‘İnşaatta yoğunluk 10 yıl daha sürer’

Güncelleme Tarihi:

‘İnşaatta yoğunluk 10 yıl daha sürer’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2022 07:00

Holdingleşme sürecini geçtiğmiz ay tamamlayan Besa inşaat, arazi ve gayrimenkul geliştirme, AVM yapımı ve işletmenin yanı sıra enerji, telekomünikasyon, turizm ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Besa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Efe Bezci, “Özellikle pandemi döneminde yatırımların ötelenmesi, artan nüfus, özellikle de göçlerle birlikte şu an stok sorunu yaşıyor. Bu açığın kapatılması, artan maliyetler karşısında çok kolay görünmüyor. Önümüzdeki 10 yıl daha inşaat sektöründe yoğunluğun devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Besa Holding ne zaman kuruldu. Ana faaliyet alanları nelerdir?

Babam Mimar Salih Bezci tarafından kurulan Besa Grup Ankara’da 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Yarım asırdır çok sayıda projeyi  hayata geçiren Besa Holding; inşaat, arazi ve gayrimenkul geliştirme, AVM yapımı, işletmenin yanı sıra enerji, telekomünikasyon, turizm ve teknoloji sektörlerinde de faaliyet gösterirken, geleceğe doğru yeni ve güçlü projelerle ilerlemektedir. Yaklaşık 1 ay önce holding süreci tamamlanmış olup artık adımız Besa Holding oldu.

‘İnşaatta yoğunluk 10 yıl daha sürer’

Besa Holding; bugüne dek 6 binden fazla konut üretti, çok sayıda iş ve alışveriş merkezi projesi ile adından ve kalitesinden söz ettirdi.  Tecrübesi, fonksiyonelliği ve kaliteden ödün vermeyen yapısıyla, tüm projelerinde güven ve prestiji vurgulayan Besa Holding, Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerinde yatırımlarına devam etmektedir. Ankara’nın ikonu olmuş Panora Avm ve Armada AVM bunlardan sadece bir kaçı.

Haberin Devamı

Aynı zamanda Türkiye’de güneş enerji santrallerine (GES) yatırım yapan ilk şirketlerden olan Besa Holding, bu alandaki yatırımlarına devam ediyor. Bizim hedefimiz sadece proje üretmek değil, müşterilerimize, yatırım yaptığımız kente kazanç sağlamak. Biz gittiğimiz her lokasyona değer kazandırmakla ünlenmiş bir firmayız.

Besa Holding’in devam eden yatırımları neler?

Bodrum’da The Bo Viera projemiz var. Bodrum Küçükbük lokasyonunda 150 dönümlük eşsiz bir alanda yer alıyor. İçeriğinde 234 adet rezidans, 76 adet villa, 1 adet otel, 1.2 kilometre sahil şeridi ve 5 adet farklı konseptte lüks restoran bulunuyor. Kent İncek projemiz ise özgün mimarisiyle yaklaşık 54 bin metrekare arsa alanında; toplam 604 adet konut 33 bin metrekare yeşil alan açık ve kapalı otopark, kapalı yüzme havuzu, spor kompleksi ve çocuk oyun alanlarına sahip.

Biz yaptığımız projelerde yeşile çok önem veriyoruz. Çünkü yeşil hem bize satış hem de görsellik sağlıyor. Bunun içinde kapalı yüzme havuzundan tutun çocuk oyun alanları, spor komplekse kadar hepsi yer alıyor. Ayrıca önümüzdeki yıl içerisinde enerji sektörlerini ayırdığımız bütçemiz 25 milyon dolar. Bunun içinde Konya’da 6 megavat ve Afyonkarahisar’da 40 megavat güneş enerji santrali projesini hayata geçiriyoruz. Ankara’da inşaat projeleri ve bilişim sektörlerine de yatırımımız devam ediyor. Ayrıca 2023 yılında lansmanını yapacağımız proje bizi çok heyecanlandırıyor. Besa Ankara projemiz ile başkentin bugüne kadar daha önce kendi yaptıklarımızı dahil en büyük yatırımını gerçekleştireceğiz. Yaklaşık toplamında 15 milyar TL yatırım yapacağız ve 7 bin personeli burada birebir istihdam sağlayacağız. Projemizin ismi BESA Ankara. Toplamında 7 bin 750 konut, 1250 ofis, 2 otel, hastane, şehrin en kapsamlı alışveriş ve eğlence merkezi, okul, kreş, cami ve yaşlı bakım merkezi projenin içinde. Gerçekten büyük bir proje için hazırlık yapıyoruz. Hedefimiz de gelişen Türkiye’nin en büyük firmalarından birisi olmak.

Haberin Devamı

Emlak sektörü son dönemde yıldızlaştı. Önümüzdeki döneme ilişkin beklentileriniz neler?

Emlak sektörü 4-5 yıl öncesine kadar doygunluk seviyesine gelmesine karşın, özellikle pandemi döneminde yatırımların ötelenmesi, artan nüfus , özellikle de göçlerle şu an stok sorunu yaşıyor. Bu açığın kapatılması, artan maliyetler karşısında çok kolay görünmüyor. Önümüzdeki 10 yıl daha inşaat sektöründe yoğunluğun devam edeceğini öngörüyoruz. Çünkü mevcut talep, konfor ihtiyacı, kentsel dönüşüm bunu gösteriyor. İnşaat bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin olmazsa olmazlarından, ekonominin yapı taşı. Besa Holding’in de temel sektörü inşaat.

