İncirle zeytinyağını ve çikolatayı buluşturdu, ünü Aydın’a aştı

Güncelleme Tarihi:

İncirle zeytinyağını ve çikolatayı buluşturdu, ünü Aydın’a aştı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 08:46

Ege şivesinde ‘sofraya buyrun, haydi yiyin,’ anlamına gelen ‘yingari’ yine Ege’in en güzel meyvelerinden biri olan incirden elde edilen ürünlerin marka ismi oldu. Bu projeyi hayata geçiren ise Türkiye’nin en fazla incir üreten şehri Aydın’dan çıkan bir girişimci Nail Nuri Ağaçcı. Çiftçi bir aileden gelen Ağaçcı, bir yandan çiftçilik yaparken bir yandan da akaryakıt istasyonu işletmeciliği yaparak girişimciliğe atılıyor. Bugün ise, eşiyle birlikte ürettiği incir ve incirli ürünlerin ünü Aydın’ın sınırlarını aşmış bir durumda.

Haberin Devamı

Yakında İzmir ve İstanbul’da mağazalaşmayı planlayan ve hatta yurtdışında da mağaza açmanın yollarını arayan Ağaçcı, ‘Yingari’nin kuruluş öyküsünü şöyle anlattı: “Akaryakıt istasyonu işlettiğim sırada bir yandan da kestane torbası üretmeye başladım. Türkiye’deki kestanenin yüzde 70’ten fazlası Aydın’da üretiliyor. Dolayısıyla Bursa’ya da buradan gidiyor. Biz de pazarda bir ihtiyaç gördük ve çeşitli ebatlarda kestane torbası üretiyorduk. Eşim çok güzel yemekler tatlılar yapan biri. Kendisine her zaman kestane ile ilgili birşeyler yapıp satabileceğimizi söylüyordum. Ama kendisi bir türlü bu konuda bir adım atmadı. Derken bir gün bu konudaki sitemlerimin ardından bana incirle çikolatayı bir araya getirdiği acaip lezzetli bir şey tattırdı. O kadar beğendim ki, hemen üretip satalım dedim.”

Haberin Devamı

Eşinin başlangıçta üretime geçip pazarlama yapmaya mesafeli durduğunu kaydeden Ağaçcı, şöyle devam etti: “Sen sadece bana bunu nasıl yaptığını öğret, pazarlama ve toplu üretimi bana bırak dedim. Biz bu konudaki pazar araştırmasını, lezzet ve kalite araştırmasını çok sıkı yaptık. Sonuç inceleme araştırma kısmı 6 yıl sürdü. 2006’da şirketi kurdum ve ilk ürünümüz ‘incir rüyası’nı üretmeye başlamamız 2009. Şu an halen Aydın’da bir mağazada satış yapıyoruz. Ayrıca internetten satışımız var. Ürün çeşidimizi ve kalitemizi artırmak için çalışmalarımız kesintisiz sürüyor. Bunun yanında mağazalaşma ve yurtdışına açılma planlarımız da sürüyor. Ama herşeyden önemlisi bizim için ürün doğal ve kaliteli olması. Bundan taviz vermemek için yavaş ama sağlam büyüyoruz.”

DOĞALLIK ÖN PLANDA
İNCİR’in Aydın için çok özel bir meyve olduğunu Türkiye’de en çok incir üretiminin burada yapıldığını söyleyen Nail Nuri Ağaçcı ürün çeşitlerini şöyle sıraladı: “İncirin içine ceviz koyup çikolata kapladığımız incir rüyası bizim en çok sattığımız ürünlerimizden. Bunun dışında zeytinyağı ile inciri biraraya getirdiğimiz ürünlerimiz var. Ayrıca yine içine incirle uyumlu kuruyemişler koyduğumuz incir bohçalarımız ve kuru inciri sade bir şekilde sunduğumuz ürünlerimiz mevcut. Tüm ürünlerimizi hiç bir kimyasal madde kullanmadan, doğal yollarla işliyor ve kendi ürettiğimiz ambalajlarla paketliyoruz.”

Haberin Devamı

İNCİR AYNI ZAMANDA DERMAN

İNCİR’in insan sağlığı için son derece yararlı bir meyve olduğunu söyleyen Nuri Nail Ağaçcı, “İNcirin faydaları saymakla bitmez. Özellikle sindirim sistemine çok büyük faydası var. Biz inciri zeytinyağı ile buluşturduk. Çok yoğun talep alıyoruz. Müşterilerimiz bu incir bize derman oldu diyorlar” şeklinde konuştu.

YILDA 45 TON İNCİR İŞLİYORUZ

İNCİRİ çevre Aydınlı çiftçilerden aldıklarını belirten Nail Nuri Ağaçcı, “Yılda 45 ton incir işliyoruz. Her aşamada doğallığı koruyacak şekilde işlemleri yürütüyoruz. Şimdi Aydın’da organize sanayi bölgesi içinde yeni bir tesis kurmak üzere yer bulduk. Bu yeni tesiste 1788 metrekare kapalı alanda üretime başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

SIRADA İZMİR VE İSTANBUL VAR

AYDIN’daki mağazalarına şehirdışından bile gelenler olduğunu kaydeden Nail Nuri Ağaçcı, şunları anlattı: “Öncelikle İzmir Alsancak’ta bir mağaza açacağız. Ardından İstanbul’a gelmeyi planlıyoruz. Şu ana kadar talep olduğu halde mağaza açma girişiminde bulunmadık. Çünkü üretim kapasitemiz istediğimiz kalitede ürün yapmak için bizi zorlayabilir diye düşündük. Ama şimdi yeni tesisimizle birlikte hazır olacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!