Kartlı harcamalarda rekor

Güncelleme Tarihi:

Kartlı harcamalarda rekor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 07:00

Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaşma kapsamında iç tüketimi düşürmek için kredi kartı taksitlerine kısıtlama getirmesi beklenirken, vatandaşın kartlı harcamalarında yeni rekor kaydedildi.

Haberin Devamı

TCMB verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı işlemleri tutarı 1 Mart ile biten haftada önceki haftaya göre yüzde 14.9 artışla 262.6 milyar TL’ye yükseldi. Böylece, kartlı harcamalarda yeni rekor seviyeye ulaşılmış oldu. Kartlı harcamalarda kaydedilen bu rekor seviyeye en yakın harcama, 251.7 milyar TL ile 29 Aralık 2023’te kaydedilmişti.

KIRTASİYEDE SERT ARTIŞ

TCMB’nin açıkladığı verilere göre:

- Market ve alışveriş merkezlerinde yapılan kartlı harcamalar ve eğitim harcamaları da rekor kırdı. Market ve AVM’lerde yapılan kartlı harcama, 1 Mart haftasında 42 milyar TL ile rekor seviyeye ulaştı.

- Eğitim için (kırtasiye, ofis malzemeleri) yapılan kartlı harcamalar ise bir haftada yüzde 60 birden arttı ve 8.1 milyar liradan 13 milyar liraya fırladı.

Haberin Devamı

- Araç kiralamadaki artış hızı da dikkat çekti. 1 Mart haftasında araç kiralama, servis ve yedek parça harcamaları bir önceki haftaya göre yüzde 31.4 artışla 11.7 milyar liraya ulaştı.

- Aynı dönemde giyim ve aksesuara 15.3 milyar T’den 15.7 milyar TL’ye çıkarak daha yavaş bir artış kaydetti.

- Öte yandan, TCMB Başkanı Fatih Karahan, geçen ayki enflasyon raporu toplantısında kredi kartı harcamalarındaki yükselişi takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalarının olduğunu aktarmıştı. Karahan, kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!