İzmir'de 10 bin belediye işçisi cuma günü greve çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmirde 10 bin belediye işçisi cuma günü greve çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 09:46

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN ve İZENERJİ yönetimleriyle DİSK'e bağlı Genel-İş üyesi belediye işçileri arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı açıklandı. Her iki şirkette toplam 10 bin kadar işçi çalışıyor. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi üç ayrı grup çalışan için yüzde 8 ile yüzde 21 arasında değişen oranlarda zam önerildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Memiş Sarı, yaptığı açıklamada, TİS görüşmelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önerdiği zam oranının yeterli olmadığını söyledi.

Görüşmelerin tıkandığını ve sonuçsuz kaldığını ifade eden Sarı, "Cuma günü greve gidiyoruz. Grev kapsamında neler yapabiliriz şu anda onların üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Diğer taraftan Büyükşehir Belediyesi'nin hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, pazar akşamı geç saatlere kadar yapılan çalışmalar sonucu ücretlerin bir puan arttırıldığına dikkat çekildi.

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun işçilere seslendiği açıklama ve yapılan artış sonrası sendikadan yanıt beklendiği vurgulandı.

İŞTE ZAM TEKLİFİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışanlara teklif edilen zam ücretlerini açıkladı. Buna göre C Grubu'nda yer alan şöförler için ortalama yüzde 21 zam teklif edildi. Böylece bu gruptaki şöförlerin en düşük maaşı 1259 TL'den 1466 TL'ye çıkacak. B Grubu şöförler için ortalama yüzde 10 zam önerilirken, grupta yer alan şöförlerin en düşük maaşı 1753 TL'den 1915 TL'ye, en yüksek maaş da 2 bin 130 TL'den 2 bin 326 TL'ye çıkacak.

Haberin Devamı

A Grubu için zam teklifi de yüzde 8 olarak belirlendi. Gruptaki şöförlerin en düşük maaşı 2 bin 89 liradan 2 bin 242 liraya, en yüksek maaş da 2 bin 517 liradan 2 bin 703 liraya yükselecek. Söz konusu tutarlara asgari geçim indirimi dahil edilmedi.

"LÜTFEN KIYASLAYIN..."

Başkan Kocaoğlu Türkiye’de taşeronlaşmayı kaldıran tek belediye olduklarını ve sendika gibi sosyal haklara kavuşturduklarını vurguladığı son açıklamasında grev hazırlığı yapan sendikacılara ve işçilere şöyle seslenmişti:

“Taşeronlaşmayı kaldırarak emekten yana tavrımızı tüm ülkeye ispat ettik. Size sağladığımız sosyal hakları ve önerdiğimiz ücret zammını, lütfen ülkenin genel istihdam yapısıyla ve diğer kurumlarla kıyaslayın. İşçilerimiz için neler yaptığımızı o zaman çok daha iyi anlayacaksınız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütün olanaklarını zorlayarak verebileceği zam oranını sendikacı arkadaşlara bildirdik. Sürdürmekte olduğumuz büyük yatırımlar, ekonomik gücümüz ve istihdam koşulları, belediye şirketlerinin mali yapısı üzerindeki yükler, ücretleri daha fazla artırmamızı olanaksız kılmıştır. Ülkemizdeki çalışma hayatına baktığımızda, sendikalarımızın ücret mücadelesinin yanında, hatta ondan da önce; iş barışını sağlamak, verimli çalışmak, üretimi artırmak ve işçi eğitiminde öncü olmak gibi temel görevleri olduğuna inanıyoruz. Eğer emek örgütleri bir mücadele verecekse, bunun öncelikle örgütlü toplumu güçlendirerek ve sendikalı işçi sayısını artırarak taşerona karşı verilmesi gerekmektedir. Bütün bunları, kurum itibarının zedelenmesi bir yana, İzmirli hemşerilerimize karşı haksızlık olarak görmekteyiz. Vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmek, her zaman birinci önceliğimiz olmalıdır. İşçilerimiz de bu bilinçle çalışmalı ve bu bilinçle hak aramalıdır. Hak ararken hiçbir vatandaşımız incitilmemelidir. Her ne sebeple olursa olsun, hemşerilerimiz mağdur edilmemelidir. ”

Haberin Devamı

İZMİR'DE SABAH GREVİ ULAŞIMI DURDURDU

İzmir'de ESHOT'a bağlı otobüslerde görev yapan İZELMAN şoförleri geçen hafta çalışmayarak "uyarı grevi" yapmıştı.

İZELMAN Genel Hizmet Otopark, Özel Eğitim, İtfaiye ve Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketinde yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu ulaşım hizmeti veren ESHOT ile su ve kanalizasyon idaresi İZSU'ya personel temin hizmetini yürüten şirket, ayrıca büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde açık ve kapalı toplam 11 bin 500 araç kapasiteli otopark hizmeti ile çeşitli semtlerdeki anaokulu, kreş ve etüt eğitim merkezlerinin işletmesini üsteleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Temizlik Bakım ve Organizasyon Hizmetleri Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde (İZENERJİ) ise yaklaşık 4 bin işçi çalışıyor.

Haberin Devamı

İZENERJİ personeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Park Bahçeler Müdürlüğü ile Eşrefpaşa Hastanesi, fen işleri, idare işleri, İzmir Doğal Yaşam Parkı, mezarlıklar, huzurevi, balık ve sebze hali, ESHOT yıkama, katı atıklar, İZFAŞ, trafik ve İZSU birimlerinde görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!