İnşaatta toparlanma sinyali

Güncelleme Tarihi:

İnşaatta toparlanma sinyali
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2024 07:00

TÜRKİYE İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Ocak 2024 sonuçları açıklandı.

Haberin Devamı

Sektörel güven, üretim ve yeni iş siparişlerindeki artışlar toparlanmaya işaret etti. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların değerlendirildiği rapora göre; inşaat sektörü Güven Endeksi’nin 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre 6.6 puan yükseldiği belirtildi. Yerel seçimler öncesi yaşanan hareketliliğin ve kentsel dönüşümde yaşanan hızlanmanın güveni desteklediğine dikkat çekildi. Diğer yandan Kasım 2023’te bir önceki aya göre yüzde 8.4 büyüme gösteren inşaat malzemesi sanayi üretiminin de beklentilerin üzerinde bir yükseliş yaşadığına vurgu yapıldı. Rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi yeni yılın başında önemli bir sıçrama gösterdi. Bu kapsamda Ocak 2024’te mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 8.2 puan gibi önemli bir artış gösterdi.

Haberin Devamı

YENİ İŞ SİPARİŞLERİ ARTTI

Alınan yeni iş siparişlerinin 2023 yılını gerileme eğilimi içinde kapattığı hatırlatılan raporda, yeni yılın ilk ayında ise alınan yeni iş siparişlerinde önemli bir artış gerçekleştiği belirtildi. Bu bağlamda yeni alınan siparişler endeksi ocak ayında bir önceki aya göre 5.2 puan arttı. İnşaat sektörü yeni ekonomi politikaları sonucu sektörde oluşacak yeni arz/talep dengeleri ile yeni maliyet/fiyat seviyelerini görmeye başladı. Yerel seçimler öncesi alınan kentsel dönüşüm izinleri ve işlerin büyümesi, mevsimselliğin yeni iş siparişleri üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırdı.

 

BAKMADAN GEÇME!