Kayyum kesintisi

Güncelleme Tarihi:

Kayyum kesintisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2016 20:12

Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki şehirlerde internet dün sabah saatlerinde kesildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Başbakanlık’ın talebiyle mobil ve sabit internet trafiğinin durdurulması emrini verdi. “Terör olaylarının önüne geçilmesi” amacıyla yapılan kesinti öğle saatlerinde sona erdi.

Haberin Devamı

DOĞU ve Güneydoğu bölgesinde birçok ilde dün sabah saatlerinde internete erişilemedi. Terör örgütü PKK ve FETÖ’ye lojistik destek sağlayan 28 belediyeye kayyum atanmasından sonra yapılan kesinti dikkat çekerken yetkililer “OHAL kapsamında terör olaylarının önüne geçilmesi için” internet erişiminin kesildiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Başbakanlık tarafından söz konusu illerde internetin kesilmesine yönelik talep geldi. Bunun üzerine harekete geçen BTK, bu kararı iletişim operatörlerine iletti. Hem mobil hem de sabit internetin veri akışı tamamen kesildi. Erişimin engellendiği şehirler arasında Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Van, Hakkari, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis ve Erzurum yer aldı. İnternet erişimi saat 12.00 sıralarından itibaren normale döndü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Alınan bu kararın Türkiye için bir ilk olduğu belirtiliyor. Daha önce BTK’nın aldığı karar, sosyal ağlara yönelik uygulanıyordu. Terör saldırıları gibi olumsuz durumlarda, sosyal ağlar için alınan karar çerçevesinde sosyal ağlara erişim kısıtlanıyordu. Ancak birçok kullanıcı akıllı telefonlara ve bilgisayarlara yüklenen Sanal Özel Ağ (VPN) yazılımları ile sosyal ağlara giriş yapmaya devam edebiliyordu. Dün yaşanan olayda ise internet veri trafiği operatörlerin şebekelerinden kesildiği için VPN yazılımlarının kullanılması durumunda bile erişim sağlanamadı.

ANAYASA’NIN 15. MADDESİ

Haberleşmenin kamu düzeni, milli güvenlik gibi sebeplerle kanunda dayanağı ve hakim kararı olmak kaydıyla internetin engellenebileceğini belirten Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, “Anayasa’ya göre haberleşme bir temek hak ve özgürlüktür. Mevcut hiçbir kanunumuzda haberleşmenin bölgesel veya genel olarak engellenmesine yönelik bir düzenleme yok. Ancak OHAL’de olduğumuzdan dolayı Anayasa’nın 15. maddesine bakmak gerekiyor. Haberleşme bu maddedeki OHAL koşullarında dokunulmayacak haklar kapsamında değil. Bu nedenle hakim kararıyla genel veya bölgesel haberleşme engellemesi yapılabilir. Ancak bu engellemenin durumun gerektirdiği hal kadar ölçülü ve dengeli olması gerekir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

NASIL ENGELLENDİ

BAŞBAKANLIK tarafından internetin kesileceği şehirler belirlendi. Hazırlanan bu liste BTK’ya gönderildi. BTK, alınan bu kararı mobil ve sabit iletişim operatörlerine gönderdi. Hızla uygulanan karar çerçevesinde, internet veri akışı tamamen durduruldu. Mobil cihazlarda 4.5G, 3G ve 2G teknolojileri devre dışı bırakıldı. Sabit internet tarafında ise şebeke veri trafiği durduruldu.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

İNTERNETİN bölgesel olarak kesilmesinin dünyada da örnekleri bulunuyor. 2013 yılında ABD’deki Boston şehrinde düzenlenen maraton koşusunun bitim noktasında bombalı saldırı gerçekleştirdikten sonra, o bölgede birkaç saatliğine internetin veri akışı durduruldu. Dünyadan diğer bir örnek ise geçtiğimiz Temmuz ayında Fransa’nın Nice şehrinde kamyon ile düzenlenen saldırıda gerçekleşti. Fransız yönetimi saldırıdan sonra interneti kısa bir süreliğine devre dışı bırakmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!