Kamu-özel ortaklığında yeni hedef içme suyu

Güncelleme Tarihi:

Kamu-özel ortaklığında yeni hedef içme suyu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 00:10

SON yıllarda birçok alanda uygulanan kamu-özel ortaklığı artık içme suyu ve sulama alanlarında da uygulanacak.

Haberin Devamı

AK Parti’nin seçim bildirgesinde, “Kamu-özel işbirliği modelinin uygulama alanı içme suyu, atıksu, katı atık ve sulama gibi alanları da dahil ederek genişletilecek” denildi.

225 PROJE UYGULANIYOR

Kalkınma Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre Türkiye’de 1986-2017 yılları arasında toplam 225 kamu-özel ortaklığı projesi sözleşmesi imzalandı. Bu projelerin 191’i işletmedeyken, 34 adedinin ise finansal kapanışı yapıldı ya da yapımına devam ediliyor. 225 proje içinde yüzde 47 payla bir başka deyişle 106 projeyle yap-işlet-devret modeli ilk sırada yer alıyor. 225 proje içinde enerji üretim tesisleri 86 projeyle birinci sırada bulunurken, enerji tesislerini 42 projeyle otoyollar ve hizmet tesisleri, 22 projeyle limanlar, 21 projeyle sağlık tesisleri, 18 projeyle havaalanları, 17 projeyle yat limanı ve turizm tesisleri, 15 projeyle sınır kapıları, 2 projeyle sanayi tesisleri, 1 projeyle demiryolları, 1 projeyle kültür ve turizm tesisleri takip ediyor. Projelerin toplam sözleşme bedeli ise, yaklaşık 135 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Kamu-özel işbirliği projelerinde, projelerin yaşama geçirilmesinden sonra, işletici firmalara çeşitli garantiler veriliyor. Sağlık alanındaki şehir hastanelerinde ise, işletici firmalara kamu kira ödüyor. 2016 yılı rakamlarına göre de, bu rakam 30 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu nedenle, söz konusu projeler, ekonomi yönetimi tarafından dikkatle izleniyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, bu konunun gündemlerinde olduğunu belirtip, şunları söyledi: “Yeni dönemde de kamu maliyesinin şeffaflığını daha da artıracak ilave düzenlemeleri süratle hayata geçirceğiz. Kamu-özel işbirliği projeleri konusunda yürüttüğümüz bir çalışma var. Bu kapsamda yapılan yatırımların kamu üzerinde ortaya çıkarttığı yükümlülükleri takip edecek, izleyecek bir sistemi kurduk. Şu anda bunun raporlama aşamasına geçtik. Bu projelerin kamu harcamalarında meydana getireceği etkiyi, uluslararası iyi uygulamalarla paralel şekilde raporlayacağız. Önümüzdeki günlerde Ekonomi Koordinasyon Kuruluna bu raporu sunacağız, daha sonra da bunu kamuoyu ile paylaşacağız.”

Haberin Devamı

FİNANSMANA ERİŞİMDE FİNANSMANA ERİŞİMDE  ZORLUK YAŞANABİLİR

KALKINMA Bakanlığı’nın “Dünyada ve Türkiye’de kamu-özel işbirliği uygulamalarına ilişkin gelişmeler raporu-2017”ye göre de, Türkiye’de kentsel altyapıyla birlikte küçük ölçekli projelerde de “örneğin katı atık, atık su) kamu-özel ortaklığı yönteminin daha yaygın şekilde kullanılması beklenmeli. Bu nedenle de kamu-özel işbirliği mevzuatının yeni bir çerçevede ele alınması gerekiyor. Raporda, daha önceki yıllarda olduğu gibi finansman uyarısı da yapılıyor ve “İlerleyen dönemde KÖİ alanında banka kredilerine erişimde yaşanması muhtemel zorluk göz önünde bulundurulduğunda, alternatif finansman yöntemlerinin değerlendirilmesi, teknik ve hukuki altyapının tamamlanması gerektiği düşünülmektedir” deniliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!