Gayrimenkulde ön plana çıkmasını beklediğiniz segmentler neler?

Haberin Devamı

Hem lüks hem de alt ve orta gelir grubu segmentlerde öne çıkacak. Büyük şehirlerde site anlayışının oturması orta gelir grubunu normal apartmanlardan koparıyor. Alt gruptaki kişiler müstakilden apartman yaşamına geçiyor. Artan refah ve zengin yabancı turist ise lüks konut talebi oluşturuyor. Örneğin Bodrum’da şu an tamamlanmak üzere olan the Boviera projemiz üst gelir grubundan büyük talep alıyor ama bizim gibi inşaat sektörüne yatırım yapan tüm büyük firmaların orta ve alt gelir gruplarını da hedeflemeleri gerekiyor. Çünkü artan nüfusta bu kişilerin barınma ihtiyacı büyük önem taşıyor.

BESA Holding’in enerji yatırımlarını anlatabilir misiniz?

Ankara’da GES’e ilk yatırım yapan kuruluşuz. Tüm büyük şirketler ana faaliyet alanı ne olursa olsun mutlaka enerji sektörüne yatırım yapmalı. Çünkü ülkemiz hızlı bir şekilde büyüyor ve enerji ihtiyacımız her gün daha da artıyor. Bu açığın kapatılması ancak yatırımlarla mümkün olur. Biz bu çerçevede bu yıl Konya ve Afyonkarahisar’da güneş enerji yatırımlarımızı devam ettirdik. Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde 40 megavatlık projeden sonra Konya başta olmak üzere özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yeni yatırımlar için araştırmalar devam ediyor. Hedefimiz 2 yılda 100 megavat üretime ulaşmak.

Haberin Devamı

Besa Holding olarak Ankara’ya yapmış olduğunuz  yatırımlarınız  ve yakın gelecekte yeni projeleriniz nedir?

Ankara’yı hatta Türkiye’yi modem AVM’lerde tanıştıran Besa Holding oldu. Ankara’da çok farklı lokasyona modern konut projeleri yaptık ve bu lokasyonlar değer kazandı. Şu anda Eskişehir yolu üzerindeki Ballıkuyumcu mevkisinde büyük bir projeye imza atmaya hazırlanıyoruz. Başkent’e yeni bir şehir daha inşa ediyoruz diyebiliriz. BESA Grup imzalı projemizin satış ofisi hazır. En az 50 bin kişiye yaşam alanı sunacak projemizde 16 bin konut, film stüdyo alanları, 2 otel, 1 öğrenci yurdu, 1 hastane ve Ankara’nın en büyük AVM’si yer alacak. İnşaat çalışmalarına çok kısa sürede başlayacağız. 

Haberin Devamı

‘İnşaatta yoğunluk 10 yıl daha sürer’

İKİ BÜYÜK SEVDAM VAR: ANKARA VE BEŞİKTAŞ

Efe Bezci’ye baktığımda 2 farklı yöneticilik görüyorum. Birincisi Beşiktaş kulübünün en genç yöneticisi olmuşsunuz. İkincisi de Kasım sonunda yapılacak Ankara TÜGİAD başkanlığına da adaysınız. Bu 2 görev için neler söylemek istersiniz?

Benim kendimi bildim bileli en büyük 2 sevdam var. Birisi doğup büyüdüğüm yer Ankara. İkincisi Beşiktaş. Beşiktaş konusunda doğuştan siyah beyaz renklere tutkuyla bağlıyım. Hiçbir maçı kaçırmamaya çalışıyorum. Benim gibi fanatik bir Beşiktaşlının çok genç yaşta yönetici olması çok büyük onur ve gurur verici. Bu görevi istendiğim için çok mutluyum. Görevim süresince büyük başarılara imza attık. Kupaları coşkuyla kaldırdık. İlerleyen yıllarda daha büyük başarılara imza atmak istiyoruz. Hatta biz görev sürecimizde iki buçuk yılda dört adet kupa aldık. Yani şampiyonluk Türkiye Kupası gibi. Birinci sevdamıza gelecek olursak benim doğup büyüdüğüm şehir Ankara Kızılcahamam. Bu şehre hizmet etmekten çok büyük onur duyuyorum. Bu sebeple daha önceki yıllarda TÜGİAD en genç genel merkezi yönetim kurulu üyesi sıfatıyla görev almıştım. Şimdi Ankara’da başkan adayıyım. Ailem ve benim deneyimlerimizi Ankara’da iş dünyasının diğer genç iş insanları arkadaşlarımla, kardeşlerimle paylaşmak istiyorum. Ankara’yı başkent olarak daha ileriye taşımak en büyük arzum. Ankara Ticaret Odası’nda da geçen dönem, bundan dört yıl önceki seçimlerde 47. komite gayrimenkul yatırımcıları meslek komitesinde seçime girdim ve kazandım. Dört yıldır bu komitede meclis üyeliğim devam ediyor. 8 Kasım’da yeni dönem seçimlerimiz var. Meclis üyeliğimi devam ettirebilmek için yoğun bir şekilde seçim hazırlıklarına devam ediyoruz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!