‘İlaç kurunda’ 2024’te artış yapılmayacak

Güncelleme Tarihi:

‘İlaç kurunda’ 2024’te artış yapılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2024 07:00

Kamunun ilaç firmalarından alım yaparken uyguladığı ilaç kuru 2024 yılında artırılmayacak.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre Aralık 2023’te yüzde 25 artışla 17.5483 TL’ye çıkarılan ilaç fiyatlarında baz alınan Euro kuru, 2024’te de geçerli olacak. Kararda “2024 yılı için yeni bir Euro değerlendirmesi yapılmaz” ifadeleri yer aldı.

İLAÇ KURU NEDEN ÖNEMLİ?

Kamunun şirketlerden alım yaparken kullandığı ilaç kuru son yıllarda kamuoyunun da yakından takip ettiği bir göstergeye dönüştü. Günlük hayatta 33 lira seviyesinde olan Euro kuru, ilaç alımında 17.5 lira olarak uygulanıyor. Bazı firmalar yurtdışından getirdiği ilaç sayısını bu nedenle azalttığını belirtiyor. Bu da dönem dönem piyasada ilaç sıkıntısı yaşanmasına neden oluyor.

İlaç sektöründe ‘bulunamama’ problemleri artınca son olarak Aralık 2022’te güncelleme yapılmış, 2023’te kurda yeni güncellemeye gidilmeyeceği belirtilmişti. Ancak 2023 yılı temmuz ayında kurda bir kez daha güncellemeye gidilmişti.

Haberin Devamı

‘ULAŞILAMAZ HALE GELECEK’

CHP’nin eczacı kökenli Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak sabit Euro kurunun bu yıl içerisinde artırılmayacağına ilişkin cumhurbaşkanı kararını değerlendirirken, “Belirlenen sabit kur ile güncel kurun arasındaki makasın aşırı derecede büyümesi, ilaç firmalarının hayati ilaçları Türkiye’ye göndermemesine neden oluyor. Yeni kararla birlikte, ilaca erişimde ve dolayısıyla halk sağlığında derin bir krize doğru ilerlediğimizi görüyoruz. Karar nedeniyle ilaçlara hiç ulaşamaz hale geleceğiz. Bunun sorumlusu eczacılar değil” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!