Japon Rapidus çipe 37 milyar dolar yatıracak

Güncelleme Tarihi:

Japon Rapidus çipe 37 milyar dolar yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2023 07:00

Japon yarı iletken çip konsorsiyumu Rapidus, ülkenin kuzeyinde yer alan Hokkaido bölgesinde 5 trilyon yen, yani 37 milyar dolarlık bütçe tahsis edilecek yatırımla çip imalat tesisi kuracağını açıkladı.

Haberin Devamı

Nikkei’in haberine göre, Hokkaido’nun başkenti Sapporo’da kurulacak olan fabrika yarı iletken çip üretimini Japonya’ya getirmek isteyen şirketin son adımı olarak gösteriliyor. Yatırım dahilinde 2 nanometrelik çip üretimi hedefleniyor. Yatırımın gerçekleştirileceği Hokkaido bölgesinin aslında yarı iletken çip üretimi için merkez olmadığı ve tedarik zinciri eksikliğinin yaşayacağı belirtiliyor.

Bu anlamda yan sanayiye dair başka şirketlerin bu bölgeye yatırımlarının da teşvik edilmesi bekleniyor. Japon hükümetinin desteklediği, Toyota ve Sony dahil 8 Japon firmasının yer aldığı Rapidus konsorsiyumu Ağustos 2022’de kurulmuştu. Son olarak 16 Şubat’ta gerçekleşen görüşmede Koike ve Suzuki’nin araştırma ve üretimde bölgenin üs olarak kullanılması çağrısı yapıldı. Bir çip üretim tesisi için su ve elektrik kaynağına ulaşımının önemine dikkat çekilirken; havayolu erişimindeki kolaylığın da küresel anlamda ilgiyi artıracağı kaydediliyor. Çip tesisinin bölgenin en büyük yatırımlarından biri olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!