Kavşağı kaçırmayalım

Güncelleme Tarihi:

Kavşağı kaçırmayalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2024 07:00

Şirketlerin karbon emisyonu azaltma ve sürdürülebilirlik gibi konularda pek inandırıcı olamadığını vurgulayan UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, “İklim değişikliği ile mücadelede ise 1.5 derece kavşağını geçmek üzereyiz. Yaşanabilir bir dünyaya ulaşmak için rotamıza dönmeli, daha hızlı ve daha ileri yol almalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde gerçekleştirilen 28. Taraflar Konferansı (COP28) birçok ilkler ve tartışmalarla geride kaldı. Konferans, iklim krizinin gerektirdiği somut adımları karşılamadığı nedeniyle eleştirilmekle birlikte, fosil yakıtlar için “sonun başlangıcı” olarak değerlendirildi. Ayrıca, yüksek yenilenebilir enerji potansiyeli ve halihazırdaki hedeflerine rağmen Türkiye’nin, Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Üzerine Küresel Taahhüt’e katılmaması da tartışma yarattı. Tüm bunların gölgesinde önümüzdeki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan UN Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, “COP 28’in verdiği mesajlara baktığımızda ihtiyaç duyulan kararlılık ve hızda olmasa da iklim değişikliği ile mücadelede yeni bir yola girdiğimizi görüyoruz. Dönüşüm zamanları iş dünyası için yeni riskler ve fırsatlar barındırır. İklim değişikliği konusunda ise riskler ve fırsatlar neredeyse eşit derecede yüksek. Konunun diğer alanlardan farkı ise şirketler için artık bir tercihten çıkıp küresel rekabette hayatta kalma stratejisine dönüşmesi diyebiliriz” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

ROTAMIZA DÖNMELİYİZ

“Yaşanabilir bir dünya için çabalarımızı artırmalı ve hızlandırmalıyız” ifadelerini kullanan Çele, “2030 hedeflerine ulaşmada takvimi yarılamışken yolun yarısında bile değiliz. İklim değişikliği ile mücadelede ise 1.5 derece kavşağını geçmek üzereyiz. Dünyamızı yaşanabilir sınırlar içinde tutmak ve 2030 yılında hayalini kurduğumuz daha adil ve yaşanabilir bir dünyaya ulaşmak için rotamıza dönmeli, daha hızlı ve daha ileri yol almalıyız” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLERE ‘YEŞİL  BADANA’ ELEŞTİRİSİ

Şirketlerin sürdürülebilirlik ve karbon emisyonu azaltma noktasında fiilen eksik kaldığına vurgu yapan Çele, “Eylemlerin taahhütlerin gerisinde kalması bir yana, açıklanan hedeflerin inandırıcılığı da sorgulanıyor. Hedeflerin neye göre belirlendiğini, bu hedeflere giden yol haritasını ve ilerlemeyi kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşmayan şirketler “yeşil badana” (greenwashing) eleştirisiyle karşı karşıya kalıyor” dedi. Greenwashing, bir şirketin gerçekte olduğundan daha çevre dostu görünme çabasına deniyor.

Haberin Devamı

BİLİME DAYALI HEDEF

UN Global Compact Türkiye olarak daha fazla şirketin bilime dayalı karbon emisyonu azaltım hedefi belirlemesi için onları desteklediklerini de anlatan Çele, şöyle devam etti: “UN Global Compact, CDP, WRI ve WWF ortaklığıyla hayata geçirilen “Bilime Dayalı Hedefler İnisiyatifi” (Science Based Targets- SBTi), küresel bir standart olarak giderek daha fazla kabul görüyor. İnisiyatif, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve net sıfır hedefinin tutturulabilmesi için şirketlere bir yol haritası sunuyor. Bugün itibariyle Türkiye’den 64 şirket İnisiyatife katıldı.”

‘İLERLEMELERİNİZİ RAPORLAYIN’

Daha fazla şirketin bilime dayalı karbon emisyonu azaltım hedefi belirlemesi için onları desteklediklerini anlatan Melda Çele, “İklim Hedefi Hızlandırma Programı iklim nötr olma yolunda bilime dayalı emisyon hedeflerinde ilerleme kaydetmelerinde ve net sıfıra geçiş stratejisi belirlemelerinde şirketlere destek oluyor. İklim Eylemi Deneyim Paylaşım Grubu ise bu alanda şirketlerin en iyi uygulamaları paylaşmalarını ve birbirlerinden öğrenmelerini sağlıyor. UN Global Compact, üye şirketlerini belirli alanlarda somut taahhütte bulunmaya davet eden “Daha Hızlı, Daha İleri (Forwad Faster)” girişimini duyurdu. Girişim, iklim eylemi alanının da içinde bulunduğu konularda şirketleri somut taahhütte bulunma ve bu taahhütlerde ilerlemelerini raporlamaya davet ediyor.

BAKMADAN GEÇME!