Büyümek için  ‘sıkı takip’

Güncelleme Tarihi:

Büyümek için  ‘sıkı takip’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2015 12:14

TÜRKİYE’de faaliyet gösteren pastanelerin yarısından fazlasını KOBİ’lerin oluşturduğunu ifade eden Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydemir, “Küçükler büyük firmaları takip etmeli. Ürünlerindeki kaliteye özen göstermeli. Yeni alacakları makineleri iyi araştırmaları ve teknolojiye ayak uydurmaları gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE genelinde 50 bine yakın yakın noktada hizmet veren pastaneciler her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Son 10 yılda, Türkiye’de pastacılık çok büyük bir gelişim içine girdi. Ustalar, pastaneler birbiriyle yarışır hale geldi. İşletmelerin yüzde 40’ını büyük işletmeler, geri kalan kısmını ise KOBİ’ler oluşturuyor. KOBİ’lerin büyümesi ve daha verimli çalışması için neler yapması konusunda bilgiler veren Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Aydemir, “İşleri ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Önce göze sonra damağa hitap etmelisiniz. Müşteri diye bir kavram artık yok, artık misafirlerimiz var. Bunu tüm personele aşılamalı. Küçük işletmelerin büyük firmaları örnek almaları, onları takip etmeleri gerekiyor” dedi. 

FIRIN SEÇİMİ ÖNEMLİ
Yeni bir işletme açmak isteyenlerin izleyeceği yollar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Emin Aydemir, “Öncelikle sektör hakkında bilinçlenmeleri gerekir. Pastane açmak istiyorsanız işin imalat kısmı çok iyi bilinmeli. İmalathaneye hakim olmanız gerekiyor. Açacağınız pastaneye alacağınız makineleri çok iyi seçmelisiniz. Ne kadar iyi bir ustaya sahip olursanız olun, pişiriciniz iyi değilse yapacağınız ürünlerde başarıya ulaşamazsınız. Yeni makineler almadan önce marka araştırmaları yapılmalı. O marka fırını kullanan başka pastanelerin ürünleri incelenmeli. O fırını kullanan pastane sahiplerinin görüşleri alınmalı. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra satış aşaması geliyor. Burada profesyonelce hizmet verilmeli” diye konuştu. Son dönemlerde çok değişik teknolojik fırınlar çıktığı hakkında bilgi veren Aydemir, “Her ürünü her fırında pişiremessiniz, pandispanya mesela her fırında değişiklik gösterir. Baklava taş tabanlı fırın, su böreği canlı ateş, ekmek buhar ister. Hepsinin pişirme tekniği farklıdır. Kara fırındaki pişirme lezzetini başka bir yerde bulamayabilirsiniz. Burada en önemli nokta işletme sahibinin bütçesidir. Bütçeye en uygun malzemeler seçilmelidir” ifadelerini kullandı.

2016’DA USTALIK BELGESİ
Bir pastane açmak için izin alınması gereken yerler olduğunu söyleyen Aydemir, “Öncelikle pastane açacağınız mevki çok önemli. Bunun analizi iyi yapılmalı. Etrafında okul, pastane, otobüs durağı var mı? Bunlara bakılmalı. Oradaki halk pastaneden alışveriş yapıyor mu? Bunlar işletmenin sağlıklı büyüyebilmesi için sorulması gereken soruların başında geliyor. Bir de açılan işletmede üretim olacak mı olmayacak mı? Buna karar verilmeli. Üretim yok, sadece satış yapacaksanız işler biraz daha kolay ilerliyor. Bir muhasebeci aracılığıyla vergi sistemine kayıt oluyorsunuz. Belediyeden alınan evrak listesi tamamlayıp işletmenizi açabiliyorsunuz. Eğer üretim yapılacaksa, işletmeyi açacağınız yerin metre karesi dahi önemlidir. Belli bir alanın altında yapamazsınız. Tutacağınız yer mesken ise tüm apartman sakinlerinden imza toplamanız gerekiyor. Sonra ilçe tarıma gidip kayıt olunuyor. 2016 yılına kadar ustalık belgesi zorunlu değil, sorumlu müdür tutabiliyorsunuz. 2016 yılında ustalık belgesi zorunlu hale gelecek, şuan bazı ilçeler pilot bölge seçilerek uygulamaya geçti” dedi.

Haberin Devamı

DEKORASYONA DİKKAT
ÜRETİM ve satış yeri içinde olacak bir işletmenin, minimum masrafının 150 bin lira olacağını ifade eden Emin Aydemir, “Bunlar sadece ekipmanlar için gerekli olan. Bu alanda 1 milyon liraya kadar harcama yapılabilir. Makineler kadar pastanenin dekoru ve dizaynıda çok önemli. Örneğin açacağınız pastanede duvar dekorasyon kaplama yapmak istiyorsunuz. Bunun için çok farklı seçenekler var. Metrekare fiyatları değişkenlik göstermekle beraber 1000 lira ile 7 bin lira arasında fiyatlara bu ürünlere ulaşılabiliyor. Göze hitap eden yerler her zaman müşterilerin dikkatini çeker. Bu yüzden işletmeciler dekorasyona özen göstermeli” dedi.

Haberin Devamı

ORGANİK ÜRÜN SEÇİMİ
ÜRETİM aşamasında işletmecilerin özen göstermeleri konulara dikkat çeken Emin Aydemir şunları söyledi: “En önemlis bir ürün için doğru malzeme kullanılması gerekiyor. Mümkün olduğunca katkı malzemelerinden uzak durulmalı. Halk herşeyin bilincinde. Elden geldiğince organik ürünler seçilmeli. Unu dahi alırken gluten oranı sorulmalı. Üretim tüketim tarihi araştırılmalı.” Bunların yanında bilinçli personel çalıştırılması gerektiğine vurgu yapan Aydemir, “Her ay personele eğitim verilmeli. Müşteri ile ilişki öğretilmeli. Personel sektördeki gelişmelerden haberdar edilmeli” diye konuştu.

BÜYÜMEK İÇİN SABIR GEREKİYOR
İŞLETME sahiplerinin işlerini büyütmek için sabırlı olması gerektiğinin altını çizen Aydemir, “Bir anda marka olmak zaman alan bir şey. İstikrar ister, disiplin, hijyen, kalite, ucuzluk, hoşgörü, samimiyet, muhabbet ister. Pastane işletmecileri eğer rekabet etmek istiyorsa hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürünler sunmalıdır. Ancak düşük fiyatlı satış yapmak için de kaliteyi göz ardı etmemesi gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!