‘İş’te İran’a Van kapısı

Güncelleme Tarihi:

‘İş’te İran’a Van kapısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2016 21:08

İş Bankası, Türkiye genelindeki 53’üncü ticari şubesini Van’a açtı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç,  “Van’da açtığımız bu şube İran ile ticaretin ve turizmin artacağına olan inancımızın eseridir” dedi. 

Haberin Devamı

İŞ Bankası, Doğu Anadolu’da üçüncü ticari şubesini Van’a açtı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç, 63 yıldır İş Bankası’nın Van’da iş yaptığını ve sürekli kârda olduğunu belirterek “Ticari şubelere o ilin potansiyeline ve geleceğine yatırım olarak düşünüyoruz. Van’da 4.9 milyar liralık kredi verdik ve bunun 3.3 milyar lirası ticari kredi. Ayrıca ödeme konusunda da Vanlılar çok hassas. Tüm Türkiye’de İş Bankası’nın takipteki krediler oranı yüzde 2.6 iken bu oran Van’da yüzde 2. Türkiye’de yaşananların misliyle yaşandığı Van’da açtığımız bu şube İran ile ticaretin ve turizmin artacağına olan inancımızın eseridir” dedi.

İş Bankası’nın davetiyle gittiğimiz Van’da Bilgiç, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bilgiç bölgedeki iş dünyası kredi istediğinde daha yüksek teminatlarla karşı karşıya kaldığı eleştirilerine ilişkin şöyle konuştu: “Finansa erişimlerinin güçlüğünden bahsediliyor. İş Bankası’nın kredi politikasını bölgelere göre şekillendirmiyor. Bankanın kredi politikası tek. ‘Güneydoğu Anadolu’da şu şekilde kredi verilir, teminatlar şu şekilde alınır, İstanbul’da şu şekilde alınır’ diye bir kredi politikası yok bankanın. Her kredi müşterisi, bankanın kıstaslarını karşıladığı ölçüde krediye erişir. Bankalar kredi verirken öncelikle teminata bakmıyorlar. Bankalar önce o kredinin geri dönüş kapasitesine bakıyor. Teminata, kredi ödenmediğinde başvuruluyor.”

Haberin Devamı

ŞU AN İHTİYAÇ YOK

Van’da, 53’üncü ticari şubeyi açtıklarını kaydeden Bilgiç, ticari şube açarken, o ilin potansiyeline, ticaret hacmine sadece mevcut durum itibarıyla bakmadıklarını söyledi. Bilgiç şöyle konuştu: “İş Bankası olarak Van’da ilk şubeyi 1953 yılında açtık. Van’da ticari şube açmaya yaklaşık bir yıl önce karar verdik. Aslında bugün itibarıyla göç veren bir il olmasını da dikkate aldığımızda, Van’da ticari şube açma gerekliliği yok. Ama daha uzun vadeli bakınca, bu ilin ciddi bir potansiyel barındırdığını görüyoruz.”

5.5 MİLYAR LİRA YAPILANDIRILDI

İŞ Bankası’nın yeniden yapılandırma kapsamında toplam 5.5 milyar liralık krediyi yeniden düzenlediğini belirten Bilgiç, “Van’a ilişkin yaklaşık 10 milyon TL yakın izleme anlamında yapılandırmadan bahsedebiliriz” dedi. Bilgiç, kredi faiz oranlarının düşürülmesiyle 1 milyar liralık yeni kredi hacmi sağlanacağını hesapladıklarını ancak 2 milyar liraya ulaştığını söyleyerek küçük rakamlarla çok yaygın bir kesime ulaştıklarını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!