımız sınırlı, çalışma saatlerimiz ve kaynaklarımız daha da kısıtlı. Bunları akıllıca kullanmak konusunda dikkatli olmak kariyerinize başka hiçbir şeyin veremeyeceği faydayı sağlar.

4. "Başarılı olan insanlar genellikle sevdikleri işi yapanlardır ki böylece işler kötüye gittiğinde işlerine devam edebilirler. Sevdikleri işi yapmayanlar istifa ederler — çünkü akılları başlarındadır."

Haberin Devamı

Gözlemlediğim kadarıyla akıllı olan insanlar olarak sizler, hemen her şeyi başarabilirsiniz. Yeter ki sıkça hayır cevabını almaya hazırlıklı olun. Çoğumuz, dünyanın en çok tanınan girişimcilerinde olan ve işlere koşar adımla başlamalarını sağlayan kararlılık ve özgüvene sahip değiliz. Yeterince azimli olanlar zirveye çıkacak olanlardır.

5. "Bence bir şeyler yaptığınız zaman, yaptığınız o şey sonunda iyi bir şey olursa, bundan sonra başka güzel bir şey yapmalısınız. Aynı şeyle gereğinden fazla uğraşmamalısınız. Sadece sırada neyin olduğuna karar verin."

Jobs burada önemli bir konuya değiniyordu çünkü çok fazla kişi tek gözü ufukta sıradaki fırsatı kollamak yerine geçmiş başarılarına sarılıyor ya da hali hazırda sahip olduklarına odaklanıyor. Bu tehlikeli bir stratejidir. Bunu Kodak’a sorabilirsiniz.

Haberin Devamı

6. "İş dünyasında harika şeyler asla bir kişi tarafından yapılmamıştır. Bunlar her zaman bir ekip tarafından yapılmıştır."

Jobs, iş modelinin Beatles gibi olduğundan ve birbirlerini dengeledikleri için tüm ekibin her zaman ekibin bir parçasından çok daha iyi olduğundan bahsediyordu. Dana sonra alıntı yaptığımız kısmı söyledi ki bu da bu anlayışın ana parçasını oluşturuyor.

Jobs her CEO’nun belli bir noktada değindiği gibi sadece takım çalışmasından ve harika çalışanlardan bahsetmiyordu. O, bunu gerçekten yaşadı. En iyilerini kendi etrafında toplamıştı. Ve bu ölümünün ardından Apple’ın devam eden başarısı ile kanıtlanabilir.

7. "İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını dolduracak ve bununla gerçekten tatmin olabilmek için gerçekten harika olduğuna inandığınız işi yapmalısınız. Ve harika bir iş yapmanın tek yolu sevdiğiniz şeyi yapmaktan geçer. Eğer henüz onu bulamadıysanız, aramaya devam edin. Hemen razı olmayın. Kalple ilgili tüm konularda olduğu gibi, onu bulduğunuzda bunu anlarsınız."

Haberin Devamı

Sevdiği işi bulmayı sevdiği kişiyi bulmaya benzetmesi Jobs’un düşüncelerini gerçekten açıklıyor. Ve bu tüm girişimcilerin ve belki de herkesin arzuladığı bir şey. Jobs haklıymış: Hayat, günümüzün üçte birini sevmediğimiz ya da umurumuzda olmayan bir işi yaparak geçirmek için çok kısa. Sevdiğiniz işi yapmak bir lüks değil, mutlu bir hayatın gerekliliklerinden birisidir.

8. "Bazen hayat kafanıza bir tuğla ile vurur. Hemen vazgeçmeyin."

Jobs bunu dünyanın gözü önünde gerçekleşen ve gerçekten yıkıcı olan Apple’dan atılması olayı ile ilgili söylemişti. Şirketin yönetim kurulu, CEO John Sculley’in yanında yer alarak oy birliği ile kovulmasına karar vermişti. O zamanlar bunu görememiş olsa bile şöyle söylemişti "Apple’dan kovulmak başıma gelen en güzel şeydi. Başarılı olmanın beraberinde getirdiği o ağır yük, yeniden başlamanın hafifliği ve her şey hakkında daha az emin olma hissi ile değişti. Bu olay, hayatımdaki en yaratıcı döneme girmeme yardımcı oldu."

9. "Öleceğini hatırlamak, kaybedecek bir şeylerin olduğunu düşündüren tuzaktan kurtulmanın en kolay yoludur. Zaten çıplaksın."

Dış beklentiler, gurur ve utanç ya da başarısızlık korkusu gibi kavramların hepsi ölümün karşısında çaresiz kalır. Jobs’un, hayatının kısalığını yaşamının orta yerinde ve her gün aklında tutmasını sağlayan, ender görülen bir yeteneği ya da ruhsal bir disiplini vardı. Bu rahatsız edici bir zihinsel durumdur — fakat aynı zamanda sizi tamamen özgür kılabilir ve bunun sonucunda inanılmaz bir yaratıcılık ortaya çıkar. Ve sizi korkutmaya gerçekten değmeyen şeylerden artık korkmamanızı sağlayabilir.

10. "Kalbinizi ve algılarınızı izleyecek cesareti gösterin. Onlar bir şekilde gerçekten ne olmak istediğinizi biliyorlar. Bunun dışındaki her şey ikinci plandadır."

“Eğer öleceğinizi ve kaybedecek bir şeyinizin olmadığını hatırlarsanız, kalbinizi izlememeniz için bir neden kalmaz” dedi Jobs. Algılarının onu götürmek istedikleri yere götürmelerine izin vermesi— kaligrafi sınıfına ya da Hindistan’a — bu sıra dışı hayatı yaşamasına sebep oldu. Bunun sizin için neler yapabileceğini bir düşünün.

Steve Jobs’un söylediği en unutulmaz 10 cümle

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!