İş dünyası teşvik paketini olumlu buldu

Güncelleme Tarihi:

İş dünyası teşvik paketini olumlu buldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2012 17:17

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketi ile ilgili iş dünyasından gelen ilk değerlendirmeler olumlu. Ayrıntıları kısa bir süre içinde açıklanacak Teşvik Paketi'nin daha önce açıklanan teşviklerden farklılık gösterdiğine işaret edildi. İşte o görüşler:

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük:  "Henüz ayrıntılarına hakim olmamakla birlikte, cari açığın makul seviyelere çekilmesi, bölgesel farklılıkların giderilmesi, teknolojik dönüşümün gerçekleştirilmesi gibi ekonomideki temel yapısal meselelere çözüm üretmeyi hedefleyen bir paket olarak göründüğünü söyleyebiliriz.

İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiş ve stratejik yatırım kavramları önemli yenilikler olarak göze çarpıyor.

Sigorta primi işveren payına uzun vadeli indirimler getirilmesi, vergi indiriminin yatırımcının tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanması dikkat çekici. Organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların daha fazla desteklenmesini de önemli bulmaktayız. "

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu  Başkanı Ekrem Demirtaş: “Yeni teşvik paketi, Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın  önlenmesi, ara malı üretiminin, kümelenmenin desteklenmesi ve ileri teknoloji  yatırımlarının desteklenmesi açısından son derece doğru. Bu paketi diğer teşvik paketlerinden ayıran en önemli özellik stratejik yatırımların desteklenmesi...

Haberin Devamı

 Biz İzmir olarak bölgesel teşviğe sahip değiliz gibi gözüksek de teknolojik ve stratejik yatırımlara yeni teşvik paketinde çok büyük destekler  verildiğini görüyoruz. Biz de İzmir olarak daha büyük ölçekli, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanmalıyız. İlk edindiğimiz bilgiler ve sayın Başbakan'ın açıklamaları, yeni teşvik paketinin Türkiye'nin önünü açacak."

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: “Yeni teşvik sistemi sayesinde yapılacak yatırımlar cari  açık sorunuyla mücadelede çok etkili olacak. İthalatı yapılan ürünlerin  Türkiye'de üretiminin desteklenmesi gerektiğini yıllardır dile getiriyorduk. Bu  yönde güzel bir adım atıldı.”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Yurt dışı yatırımlarının da desteklendiğini görüyoruz.  Paket açıklandı, şimdi yatırım zamanı. Üretime dönük, emek yoğun sektörlerin destekleniyor olması  yatırımcıların önünün açık olduğunu değerlendiriyoruz. Firmalarımızın bu  sistemden maksimum düzeyde yararlanacağını umuyoruz”

Haberin Devamı

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan:  “Gaziantep'in birçok yatırımının 3., 4. ve 5. bölge imkanlarından  yararlanabilecek. Gaziantep olarak çok ciddi yatırım  potansiyeli olan bir il olarak teşviklerden azami derecede yararlanmak  istiyoruz.”

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin: “Tespit ettiğim önemli şeylerden bir tanesi, (6. bölgede) asgari  ücretlilerden sigorta ve gelir vergisinin tamamını devletin ödeyecek olması.  Ayrıca faiz desteğinde miktar biraz daha arttı. Başka yerlerde yatırım yapanlara,  buraya yatırım yaptığı takdirde oradaki vergisini indirme avantajı geldi.  Açıklanan yeni teşvik sistemi memnuniyet verici. Şanlıurfa, en avantajlı bölgeler  içerisinde. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri  İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle: “Sektör olarak yatırımların içinde isimlerinin görünmemesini sektörün teşvik edilmeyeceği yönünde algılamadıklarını, özellikle 5. bölgedeki bir yatırımcının 6. bölgedeki bir yatırımcının imkanlarından yararlanmasını son derece olumlu. Teşvik paketinin içeriği son derece dolu. Sadece enerji yönünde teşvikin olmamasını eksiklik olarak gördük. Ama genel olarak oldukça doyurucu bir teşvik olduğunu düşünüyoruz. Kısa vadede yatırım planı olmayan biz bile bu koşullarda yatırıma sıcak bakıyoruz artık.”

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki: “Özellikle ithal ikame edecek hammadde yatırımlarının üretilmesine yönelik stratejik yatırımların yeri neresi olursa olsun desteklenmesinin önemli gelişme. Üretim ve yatırımda KDV istisnası ve iadesinin ve üretim üzerinde istihdamın işveren üzerindeki yükünün azaltılmasının yatırımları artıracak."

Haberin Devamı

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanı Erkan Güral: “Yeni teşvik paketinin cari açık üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.  Piyasaların her zaman dikkat ettiği bir konu olan cari açığa çözüm getireceğine  inandığımız yeni teşvik paketi sayesinde, iş dünyası güven kazanacak, rekabet  konusunda güçlenecektir.

Cari açığımızın iyileştirilmesinde elzem olan ithal malı  ikamesinin önünü açacak stratejik yatırımlarda şehir gözetmeksizin geniş bir  teşvik paketi öngörülmesi çok önemli. Böylece güçlü olduğumuz sektörlerde,  rekabetin önündeki prangalar kalkacak.”

 TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral: "Teşvik sistemi bölgeler arası gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak. TUSKON olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4. Teşvik paketini olumlu buluyoruz. Özellikle 6. bölgede yapılacak olan yatırımlara 7 yıl SGK prim desteği, gelir vergisi stopajı, faiz desteği, stratejik yatırımlara enerji desteğinin verilmesi gibi hususlar, yeni yatırımları teşvik edecek mahiyette.

Haberin Devamı

Özellikle hizmet sektörünün teşvik edilmesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için oldukça önemli bir gelişme. Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınması, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır.  Yeni teşvik sistemi ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Özellikle AB ülkeleri ve ABD küresel krizin etkilerinden kurtulamamışken Türkiye adına önemli bir atak ve yeni bir ivme olacağını düşündüğümüz bu desteklerin zamanlaması oldukça yerindedir.

Öncelikle, cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin ülkemizde yatırım ve üretiminin artırılmasını hedefleyen bu yeni teşvik sisteminin oldukça kapsamlı olması ve yerli üretime büyük destek vermesi son derece olumlu gelişmelerdir.

Ayrıca, yeni teşvik sisteminin bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak amacının yanı sıra işbirliği, kümelenme ve ortaklık kültürünü desteklemesi de son derece yerinde hamlelerdir. Bölgesel esneklik, il bazında mümkün olan değişkenlik, stratejik sektörlerin belirlenmesi, 2023 hedeflerine taşıyacak temel yatırım alanlarının desteklenmesi son derece anlamlıdır.

Ancak, unutmamak gerekir ki teşvikler hiçbir zaman amaç değil, birer araçtır. Ayrıca, bu teşviklerin uygulanma süreci de en az teşvik modelinin ortaya konması kadar önemlidir."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!