Irak-Ceyhan hattı bu hafta devrede

Güncelleme Tarihi:

Irak-Ceyhan hattı bu hafta devrede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 07:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 6 Şubat depremleri ve ardından yaşanan sel felaketi nedeniyle bakıma alınan Irak-Ceyhan petrol boru hattında çalışmaların tamamlandığını belirtti. Bu hafta devreye girecek hattın günlük 500 bin varil petrol kapasitesi var. Uzmanlar, hattın açılmasıyla bölgeye yatırımların artacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Türkiye ve bölgenin enerji piyasasında önemli yeri olan Irak-Ceyhan petrol boru hattı hakkında müjdeli haber Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi. Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 25 Mart 2023’ten bu yana kapalı bulunan Irak-Ceyhan petrol boru hattının operasyona hazır olduğunu duyurdu.

GÜNLÜK 2 MİLYON VARİL

Bakan Bayraktar Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nın açılış oturumuna katıldı. Bayraktar burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin petrol ve doğalgaz konusundaki yerine vurgu yaptı. “Türkiye petrol ve doğalgaz konusunda öteden beri güvenilir bir güzergâh olmuştur” diyen Bayraktar, şöyle konuştu: “Bugün itibarıyla günlük 2 milyon varil petrol Türkiye’nin boğazlarından geçiyor. Yaklaşık 45 yıldır aktif olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’nın günlük kapasitesi 500 bin varil petrol.”

Haberin Devamı

Bayraktar, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yanı sıra sel ve benzeri felaketler nedeniyle bakıma alınan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’na yönelik, “Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı bugün itibarıyla operasyona hazır. Hattı bu hafta içinde faaliyete geçireceğiz. Boru hattı faaliyete geçtikten sonra küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebilecek” şeklinde konuştu.

Irak-Ceyhan hattı bu hafta devrede

‘OLUMLU BİR GELİŞME’

Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Kalay Irak-Ceyhan boru hattının açılmasına yönelik açıklamayı, “En son deprem sonrası bakım süreçlerinden geçtik. Şimdi de Bakanlık tarafından hattın açılışıyla ilgili son pürüzler gideriliyor. Hattın açılması Türkiye ve tüm dünya için çok olumlu bir gelişme” sözleriyle değerlendirdi.  Kalay şu bilgileri verdi: “Çünkü OPEC+ ve büyük petrol üreticileri yıl sonuna kadar uzanan petrol üretim kısıtlamaları açıkladılar. Bunlar fiyatlar üzerinde baskı yaratıp 80 dolarlarda seyreden ham petrolü 90 doların üzerine çıkardı. Dolayısıyla tüm dünyada ekonomik resesyon varken ülkemizde de uzun vadeli programla yeni bir hedef doğrultusunda hareket edilirken bizim ekonomimiz için de önemli. Öte yandan uluslararası yatırımcıların bölgeye ilgisi var. Hattın aktif hale gelmesi yatırımcıların o bölgeye daha fazla para harcaması ve daha çok yatırım yapması anlamına gelecektir.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!