Irak Fuarı’nda ‘Pasaportsuz seyahate de geçelim’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Irak Fuarı’nda ‘Pasaportsuz seyahate de geçelim’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 00:00

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuklarına Türkçe, Kürtçe ve Arapça ‘Hoşgeldiniz’ diyerek dünya ticaretinden yeterli payı alamayan Müslüman ülkelere birlikte ticaret yapılması çağrısında bulundu.

GAZİANTEP’te, Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı’nın açılışında konuşan Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Türkiye’nin vizeleri kaldırdığı ülkelerle pasaportu da kaldırmasını istedi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a seslenen Koçer, “Sayın Bakanım, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan’dan gelen bütün iş adamları adına şunu söylemek istiyorum; vizeleri kaldırdınız, pasaportları da kaldırın. Biz her gün rahatça birbirimize gidip gelelim” derken, Koçer’in, bu sözleri alkış aldı.

9 ülke 338 firma

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açılışta yaptığı konuşmasında “Gelin bütün bölgeyi bir barış havzasına dönüştürelim ve ülkelerimizin bütün potansiyellerini hep beraber hayata geçirelim” derken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şunları dile getirdi: “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” hadisi şerifini hatırlatan Zafer Çağlayan ise, şöyle konuştu: “Bundan dolayıdır ki biz ticari imkanlarımızı, kazançlarımızı, ortak yapmak zorundayız. Bu fuara Türkiye, Suriye, Çin, Irak, Ürdün, Lübnan, Romanya, İtalya ve Brezilya’dan 338 firma katılıyor.”

Dış senaryolara karşı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, “Biz ne kadar birlikte olursak, ne kadar ekonomik, sosyal, siyasi işbirliğine gidersek kesinlikle o kadar güçlü olacağız. İşte o zaman dışardan hiçbir senaryo, bizim gelişmemizi ve geleceğimizi tayin etme hakkımızı engelleyemeyecek” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mehmet Büyükekşi ise “Bu fuar, Türkiye’nin gelecek yol haritasını gösteriyor. Komşularıyla hayata geçirmeye çalıştığı, sıfır sorun sınırsız ticaret parolasının en canlı örneği” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!