KARADENİZ'DE DOĞALGAZ BULDUK

Güncelleme Tarihi:

KARADENİZDE DOĞALGAZ BULDUK
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2012 12:09

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz Bölgesi'nde Istıranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada, doğalgaza rastlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) heyetini kabul ettikten sonra soruları yanıtlayan Yıldız, şu ana kadar 1800 kilometrelik sondaj yaptıklarını belirterek, “Özellikle TPAO olarak son 10 yılda 13 katına çıkardığımız arama faaliyetleri bütçesini devam ettirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Bakan Yıldız, Istranca'da doğalgaz bulunmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti:

“Istranca'da TPAO'nun yaptığı çalışmada doğalgaza rastlandı. Tabii ki orada doğalgaz bulundu, ancak bu çıkarıldı diyemeyiz. Her zaman olduğu gibi bizim ayakları yere basan ve doğru politika üretip doğru işler yapmaya çalıştığımız bir sahadır bu. Malum sondaj tamamlanmadan, onun ekonomikliği, fizibilitesi tamamlanmadan, özelikle derin deniz aramacılığında o doğalgazın miktarı ile ilgili her hangi bir cümle söylememiz erken olur. Bunun miktarı ne kadardır, Türkiye'nin ihtiyacının yüzde kaçını karşılayacaktır, bunlar proses edilecek, 3-4 aylık çalışmaya ihtiyacımız var. Şimdi orada 5-7 metrelik bir alev yükseldi, doğalgazı denedik. 'Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının tamamı karşılanıyor' gibi bir hava oluşturmak doğru değil.

Haberin Devamı

Istranca'daki doğalgazın en önemli yanı bizim için şudur; şuana kadar dünya devi firmalar ile beraber 5 tane kuyu açılmıştı, ancak isteğimiz sonuç olmamıştı. Burada TPAO tek başına yaptığı çalışmada böyle bir keşfe rastladı. Bu bize şunu söyler; Romanya ile ilintili olarak, Ukrayna ile ilintili olarak komple o yay içerisinde başka bulgulara da rastlayabiliriz. Doğalgazın orada bulunması bize böyle bir bilgi veriyor. Oradaki doğalgazın proses çalışmaları tamamlandıktan sonra miktarıyla alakalı inşallah vatandaşlarımıza paylaşacağımız konular çıkacaktır. 3 bin 650 metre deldik TPAO olarak ve o miktar bizim Karadeniz'de yaptığımız, yalnız yaptığımız en ciddi derinliktir. Yoksa konsorsiyum olarak ortaklarımız ile beraber 6 bin metreye kadarda inmiştik.”

Bakan'ın açıklamasında önce basın yayın organlarında yer alan haberlerede "Uluslararası şirketlerle yapılan sondajların ardından, TPAO Istranca'da 3 bin 600 metrede doğalgaza ulaştı" yönünde haberler çıkmıştı. Ayrıca, sondaj kuyusunda doğalgaz yakılarak rezerv varlığının kesinleştirildiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Bu keşif Karadeniz petrol çalışmalarında somut ve büyük bir adım olarak nitelendiriliyor. Çalışmalar sonrasında artık kuyunun nihai üretilebilir rezervinin ortaya çıkacağına dikkat çeken yetkililer, bu işlemden sonra kesin rezervler üzerine konuşulacağını ve bölgede yeni sondajlar yapılacağını ifade ediyor.

YABANCI YATIRIMCILAR İLGİLENİYOR

Keşfin yapıldığı bölge ile dünya devi Shell yakından ilgileniyor. Geçtiğimiz hafta Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden Shell'in CEO'su Karadeniz'le ilgilendiklerini yinelemişti. Ayrıca bir petrol kuyusu kazma veya 100 milyon dolar ceza ödeme yükümlülüğü bulunan Chevron da yeni sondaj için Istranca'dan gelecek sonucu bekliyordu.       

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!