İmalat PMI Ekim'de 44.3'e yükseldi

Güncelleme Tarihi:

İmalat PMI Ekimde 44.3e yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 10:57

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ekim'de 44.3'e yükselerek sektördeki güçlü daralmanın kısmen hız kaybetse de Ekim ayında da sürdüğüne işaret etti.

Haberin Devamı

İmalat sektöründe yedi aydır daralmaya işaret eden endeks Temmuz ayından bu yana ilk defa yükseliş kaydetti.

Üretim ve yeni siparişlerdeki daralma bir miktar azalsa da devam ederken, TL'nin istikrar kazanması girdi ve mamul mal fiyatlarındaki artış hızının bir önceki aya göre yavaşlamasını sağladı.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Eylül'de 42.7 değerini alarak Mart 2009'da küresel finansal kriz esnasında gördüğü seviyelerden bu yana en düşük değeri almıştı.

PMI'da 50'nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor.

Üretim alt endeksi Eylül ayındaki 37.9 seviyesinden 40.5'e yükselirken, yeni siparişler alt endeksi 38'den 38.8'e çıktı.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 48.9'dan 47.6'ya geriledi.

Haberin Devamı

Talep koşullarındaki yavaşlamaya paralel olarak imalatçılar istihdam ve satın alma faaliyetlerini azalttı.

Veriler tedarik zincirinde ise sorunlar olduğuna işaret etti. Tedarikçilerin teslim süresi endeksin derlenmeye başlandığı Temmuz 2005'ten bu yana en uzun süreye çıktı.

TL'deki sert değer kaybının durması ve dolar karşısında kısmen toparlanması girdi fiyatlarındaki artışın belirgin seviyede azalmasını sağladı. Fabrika çıkış fiyatlarındaki artış da benzer şekilde güç kaybederek Mart'tan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

BAKMADAN GEÇME!