İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’dan fiyatlama eleştirilerine yanıt: Kâr hırsı değil koruma refleksi

Güncelleme Tarihi:

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’dan fiyatlama eleştirilerine yanıt: Kâr hırsı değil koruma refleksi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, maliyet artışlarıyla açıklanamayacak, ahlaki olmayan fiyatlamalar yapıldığı yönündeki eleştirilere cevap verdi: “Böylesi bir dönemi ayakta sağlam kalarak geçirmenin peşindeyiz. Daha korunaklı fiyat yapıyoruz ama bu kâr hırsı değil, koruma refleksi. Enflasyon beklentisi olumlu yönde değiştikçe bu da kademeli olarak ortadan kalkacak.”

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, yeni dönemde ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdi. Yeni yatırımlar ve işbirlikleri konusunda görüşmelerin yapıldığı ziyarette basın mensuplarıyla bir araya gelen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de maliyet artışlarıyla açıklanamayacak fiyatlama yapıldığı yönündeki eleştirileri yanıtlayan Bahçıvan, “Ahlaki olmayan fiyatlamalar olduğuna katılmıyorum” dedi ve şunları söyledi:

“Bunu yapan sektörler vardır. Ancak biz rekabetin o kadar zorlayıcı olduğu sektörlerdeyiz ki, fiyat tutturmak ve pazar bulmak için her gün yeni yatırımlar yaparak gayret sarf ediyoruz. Böylesi bir dönemi ayakta sağlam kalarak geçirmenin peşindeyiz. Enflasyonun önümüzdeki dönemde hangi seviyede olacağı bilinmediği için daha korunaklı fiyat yapma olayı var. Ama bu kâr hırsı değil, koruma refleksi. Enflasyon beklentisi olumlu yönde değiştikçe bu da kademeli olarak ortadan kalkacak.”

Haberin Devamı

AĞIR HASTALIĞA TEDAVİ BAŞLADI

İş dünyasının elindeki en önemli sermayenin finansal istikrar olduğunu, ancak Türkiye’nin son 2 yıldır finansal istikrar hazinesini kaybettiğini dile getiren Bahçıvan, “Toplumun her kesimini etkileyen yüksek enflasyon belası karşımıza çıktı. Şimdi bu ağır hastalığı çözebilmek için bir tedavi uygulanıyor. Ekonomi bilimiyle son derece uyum sağlayan rasyonel bir döneme girdik. Tahribat tahminlerin üzerinde. Tadilatı da bu anlamda bedel istiyor” dedi. Uygulanan ekonomi politikaları desteklediklerini söyleyen Bahçıvan, “Sabır gösterirsek, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TCMB ile birlikte uygulanacak politika, sancılı sürecin ardından Türkiye’nin kaybettiği finansal istikrarın kazanılması ve kredi notumuzun düzelmesi için katkı sağlayacaktır. Bu anlamda kaptan pilotlara güven vadesi vermemiz gerekiyor. Böyle dönemde finansmana erişim zorlayıcı olacak, bunun bilincindeyiz” dedi.

Finansmana erişim ile ilgili gelişmelere de değinen Bahçıvan, Merkez Bankası’nın Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’ne ilişkin de birkaç haftaya kadar yeni gelişmeler yaşanabileceğini söyledi. Bahçıvan, “Eximbank’ın yüksek teminatları konusunda da bir çalışma yapılıyor. Peyderpey ihracatçı sanayicilerimizin katma değerli yatırımlarının desteklenmesine dönük çalışmaların kaliteli hale gelmesi için arayışlar devam ediyor. Ne yapıp edip, sermaye girişi konusunda güven verici bir iklim oturtmamız gerekiyor” dedi.

Tek haneli enflasyon için ise 2025 ve 2026’ya odaklanmak gerektiğine dikkat çeken Bahçıvan “Orta Vadeli Program’ı gerçekçi buluyorum” vurgusu yaptı.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’dan fiyatlama eleştirilerine yanıt: Kâr hırsı değil koruma refleksi

İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan eşliğindeki İSO heyeti, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ziyaret etti. Heyet, resmi ziyaretler kapsamında KKTC Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KKTC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile de bir araya geldi.

Haberin Devamı

PARA VE YATIRIMCI ADRES ARIYOR

Enflasyonun düşürülmesi konusunda güven tesis etmek adına yapısal çözümlerin mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Bahçıvan, “Enflasyon sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyolojik, psikolojik ve ahlaki bir hadise. Enflasyon algısı psikolojik olarak çok kolay değişmiyor. Enflasyonun düşeceğine dair inanç ne kadar güçlü olursa bu savaş güçlü bir şekilde kazanılacak. Tabi küresel ortamdaki durumun da başka bir talihsizlik olduğunu hesaba katmamız gerek. Ancak her şeye rağmen dünyada para ve adres arayan bir yatırımcı kitlesi var. Temel sorunları çözdüğümüz takdirde, orta vadede global sermaye için Türkiye’nin cazibe merkezi olacağına inancım tam” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI MASKELİ BALO

Gümrük Birliği Anlaşması’na ilişkin ise “Bu artık bir maskeli baloya dönmüş vaziyette. İki taraf için de konu çıkmaz sokak” değerlendirmesini yapan Bahçıvan, şunları söyledi: “Onların bize olan ihtiyacı, bizim onlara ihtiyacımızdan hiç de az değil. Müzakereleri çok daha güçlü yapmak zorundayız. Bugün bir sanayicimiz vize randevusu almak için 2 ay bekleyecek ve bunun adı Avrupa Birliği’nin Gümrük Birliği üyeliği olacak. Öyle bir iki yüzlülük olmaz. Bunu İSO’da yaşıyoruz. Bugün iki ay sadece randevu vermek için kapılarda bekleten ve ne zaman vizesini vereceği belli olmayan bir ortaklıktan bahsediyoruz.”

İSRAİL’E İHRACATTA DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Haberin Devamı

İsrail’in Filistin’e saldırısının ekonomik etkileri konusunda değerlendirme yapan Bahçıvan, “Huzurun olmadığı yerde bereket olmaz” dedi. Bahçıvan, “Yaşananlar İsrail’in kendi ekonomisi için ciddi anlamda kısa vadede tahribat yaratacak. Bu durumun İsrail’e ihracatımızda düşüş getireceğini düşünüyorum. Pazarları telafi ederiz ama telafi edilemeyen kaybedilen insanlar. Türkiye şimdiye kadar bu konuda dünyaya örnek bir davranış biçimi ortaya koyuyor. Türk iş dünyası olarak da hassasiyetimizi koruyoruz. Görüştüğümüz İsrail’deki iş dünyası da bu durumdan rahatsız” şeklinde konuştu.

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’dan fiyatlama eleştirilerine yanıt: Kâr hırsı değil koruma refleksi


KARDEŞ VATANLA ORTAK YATIRIM

Haberin Devamı

Gerçekleştirilen ziyarette, KKTC iş dünyasına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Erdal Bahçıvan, Türk iş dünyasının da ada için ekonomik garantörlük sunması gerekliliğine dikkat çekti. “KKTC’ye artık yavru vatan demiyoruz, bu vatan artık olgunlaştı ve kardeş bir vatan oldu” diyen Bahçıvan özellikle enerji ve turizm alanında adanın önemli potansiyele sahip olduğunun altını çizdi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Turgay Deniz ise Türkiye ile ilişkilerin ortak yatırımlara dönüşmesini amaçladıklarını belirtti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!