Karışık pide!

Güncelleme Tarihi:

Karışık pide
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 22:29

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte pide fiyatları da tartışma konusu oldu. Birçok ilde bir önceki yıl ile fiyatların aynı olduğu gözlenirken, fırıncıların gramajı düşürdüğü gözlendi. Aynı ilde aynı gramajdaki bir pidenin farklı fiyatlardan satılması ise tüketicilerin kafasını karıştırdı.

Haberin Devamı

RAMAZAN ayında sofraların değişmeyen lezzetlerinden pidenin Türkiye çapında satış fiyatları yavaş yavaş belli olmaya başladı. Önceki gün pide fiyatı konusunda ilk açıklama Türkiye Fırıncılar Federasyonu’ndan geldi. Ankara’da pide fiyatlarına yüzde 10 zam gelirken, 6 lira olan 1 kilogram pide fiyatının en fazla 6.6 liradan satılabileceği belirtildi. Bu hesaba göre Ankara’da geçen yıl 250 gram pidenin fiyatı 1.5 lira iken, bu yıl 300 gram pidenin fiyatı 2 lira olarak belirlendi. Ankara’nın ardından dün ise İstanbul’da pide fiyatları ile ilgili İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada İstanbul’da pide fiyatlarına zam yapılmadığı ifade edildi. İstanbul’da 350 gramlık pidenin fiyatı 1 lira 80 kuruş olarak belirlenirken, 350 gram susamlı yumurtalı pidenin 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pidenin 3 lira, 1000 gram susamlı yumurtalı pidenin ise 6 liradan satılacağı açıklandı.

Karışık pide

Haberin Devamı

2.5 LİRAYA SATAN VAR

Ancak bu açıklamanın ardından hangi fırının kaç paraya pide satacağı tam olarak belirlenemedi. İstanbul’da yaklaşık 4 bin fırın bulunuyor. Bu fırınların yaklaşık 900 tanesi İstanbul Fırıncılar Odası’na bağlıyken, geri kalanı İstanbul Ticaret Odası’na bağlı olarak hizmet veriyor. İSTESOB’un açıkladığı fiyatların ise İstanbul Fırıncılar Odasına kayıtlı olarak faaliyet gösteren fırınları bağladığı ifade ediliyor. İstanbul Ticaret Odası’da bu zamana kadar pide veya ekmek fiyatları konusunda herhangi bir belirleme yapmazken, yasal olarak böyle bir hakkı olmadığı da biliniyor. Sektör temsilcileri ise vatandaşın kaç paradan pide alacağının belli olmadığını savunuyor. Vatandaşın hangi fırının kime bağlı olduğu konusunda bir bilgiye sahip olamayacağını savunan sektör temsilcileri, “İstanbul için 350 gramlık pidenin fiyatı 1.8 lira olarak belirlendi. Ancak geçen yıl da bu fiyat olmasına rağmen 350 gramlık pideyi 2.5 liradan satan fırınlar oldu. Pideyi bu fiyattan satan fırınların şikayet edilmesi de söz konusu değil. ‘Biz fırıncılar odasına bağlı değiliz’ diyerek işin içinden çıkabiliyorlar. Olan vatandaşa oluyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BAZI İLLER İÇİN  AÇIKLANAN  PİDE FİYATLARI
DHA-AA-İHA

KASTAMONU’da pidenin gramajı 450 gramdan 400 grama düşürülürken, pidenin fiyatı ise geçene seneki gibi 2 lira olacağı açıklandı. Aydın’da pidenin gramajı 300 gramdan 250 grama düşürülürken, fiyatı geçen yıl olduğu gibi 1.5 lira oldu. Pide fiyatının belirlendiği bir diğer il ise Konya oldu. Bu ilde gramaj düşürülmezken, fiyatlar geçen yıl ile aynı kaldı. 250 gram pidenin 1 lira, 500 gram pidenin 2 liradan satılacağı öğrenildi. Samsun da pidenin gramajını düşürüp, fiyata zam yapmayan iller arasında yer aldı. 350 gram olan pideler 300 grama düşürüldü. Susamsız pide 2 liradan, susamlı pide ise ramazanda 2.5 liradan satışa sunulacak. Edirne’de ise ramazan pidesine 50 kuruş zam yapıldı. Zamın ardında 300 gram pidenin 2 liradan satışa sunulacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Trabzon’da da pide fiyatları geçen yılın üzerine çıktı. 3 lira olan 500 gram susamlı pidenin fiyatı bu yıl 3.25, 540 gram olan susamsız pidenin fiyatı ise 2.75’ten 3 liraya yükseltildi. Karabük’te 350 gramlık susamlı pidenin fiyatı 2.25 lira olarak belirlenirken, 350 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 700 gram susamlı pide 4.5 lira, 700 gram susamlı yumurtalı pide ise 6 liradan satışa sunulacak. Çorum’da pide fiyatında bir değişiklik yaşanmadı. 200 gram boş pide 1 liradan, 200 gram yumurtalı-susamlı pidenin ise 1.25 liradan satılacağı açıklandı. Isparta’da da üç yıldır 1 lira 50 kuruştan satılan 300 gramlık pidenin bu yıl 2 liradan satılacağı öğrenildi. Antalya’da 300 gramlık pidenin fiyatı 1.5 lira olarak belirlendi. Nevşehir’de ise 250 gram üzerinden tekli pidenin fiyatı 1 lira olarak açıklandı. İlde ramazan ayı süresince çiftli ve tek yumurtalı pidenin fiyatının ise 2.5 lira olmasına karar verildi. Denizli’de ramazan pidesine zam yapmayan iller arasında yer aldı. 300 gram pidenin geçen yıl olduğu gibi 1.5 liradan vatandaşa sunulacağı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!