İran ve İtalya’dan dev ortaklık

Güncelleme Tarihi:

İran ve İtalya’dan dev ortaklık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 22:22

NÜKLEER faaliyetlerini sınırlandırmayı kabul etmesinden sonra uluslararası ticari yaptırımlardan kurtulan İran, İtalya ile 17 anlaşmaya imza attı.

Haberin Devamı

Anlaşmaların yaklaşık 17 milyar Euro büyüklüğe ulaşacağı ve bunun henüz başlangıç olduğu belirtiliyor. İran geçen hafta da Çin ile 17 anlaşma imzalamış ve iki ülke aralarındaki ticaret hacminin 10 yılda 600 milyar dolara çıkarılması hedeflemişti. 5 bakanı ve ülkesinin önde gelen işadamlarından oluşan 120 kişilik bir heyetle Avrupa seyahatine çıkan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İtalya ve Fransa’yı kapsayan 4 günlük programının ilk gününü tamamladı.

İran ve İtalya’dan dev ortaklık


İran liderinin hedefinde ülke ekonomisini, yabancı sermaye yatırımlarının yılda 50 milyar dolara ulaşmasını sağlayarak canlandırmak bulunuyor. Ruhani’yi, Başbakan Matteo Renzi Capitolini Müzeleri’nde ağırladı. İki ülke bakanları ve kurum temsilcileri, ticari, enerji, sağlık, eğitim, kültür ve alt yapı gibi alanlardaki bazı anlaşmalara kameralar karşısında imza attı Renzi, Ruhani’nin bölgenin istikrarı için önemli bir rol oynayacağına emin olduğunu belirtirken Ruhani de, barış için beraber çalışmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı


İran ve İtalya’dan dev ortaklık

İtalya Başbakanı Renzi ile birlikte Roma’daki bir müzeyi gezen İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve heyetindekiler görmesin diye çıplak heykellerin kutularla gizlenmesi ‘olağanüstü edep tedbirleri’ ifadeleriyle eleştiriye yol açtı.

Kadınlarla el sıkışmadı

İran ve İtalya’dan dev ortaklık


İTALYA, İran heyetinin talebi üzerine her zaman uyguladığı bazı unsurlarda değişiklik yaptı. İtalyan basınına göre, hem Cumhurbaşkanı Mattarella ile yenen öğle yemeğinde, hem de Başbakan Renzi ile bir araya gelinen akşam yemeğinde sofraya şarap konmadı.

Yine İran, İtalyan tarafındaki erkeklerin, heyetlerindeki kadınların ellerini sıkmamaları uyarısında bulundu. Son uygulama ise, Renzi ve Ruhani’nin görüşme gerçekleştirdiği Capitolini Müzeleri’nde hayata geçirildi. Corriere Della Sera gazetesinin haberine göre, iki lider müzelerin bir kısmını birlikte gezdi.

İtalyan yetkililer, İran lideri ve beraberindekilerin görmemesi için çıplak heykellerin hepsini beyaz karton kutularla kapattı. Corriere Della Sera bunu, “İran Cumhurbaşkanı ve Renzi’nin buluşmasında, olağanüstü edep tedbirleri” diye eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!